Kartal'da metrekare fiyatları 13 bin liraya ulaştı!
Kartal, İstanbul'da gayrimenkul piyasasının son dönem de en hareketli olduğu ilçelerden biri. Metro ve Adalet Sarayı'nm hizmete girmesiyle önemli bir yer haline gelen ilçede sanayi alanlan ve eski siteler yerini markalı konut ve ofis projelerine bırakıyor. D100 ve TEM otoyolları, Osmangazi Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray ve hızlı trenin getirdiği ulaşım avantajı bölgenin, hem üretim hem de talep tarafında iyi bir alternatif olmasını sağlıyor. Adalar manzaralı ilçedeki projelere bakıldığında D-100 Karayolu üzerinde ofis, home-ofis projelerinin, Yakacık mevkii ve sahil şeridine doğru ise genellikle konut konseptinde projelerin olduğu görülüyor.

OTURUMCU YÜZDE 73
Kartal'ın özellikle kentsel dönüşümde pilot bölgelerden birisi olmasının bölgeyi ilgi çekici hale getirdiğinin altını çizen uzmanlar, ilerleyen yıllarda Kartal'ın Marmara havzasında önemli bir merkez olacağını belirtiyor. Uzun sahil şeridi, Aydos Ormanları, coğrafi konumu, finans merkezi ve kamu yatırımlarına olan yakınlığı, manzarası ve yerel yönetimin yatırımcı dostu yaklaşımı ilçenin yıldızını parlattı. Halihazırda 37 markalı projede 11 binden fazla konutun inşasının sürdüğü Kartal'da ev alan yatırımcıların yüzde 73'ünün bölgeyi oturum için tercih ettiği biliniyor. Son yıllarda en çok değerlenen ve yatırımcısına yüksek prim avantajı sunan bölgelerin başında gelen Kartal'da 2011 yılında konutların metrekare fiyat aralığı bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında değişirken, bugün bu rakam, 4 bin ile 13 bin lira arasında değişiyor. İlçedeki nitelikli konut projelerine bakıldığında, ortalama metrekareli değerlerinin Yakacık bölgesinde 4 - 5 bin, D-100 aksı boyunca 6-7 bin, sahil hattına yaklaştıkça 10 13 bin lira seviyesinde olduğu görülüyor. Son üç yılda konut fiyatlarının yüzde 60 seviyesinde arttığı bölgede yatırım geri dönüş süresi 25 yıla kadar çıkıyor. Daha çok küçük dairelerin tercih edildiği ilçede yükselen projelerdeki konutların yüzde 35'ini 1+1, yüzde 33'ünü ise 2+1'ler oluşturuyor.

MARKALI KONUTTA İLK İMZAYI KARTAL'A ATTI
Anadolu Grubu'nun gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketi AND Gayrimenkul, konut sektöründeki ilk yatırımı için İstanbul'un Kartal İlçesi'ni seçti. 45 bin metrekarelik arazi üzerinde yatay ve dikey mimaride yükselen projede toplam bin 243 konut bulunuyor. Bölgenin en büyük ölçekli projelerinden biri olan AND Pastel'in son etabı geçtiğimiz günlerde satışa açıldı.

İlk etap teslimleri Haziran 2018'de; son etap teslimleri ise Aralık 2018'de başlayacak AND Pastel'in kredi ödemeleri ise Ocak 2019'a ertelenebiliyor. Yaşam başladıktan sonra ödeme yapabilme imkanı sunan AND Pastel'de aynı zamanda yüzde 1 KDV avantajı da bulunuyor. Projede "60 aya yüzde 0 faiz oranı" veya "120 aya yüzde 0.55 faiz oranı" gibi birçok farklı ihtiyaca cevap veren 100'den fazla ödeme seçeneği de bulunuyor. Adalar ve deniz manzarasına hakim evlerden oluşan ve HPP Architects tarafından tasarlanan AND Pastel, "Yeni Nesil Mahalle" konseptiyle geçmişin özlem duyulan mahalle yaşamını yeni nesil bir anlayışla yeniden yorumluyor.

YÜZDE 701 PEYZAJ ALANI
İstanbul'un ana ulaşım akslarından E-5'in hemen yanında, metroya yürüme mesafesinde yer alan konumu ile dikkat çeken AND Pastel'in yüzde 70'i peyzaj alanından oluşuyor. 72 adet basketbol sahası kadar büyük bir peyzaj alanına sahip projede, yüzde 30 oranında doğal toprak korunuyor. Projenin kendi yeşil alanlarına ek olarak aynı zamanda Komşuköy'deki AND Pastel tarlalarında yetişen ürünler, yeşil bloktan daire alan ev sahiplerine her ay gönderilecek.

ÇOCUK DOSTU PROJE
AND Gayrimenkul, AND Pastel'in sadece açık ' alanlarını değil, evlerin içi ve ortak kapalı alanları da çocukları düşünerek planladı. Projede çocukların hayal güçlerini geliştirebilecekleri teknolojik oyun odaları, boyama duvarları ve okul öncesi eğitim kurumu gibi çocukların merkeze alındığı daha birçok hizmet bulunuyor. "Üzerine inşaat yapılan her araziye gelecek nesillerden alman toprak parçası gözüyle bakıyoruz" diyen AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, "Projemizi çocukların özgürce koşup oynayabile, ceği bir oyun alanı gibi tasarladık. Tüm bunların yanı sıra çocukların kendi yaşadıkları çevre I hakkında alman kararlarda etkili olmalarını sağlamak için site yönetiminde çocukların da hak sahibi olabileceği platformlar da kuruyoruz. Projemizdeki her ağaca AND Pastel'de yaşayan çocukların adını vermeyi planlıyoruz" dedi.

YAP-SAT değil, YAP-YAŞAT
Sektöründeki genel kabulün aksine YAP-SAT değil, YAP-YAŞAT felsefesini benimsediklerini ifade eden Ali Baki Usta şunları söyledi: "Geliştirdiğiniz konut veya ofisi bir ürün olarak gördüğünüzde yaşam başladıktan sonra orada bir işiniz kalmıyor. Biz AND Gayrimenkul olarak asıl işimizi yaşam başladıktan sonra sunacağımız hizmet olarak görüyoruz. Projelerimizin en başında verdiğimiz sözleri gerçekleştirmek için aynı zamanda projelerimizin bina yönetimini de üstleniyoruz. Bu anlamda kurduğumuz bina yönetim organizasyonu GRID ile AND Gayrimenkul güvencesini uzun yıllar boyunca sürdürmeyi hedefliyoruz. Başarının yap-sattan değil yap-yaşattan geçeceğine inanıyoruz."

8 ULUSLARARASI ÖDÜL
Açık ve kapalı havuz, spor merkezi, oyun parkları, yürüme yolları, meydanı ve daha birçok sosyal aktivite alanlarının yer aldığı AND Pastel'de sağlık merkezi, okul öncesi eğitim ve Migros bulunuyor. AND Pastel, Sign of the City Awards 2016 - "Türkiye'nin En iyi Konut Projesi" (Devam Eden) ve European Property Awards 2016- "Avrupa'nın En iyi Peyzaj Mimarisi" de dahil olmak üzere 8 farklı uluslararası ödüle sahip.

Cazibe arttı, algı değişti
Son dönemde gayrimenkul yatırımcılarının ve konut alıcılarının Kartal'a olan bakışının farklılaştığını kaydeden İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, "İnsanlarda 70'li yıllardan bu yana Kartal'a yönelik çarpık yapılaşma, gecekondulaşmış bölge algısı hakimdi ancak bu algı bizim ve diğer firmaların çabalarıyla tamamen değişti. İlçeye olan ilgi arttı. Dönüşümünün yoğun olarak yaşandığı Bağdat Caddesi, Koşuyolu gibi bölgelerdeki insanların bu inşaat yoğunluğundan dolayı alternatif bölge arayışına girmesi de etkili oldu" dedi. Kamu yatırımlarının bölgede yoğunlaşmasının algı değişikliğinde önemli rol oynadığını ifade eden Tanes, "Ayrıca demiryolu, karayolu, Tem, E-5, sahilyolu, metro ve deniz otobüsü olması da burayı cazibe noktası haline getirdi" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm kolay
Maltepe - Kartal aksında bugüne kadar 7 proje geliştirdiklerini ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 1984 yılında Kartal'da ilk dönüşüm projesini yapan firma olduklarını söyledi. Halihazırda bölgede Yücel Sitesi ve Diktaş Fabrikası dönüşüm projelerine devam ettiklerini belirten Durbakayım, "Kartal'da dönüşümün nispeten daha kolay. Bunda en önemli neden dönüşecek alanların fabrika olması ve bir tek malikinin bulunması. Söz konusu konutlar olunca kişisel hırslar öne çıkıyor ama Kartal'daki konut sahipleri bu konuda da oldukça anlayışlı. Ayrıca Kartal Belediyesi, millet olarak paramparça ettiğimiz kentsel dönüşüm yasasını, her şeye rağmen başarıya ulaştırdı" değerlendirmesini yaptı.

Yıldızı daha da parlayacak
Kartal'da çok sayıda projeye imza atan Mesa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ilçenin yıldızının önümüzdeki dönemde daha da parlayacağını ifade etti. Kartal'ın Anadolu Yakası'nın tüm ulaşım arterlerinin; TEM, E-5, sahilyolu, minibüs yolu, metro ve deniz ulaşımının üzerinde yer aldığına dikkat çeken Boysanoğlu, "Sabiha Gökçen Havalimanı'na birkaç kilometrelik uzaklığıyla birlikte, izmit Körfez Geçişi ile de büyük bir avantaj sağladı. İlçeden metropolün kalbine de, Kurtköy-Gebze-İzmit hattına da kolay ve hızlı ulaşım sağlanıyor" dedi. Kartal'ın bölgesinde ve yakın çevresinde çok önemli sağlık ve eğitim kurumlarının da yer aldığını hatırlatan Boysanoğlu, "Kartal sağladığı önemli kentsel dönüşüm olanaklarıyla yükselen bir bölge" diye konuştu.

Geniş ailelere hitap ediyor
AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, Kartal'ın genel olarak geniş ailelere, huzur isteyen yüksek yaş grubuna hitap ettiğini söyledi. Kartal'da ev alan yatırımcıların yüzde 73'ünün bölgeyi oturum için tercih ettiğini vurgulayan Usta "Bir bölge oturumcuya hitap etmiyorsa, yatırımcıya da hitap etmez" dedi. AND Pastel projesine başlarken yaptıkları araştırmada Kartal'a Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Üsküdar'dan alıcı çekemeyeceklerinin söylendiğini, buna da 'Kartal Bariyeri' dendiğini anlatan Usta "Projeden ev alanların yüzde 68'i Anadolu Yakası'ndan, Bunların yüzde 62'si de bu 4 ilçeden geliyor. Birçok yeni yatırımın yanı sıra uluslararası şirket merkezlerinin Kartal'a taşınmasıyla bölge değerini günden güne artırıyor" değerlendirmesini yaptı.

İsmail Şahin / Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181