İZBAN hattı Torbalı'da konut satışını arttırdı!
TÜİK Nisan ayı verileri, inşaat sektöründe İzmir ve Türkiye'de durgunlaşma yaşandığını ancak İzmir Tobalı'da bir artış yaşandığını gösterdi. Yaşanan bu gelişmeyi mevsimsel ve İZBAN'ın Torbalı'ya uzaması olarak açıklanıyor. Ancak ekonomideki konjektürel gelişmelerin de sürekli desteklenen inşaat sektörüne ciddi bir durgunluğa sebep olduğu ifade ediliyor. Sektörün tekrar hareketlilik kazanması için ise İzmir'de ve Türkiye'de banka kredilerinin ve inşaat maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği belirtiliyor.

Torbalı'da aylık 300-350 daire satışı yaptiklarını ancak Nisan ayı itibariyle 500'ü aştıklarını dile getiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Aldulvahap Olgun, 'Bu satışlann artmasında İZBAN hattının Torbalı'ya uzamasının yanı sıra mevsimsel etkilerde önemli rol oynadı. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nın son politikalanndan sonra faizler de düşme eğilimine girerse, satışların daha da artacağına inanıyor ve Torbalı olarak aylık 600 rakamlanm yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Torbalı'nın inşaat sektöründe, İzmir ve Türkiye'nin üzerinde büyüme yakaladığını rakamlarda görüyoruz. Konut değerliğinden tutun da konut satış oranına kadar İzmir ve Türkiye'nin üzerindeyiz. Aslında Torbalı ilçesi, bir çok anlamda bunu yakaladı. Yılda 5 bin konutun üretilip, ayda bin tapunun el değiştirdiği Torbalı, inşaatta canlı ve harketli bir bölgedir. Ticaret Odası olarak da, bu ekonomik gelişimi nasıl sürdürülebilir hale getiririz diye çalışmalar yapıyoruz. Sürekli olarak fuarlara katılıyor ve Torbalı'yı temsil etmeye çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.

Durgunluk, önümüzdeki günlerde aşılacak

Ekonomideki konjektürel sıkıntıdan kaynaklanan bu durgunluğun dönemsel olduğunu ve önümüzdeki günlerde aşılacağını düşündüğünü söyleyen Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu faizlere rağmen bu konut satışlarını yaptığımızı düşündüğümüzde, bankalann konut kredilerinde faiz oranlarını 1'in altına indirirse patlama yaşanacaktır. Bankalann faiz indirimine gitmeleri sektörün hareketlenmesi açısından oldukça önemlidir. Biliyorsunuz Tobalı'da çimento fiyatlanna yapılan zamma karşı başlattığımız mücadeleyi kazandık. Sektörün hareketlenmesinde bunun da önemli katkılan oldu. Konjektürel sıkıntılara! giderilmesiyle ekonomide de olumlu gelişmeler yaşanacak ve sektör tüm Türkiye'de tekrar hareketlenecektir.

İnşaatta alım gücü azaldı

Sektördeki durgunluğun konjektürel ekonomiyle de ilgisi olduğunu belirten Beyka İnşaat Başkam Halit Kaya, 'Sektör artık alım gücünü zorlamaya başladı. Çünkü konut ftyatlannın yüksek olması nedeniyle talebi mazur bir şekilde azaltıyor. Öncelikle arz-talep meselesinde arza göre fiyatlann oluşması gerekir. Yani fiyatlann düşmesi lazım. İnşaat sektöründe özellikle İzmir'de en önemli şey arsa payının yüksek olması ve inşaat maliyetlerinin artmasıdır. Bu ikisi de üst üste gelince de fiyatlar çok yükseliyor. Banka kredilerinin l'in altına düşmesi sektörü canlandıracaktır ama banka kredileri düşse dahi fiyat yükselişleri devam ettiği sürece sektör alıcı bulmakta zorlanacak. İnşaat sektöründe fiyatların yüksek olması nedeniyle alım gücü azalıyor. Bu da sektörde ciddi bir alım gücü sıkıntısı doğurabilir. Bunun önüne geçilmesi için ise, sektörde maliyetlerin azalarak fiyatların düşürülmesi noktasında çalışmalar yapılabilir' diye konuştu.

İnşaat sektöründe durgunluk olduğunu düşünmediğini söyleyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 'Kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle satışlar azaldı. Buna durgunluk diyemeyiz. Kredi faizleri düşerse, sektörün hareketleneceğine inanıyorum. Kredi faizlerinin düşmesi için Cumhurbaşkanımız da ciddi çalışmalar yaptiklanm söyledi. Bu faizler düştüğünde diğer sektörler de bundan faydalanacak. İnşaat sektörü diğer sektörleri de besleyen bir sektör olduğu için faizlerin aşağıya çekilmesiyle yaşanacak olan hareketlenme her alanda olumlu etkilere neden olacaktır' dedi. 

Ali Budak / Haber Ekspres Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181