İzmir'de yükselen konut projeleri, kent ekonomisini arttırıyor!
Türkiye'nin inşaata dayalı büyüme rüzgarını arkasına alarak, yeni bir çehre oluşturmaya çalışan kentleri arasına, son yıllarda İzmir de katıldı. Küresel ekonomiye yön veren ülkelerin klasmanına çıkmayı odağına koyan Türkiye'de, büyüme hedeflerine birçok kent, başta konut olmak üzere yapı projeleriyle destek veriyor. Ayrıca projeler, kentleri küresel rekabette öne çıkarması açısından yerel yönetimlerce de takip ediliyor. Türkiye'nin endüstriye dönük yüzünü ve 'yeni modernitenin' kentlilik halini yansıtan nitelikli yapılar, aynı zamanda bulundukları kentin çehresini de değiştirme iddiasında. İzmir inşaat sektörü de kentin ruhunu yansıtan nitelikli yapı projeleriyle marka değerinin artırılmasına katkı veriyor.

İzmir'de son dönemde birbiri ardına yükselen inşaat projeleri, aynı zamanda kent ekonomisinin ivmelenmesini de sağlıyor. İnşaat sektörünün son altı yılda başta Bayraklı-Bornova bölgesi olmak üzere, kentin çeşitli bölgelerinde kurulan gökdelenlerle başlayan büyüme atağı, İzmir'in siluetini değiştirdi. Bu projelerin peşi sıra gelen ve İzmir'in hemen her bölgesine yayılan nitelikli konut projeleri şehrin küresel ölçekte marka değerini artırma iddiası taşıyor. Kentte son yıllarda lüks konut üretiminin yanı sıra kentsel dönüşüm projeleri de hayata geçiriliyor. İzmir'de depreme dayanıksız konut sayısı 300 bini aşıyor. Bu konutların 25 ila 30 yıl aralığında yıkılarak yerlerine 800 bin civarında konutun yapılması planlanıyor. Farklı bir ifadeyle toplumun farklı kesimlerine yönelik üretilecek projelerle İzmir'de inşaat sektörünün kısa ve orta vadede hız kesmeyeceği vurgulanıyor.

İstanbullu, çalışmak için artık İzmir'i tercih ediyor
İzmir inşaat sektöründeki hareketlenmeyi aslında birçok gelişme ileaçıklamak mümkün. Yapımı süren İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Ankara Hızlı Treni gibi büyük projelerin önümüzdeki yıllarda İzmir'i daha çok öne çıkaracağı sıklıkla dile getiriliyor. İstanbulluların yaşamak ve çalışmak için İzmir'e geleceği beklentisi ise artık gerçekleşmiş bir durum. Söz konusu ulaşım projelerinin tamamlanmasının ardından İstanbul'dan kente daha fazla göç alınabileceği uzmanların da üzerinde durduğu konulardan birini oluşturuyor. Dolayısıyla köklü bir değişim içindeki İzmir için güvenli ve konforlu bir yaşam sunan konut projeleri, şehre yapılan büyük ölçekli yatırımlar ve hayata geçmesi beklenen yeni projelerle önemli bir marka kent haline geleceği öngörüsünde bulunmak çok da güç değil.

Konut satışı İstanbul ve Ankara'da düştü, İzmir'de arttı
Bu durum konut satış rakamlarına da yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, 2016 yılında yurt genelindeki konut satışları 1.3 milyon adeti geçti. Söz konusu dönemde konut arzının son yıllarda hızla arttığı İstanbul ve Ankara'da satışlar 2015 yılına göre gerilerken, İzmir'de ise artış görüldü. 2016'da 232 bin 428 konutun el değiştirdiği İstanbul'da satışlar bir önceki yıla göre yüzde 3 azaldı. Satılan evlerin 110 bin 324 adedi birinci el, 122 bin 104 adedi ise ikinci el konutlardan oluştu. Ankara'da ise 2015'te 146 bin adet konut satılmışken, bu rakam geçen yıl 144 bin 70'e geriledi. Ankara'da satılan konutların 58 bin 765 adedi birinci el, 85 bin 805 adedi ise ikinci el evlerden oluştu. Üç büyük kent arasında konut satışının arttığı tek kent ise İzmir oldu. 2015'te 77 bin 976 konutun satıldığı kentte söz konusu rakam 2016 yılında yüzde 4.5'luk artışla 81 bin 316'yıgördü.

Farklı kentlerden yapı firmaları İzmir'deki projelerle ilgileniyor
Çeşme, Urla, Seferihisar gibi turistik bölgeler yanında, Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka gibi kent merkezlerindeki ya da Çiğli-Menernen, Gaziemir-Menderes gibi şehrin kuzey ve doğu akslarındaki projelere de ilgi arttı. Bu artışta altyapı projeleriyle İzmir'in daha ulaşılabilir olması yanında, konut metrekare fiyatlarının İstanbul ve Ankara'ya göre daha ucuz olması da etkili oldu. 1+1 ve 2+1 dairelerde hem arzın hem talebin artması yatırım amaçlı alımların oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle geçen yılın sonu ve bu yılın başında kurlarda meydana gelen yükselme, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının yatırım amaçlı olarak konut talebini hızlandırdı.2016 yılındaki bu trend, beş ayını geride bıraktığımız 2017yıhnda da devam ediyor. İzmir pazarındaki hareketlilik, artık doyma noktasını çoktan aşmış olan İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinden firmaları İzmir'e çekiyor. Belli bir büyüklüğü aşmış İzmirli müteahhit firmaların ise İzmir dışında yatırım yapmak dendiğinde akıllarına İstanbul gelmiyor. Kimi Bursa, Balıkesir, Manisa hattına, kimisi de yurtdışına yöneliyor. İzmir'de rekabetin yavaş yavaş arttığını görüyoruz. Talebin üzerinde arz yok. Fiyatlar yıkıcı olmuyor. Bu da inşaat firmalarını nitelikli proj eler yapmaya yönlendiriyor. Öte yandan, İzmir'de inşaat firmalarının bireysel proj elerle yürüttüklerinin haricinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kadifekale, Uzundere, Ege Mahallesi, Gaziemir, Bayraklı, Örnekköy, Ballıkuyu ve Güzeltepe'de olmak üzere sekiz noktada kentsel dönüşüm çalışması bulunuyor. Belediye yerinde ve bölge sakinleri üe yüzde 100 uzlaşma stratejisi ile hareket ettiğinden işler biraz yavaş ilerlese de bu anlayış ortaya herkesin memnun olduğu bir sonuç çıkarması açısından önemli.

Rakamlarla İzmir konut sektörünün durumu
-1.3 milyon: 2016 yılında yurt genelinde satılan konut sayısı.
-81 bin: TÜİK verilerine göre 2016 yılında İzmir'de satılan konut sayısı.
-25 bin: İzmir'in 2016 yılı itibarıyla mevcut konut stoku.
-47 bin: 2016'da ikamet amaçlı yapı kullanma izin belgesi alan daire sayısı.
-5.4 milyar TL İzmir'de ikamet amaçlı yapı kullanma izin belgesi alan dairelerin toplam değeri.
-315 bin: Yenilenme ihtiyacı olan bina sayısı.
-1.6 milyon: Binalarda yenilenmeye ihtiyaç duyan bağımsız bölüm sayısı.


Dünya Bölge Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181