İzmir'de 2019'a kadar 15 bin konut yapılacak!
İzmir'de devam eden inşaat projelerinin tamamlanmasıyla 2019 yılma kadar kent merkezine yaklaşık 20 milyar liralık yatırımla 15 bin yeni konut kazandırılması planlanıyor. Şu anda yapım aşamasında olan ve içerisinde yaklaşık 15 bin konutu barındıran 50 proje İzmir'de sektörün yüzünü güldürüyor. Bornova, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Gaziemir, Konak, Menemen, Torbalı, Narlıdere, Çeşme bölgeleri başta olmak üzere her biri milyon liralık yatırımlar olan projeler İzmirliyi ev sahibi yapmaya hazırlanıyor, inşaat sektörü temsilcilerinin en büyük sorunu ise kentin arsa üretmedeki sıkıntısı.

Konak ilk sırada
Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen inşaat sektörü İzmir'de atağa kalktı. İzmir, hükümetin İzmir-İstanbul Otoyolu; İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni (YHT) projeleriyle ortalama 3.5 saatte ulaşılabilir bir kent olmanın meyvelerini toplamaya başlıyor. İstanbul'daki konut arzının fazlalığı nedeniyle firmaların İzmir'e yönelmesi de kenti yatırım cennetine dönüşlürdü. Şu anda 10 ilçede devam eden projelerin her birindeki konul sayısı ise 52 ila 830 arasında değişiyor.

Yapılmakta olan projelerde brüt metrekare fiyatının ortalaması 4 bin liraya dayanıyor. En düşük metrekare fiyatı ise bin 700TL ile Ulukent'te. Metrekaresi en pahalı konut ise 6400 lira ile Konakta inşaatına yeni başlanan karma projede bulunuyor. En fazla konut inşaatı yapılan ilçeler sıralamasında Bornova 17 proje ve 6 bin 104 konut ile birinci olurken, Çiğli yine 16 proje ve 3 bin 999 konut ile ikinci, Konak 3 proje ve 905 konutla üçüncü, Bayraklı ise 4 proje 801 konutla üçüncü sırada yer aldı. Listenin son sırasında ise Narlıdere 2 projede toplam 117 konutla kendine yer buldu.

PROJELER KENTİ UÇURACAK
Folkart Yapı Başkanı Mesut Sancak: İzmir'in çok parlak bir geleceği olduğunu, şehrin önümüzdeki yıllarda, kendi güzellikleriyle bütünleşerek; tüm dünyanın, yeniden ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Bu ilgi, İzmir'in parlak rotasını, önümüzdeki dönem, mutlaka yeni yollarla, yeni fırsatlarla buluşturacaktır, özellikle yapımları süren Istanbul-lzmir Otoyolu, Ankara-lzmir Hızlı Tren Projesi, İzmir'den Antalya'ya kesintisiz ulaşımı sağlayacak Aydın-Denizli Antalya Otoyol Projesi, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ve benzeri tüm yatırımlar; İzmir'i yakın gelecekte, Türkiye'nin en özel şehri haline getirecektir. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü; 'yüzülebilir temiz körfez' yaratmaya yönelik 'Büyük Körfez Projesi'; kenti kıyılarıyla ele alıp bir bütün olarak tasarlayan 'İzmirdeniz Projesi'; İzmir'in kalbinde 'Daha çok yeşil, daha az beton' anlayışı ile yürütülen 'Yeni Kültürpark Projesi'; ve belediyenin benzeri çalışmaları tamamlandığında, İzmir'e çok büyük değer katacaktır.

İzmir, her geçen gün daha da büyüyen kentlerin başında geliyor. O nedenle yapılan yeni konutlar çok kısa sürede dolacaktır. İstanbul'un, Ankara'nın ve Antalya'nın İzmir ile birleşecek olması kentin gelişimi açısından ülke genelindeki algıyı tarklılaştırdı. Şehrin büyüyüp 5-6 sene sonra çok daha ileri bir noktada olma potansiyelini gören yatırımcılar ve inşaat firmaları da rotalarını İzmir'e yöneltti. Geçmişte İzmir'e karşı ilgi yokken büyük projelerin hayata geçecek olması adeta burayı uçuracak, örnek vermek gerekirse, Çeşme ciddi anlamda ilgi görecek. Çeşme, önümüzdeki yıllarda sadece İstanbullular değil, Bursa, Balıkesir gibi kentlerde yaşayanlar içinde gözde bir yöre haline gelecek.  

YATIRIMLAR KATLANARAK ARTACAK
Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Necip Nasır: Halen devam etmekte olan büyük çaplı projelerdeki 15 bin konul ile 15 milyara yakın bir pazar oluşmakla. Bu rakama karma projelerdeki alışveriş merkezlerini, mağazaları da eklediğimizde piyasaya 20 milyara yakın bir arzın olacağını söyleyebiliriz. İzmir hem dokusu hem iklimsel özellikleri ve sakinliğiyle tam bir cazibe merkezi. Yurt içinden değil, güneş görmeyen İskandinav ülkelerinin de vatandaşları termal suyu olan İzmir'deki projelerden gayrimenkul alıyor. İstanbul'daki trafik yoğunluğunun neden olduğu yaşamsal zorluklar da insanı yeni kentler arama noktasına yönlendirdi. Bunun farkında olan şirketler, talebin İzmir'e yönelmesiyle rotalarını buraya çevirdi. Kısa sürede İzmir cazibe merkezi haline geldi. İstanbul ve İzmir arasında yaşayan insanlar da ulaşımın 3.5 saate inmesiyle denize olan hasretlerini İzmir'de ev alarak giderecek. önümüzdeki 10 yıl, inşaat sektörünün en fazla ivme kazanacağı yer İzmir olacak. Yatırımlar da şimdikileri katlayarak artacak.


Kadir Kemaloğlu/Yeni Asır Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181