'Kayaşehir'in emlak hareketleri borsa hızıyla gerçekleşiyor!'
Hem ticari hem de konut projelerinde yeni çekim merkezlerinin oluştuğu İstanbul'un bu bölgeleri inşaat firmalarının da ilgi odağında. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarındakı yeni çekim merkezlerini Dünya İnşaat Dergisi'ne değerlendirdi. Erilkun, Büyük İstanbul Tüneli'nin bağlantı noktası olacak İncirlinin, Havaalanı metrosu ve metrobüs hattının da tam ortasında kaldığını belirterek, Bakırköy'ün en nezih ve işlek noktası olan Incirli'nin. E-5'e açılan lokasyonuyla da önümüzdeki dönemin köklü merkezler arasında en çok pirim yapacak noktalarından biri olduğunu söyledi. 20 bin konutluk kapasitesiyle Başakşehir'in hemen arkasında yer alan Kayaşehir'in, emlak hareketlerinin borsa hızıyla gerçekleştiği noktaların başında geldiğini ifade eden Erilkun, "Kayaşehir - Sultangazi - Arnavutköy bağlantı yolunun başında inşa edilen Başakşehir Evleri ile başlayan gelişme Seyranşehir projesinin hızlı teslimi ile gözlen Kayaşehir'de AVM'nin olduğu güzergaha çevirdi.

Ayrıca inşası süren Evvel İstanbul, Adım İstanbul projeleriyle hareketlenen yeni havaalanı yolu üzerinde sol kolda Soyak Avrupa Konutları ve Tahincioğlu projelerinin hayata geçirilmesi ve Soyak'ın projeyi bir yıl gibi kısa bir sürede tamamen teslim edeceğini açıklaması; gözler yeniden bu noktaya çevirdi. Kayaşehir'in ticari alanları konuttan çok daha değerli. Çünkü ticari alan sayısı çok az. Öyle ki 17'nci bölgede yapılacak olan Arnavutkoy bağlantı yolu kavşağı noktasında henüz bir ticari alan inşası bile başlamadı. İnşa edilecek ticari bölgede yer alan dükkan sayısı da oldukça sınırlı. Bu nedenle Kayaşehir giriş dükkanları ve projelerin ön cephedeki ticari alanları büyük ilgi görüyor" dedi. Erilkun, 3'üncü Köprü güzergahının sağladığı en büyük avantajlardan faydalanan Zekeriyaköy, Boyacıköy ve Uskumruköy'un bakir ve şehirden uzak görüntüsünü tamamen terk ederek, şehrin yeni nabız noktalarından birini oluşturduğunu vurguladı. Bölgenin en önemli özelliğinin toplu konut değil villa imarlı olduğunu anlatan Erilkun, bölgede küçük metrekarede villa bulabilmenin oldukça zor olduğunu söyledi. Erilkun, villaların ortalama 280 metrekare büyüklüğünde olduğunu belirterek, özellikle Zekeriyaköy çıkışının Maslak ve Sarıyer'e çok yakın olması nedeniyle arsa satış fiyatlarının bölgenin konumu ve doğal güzellikleriyle arttığını bildirdi.

"Bahçeşehir, asıl büyük evrimi 2017 ve 2018'de geçirecek"
İstanbul'un A plus nitelikli toplu konut bölgesi olan Bahçeşehir'deki Ispartakule mevkiinin büyük önem taşıdığını kaydeden Erilkun, "Bahçeşehir girişinde Gölet'ın karşısında teslime hazırlanan 4 bin konutluk Vaditepe projesi ile bir kez daha değerlenen Bahçeşehir, asıl büyük evrimi 2017 ve 2018'de geçirecek. Çünkü Bahçeşehir girişindeki ana yol, gişe çıkışındaki Ispartakule ile birleştirildi. Arada kalan geniş araziye birbiri ardına proje inşa edilecek. Banu Evleri ve Garanti Koza'nın ikinci etabı ile başlayan yapılaşma sonrasında bu ara bölgede birbiri ardına projelerin hayata geçirilmesi ile iki bölge tamamen tek, büyük bir bölge olacak. 2017 yılında bölgeye gelecek olan metro da fiyatları tam anlamıyla katlayacak" diye konuştu.

Erilkun, Büyük İstanbul Tüneli'nin Avrupa Yakası'ndaki ana hatlarından biri olan Edirnekapı'nın ve Topkapı'nın ise hem ticari emlakta hem de konutta oldukça değer kazandığını belirtti. Tem Otoyolu ve E-5 kesışımının ana güzergahı olan bu iki koklu merkezde başlayan kentsel dönüşüm hareketlerinin de bölgenin değerine değer kattığını dile getiren Erilkun, "Bölgede yaşanan son büyük hareketlilik de E-5 sınırında bulunan Kale Kilit Fabrikasının yerine inşa edilen Avrupa Konutları Temmuz 2016'da teslim edilecek olan Avrupa Konutları'nda fiyatlar bu nedenle şimdiden tavan seviyesinde. Satışların neredeyse tamamlandığı 500 konutluk projede en düşük konut fiyatı (1+1)800 bin TL" dedi.

Ticari ve konutta yeni projelerin çekim merkezi 'Samandıra'
Erilkun, Anadolu Yakası'nda yer alan yeni çekim merkezlerini ise şöyle sıraldı: "Anadolu Yakası'nın en değerli toplu konut bölgelerinden biri olan Çekmeköy'de proje yapılabilecek arsa - arazi üretimi yok denecek kadar az durumda. Özellikle metro durağının bulunduğu ana güzergahta ve merkeze göre ferah bir yapılaşma düzenine sahip olan Madenler bölgesinde ikinci el konut fiyatları da büyük artış gösteriyor. Örneğin Madenlerde, altı ay öncesinde 230 bin TL'ye satılan 100 metrekare büyüklüğünde bir konut, bugün 290 bin TL'den alıcı buluyor. Bölgenin en önemli sıkıntısı yapılaşmaya uygun arsa bulunamaması. Gerek ticari gerekse konut anlamında yeni projelerin Anadolu Yakası'ndaki çekim merkezi Şamandıra. Bir yönüyle Kartal'a, Sabiha Gökçen Havaalanı'na ve Yakacık'a diğer yönüyle de Sancaktepe üzerinden Şile Yolu'na ve Çekmekoy'e bağlantılı olması nedeniyle büyük değer kazanan Şamandıra, imara elverişli bakır noktalarına sahip. 1+1 'lerde 350 bin TL'ye çıkan daire fiyatları satış rakamı anlamında rekora koşuyor. Göztepe, Ünalan Mahallesi, Büyük İstanbul Tunelı'nın geçiş güzergahında olması nedeniyle büyük önem kazanacak. Ayrıca Göztepe, Üsküdar ve Kadıköy'ün orta noktası olan bölgede metrekare birim fiyatları bir yılda yüzde 28 oranında arttı ve 3 bin 778 TL'ye çıktı. Bu bölgede artık konutların yanı sıra büyük iş merkezleri inşaatları da yoğunlaşmaya başlıyor. Ümraniye'nin gözde lokasyonlarından biri olan Küçüksu da Büyük İstanbul Tüneli'nin ana noktalarından biri olacak. Bu bölgede konut fiyatlarının metrekaresi 5 bin 500 TL. Son altı aydaki artış oranı yüzde 7. Bölge, yapılaşmaya uygun alanlarının yanı sıra kentsel dönüşüm ya da parsel birleştirme yoluyla da alan kazanımının mümkün olabildiği noktalardan biri. Bu bölgede tünel sonrasında fiyatların en az yüzde 25 değerleneceği çok açık."

İstanbul'un 'altın bölgeleri'
Avrupa Yakası
Kayaşehir

Kayaşehır AVM'de kiralar 4 bin 500 - 7 bin 500 TL arasında. Proje ticarilerinde metrekare satış ortalama 11 bin TL. Ticari kiralıklarda ise metrekare fiyatı ortalama 65 TL.

Bakırköy/incirli
Satılık fiyatları şimdiden metrekare başına 5 bin 200 TL'den başlıyor. Bölgedeki gayrimenkuller Eylül 2015 döneminden bu yana yüzde 11 arttı.

Bahçeşehir / Ispartakule
Konut fiyatları son altı ayda yüzde 12 arttı. Ispartakule'de konut fiyatlarının metrekaresi ortalama 3 bin 100 TL.

Zekeriyakçy / Uskumrukoy
Zekeriyaköy'de villaların metrekare satış fiyatları 6 bin TL'den başlıyor. Kiralıklarda ise ortalama metrekare fiyatı 20 TL. Arsaların metrekare satışları 2 bin TL'den başlıyor.

Topkapı / EdirneKapı
Temmuz 2016'da teslim edilecek olan Avrupa Konutlan'nda fiyatlar bu nedenle şimdiden tavan seviyesinde. Satışların neredeyse tamamlandığı 500 konutluk projede en düşük konut fiyatı (1+1) 800 bin TL.

Anadolu Yakası
Çekmeköy

Madenler bölgesinde ikinci el konut fiyatlarında büyük artış var. Altı ay öncesinde 230 bin TL'ye satılan 100 metrekare büyüklüğünde bir konut bugün 290 bin TL'den alıcı buluyor.

Üsküdar
Metrekare birim fiyatları bir yılda yüzde 28 oranında arttı ve 3 bin 778 TL'ye çıktı.

Küçüksu
Konut fiyatlarının metrekaresi 5 bin 500 TL. Son altı aydaki artış oranı yüzde 7. Büyük istanbul Tüneli'nden sonra fiyatlarda en az yüzde 25 artış bekleniyor.

​Samandıra
1+1 lerde 350 bin TL'ye çıkan daire fiyatları satış rakamı anlamında rekora koşuyor. 

Keller Williams Cadde Danışmanı İnşaat Mühendisi Zafer Köksal,
'Yüksek bina sınırlaması fiyatları arttıracak'

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun yaşandığı bölgelerin başında gelen Kadıköy'e getirilen kat sınırı ilçede kısmen de olsa fiyat artışına zemin hazırladı. Bölgenin uzmanlarından Keller Williams Cadde Danışmanı İnşaat Mühendisi Zafer Köksal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aldığı 15 kat sınırının olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu belirterek, "Bölgede yüksekliği fazla olan ve kentsel dönüşümle yenilenmesi gereken 12-13 katlı yapıların hak sahiplerinin yaşanabilecek mağduriyetlerinin giderilmesi açısından tekrar üzerinden düşünülmesi gereken bir konu olduğunu görüşündeyim. Hali hazırda mevcut ve deprem riski taşıyan yüksek katlı binaların yenilenmesi, alınan bu karar ile neredeyse imkansız hale geliyor. 15 kata yakın yada daha yüksek yüzlerce bina kendi kaderlerine terk edilecek yada kentsel dönüşümle yenilenen binaların taban alanları geniş tutulacak. Bu durum daireler arasında şerefiye farklarının ortaya çıkmasına ve kat sahiplerinin arasında problem yaşanmasına zemin hazırlayacak.

Diğer yandan şehrin siluetine zarar vermemesi açısından sahil bölgesine getirilen kat sınırlamasın yerinde bir karar olarak değerlendiriyorum fakat bu detayların yeniden gözden geçirilerek kentsel dönüşüme gidecek yüksek katlı mevcut binaların mağduriyeti ortadan kaldıracak bir çözüm getirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Bölgeye getirilen kat sınırlama kararının birçok proje sahibini de tedirgin ettiğine dikkat çeken Köksal, "İşbirliği içerisinde olduğumuz proje geliştiricileri alınan bu kararı kent estetiği açısından doğru buluyor ve destekliyor. Ancak diğer yandan, yüksek katlı binaları yenilemek isteyen müteahhitler bu karar karşısında büyük sıkıntı yaşıyor. Aldığımız görüşler müteahhitlerin teklif vermekte tedirgin oldukları yönünde. Bina taban alanlarının tamamının kullanılması yaşanabilecek bu sorunun çözümlemek için yeterli değil. Fikirtepe, Kadıköy ilçesine getirilecek kat sınırlaması kapsamı dışında tutulan tek bölge olma özelliği taşıyor" dedi. 

Dünya İnşaat Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181