Konut üreticileri Ege bölgesini sevdi!
Son 10-15 yılda ciddi bir değişim ve dönüşüm süreci geçiren konut sektöründe, yaşam alanlarını şekillendiren vizyondan inşaat kalitesine, yatırım eğilimlerinden mimariye kadar tüm kriterler adeta yeni baştan yazıldı. Bu süreçte İstanbul başı çekerken, büyükşehirler başta olmak üzere birçok kentte tüketici taleplerinin de bu kriterler doğrultusunda geliştiği belirtiliyor. Tabi sürecin özellikle sektördeki rekabeti de daha zorlu hale getirdiği bir gerçek olarak ortaya çıkıyor. İşte bu sıcak rekabet ve tüketici talepleri, İstanbullu markalı konut firmalarını, Türkiye'nin başka kentlerinde projeler üretmeye yönlendiriyor. İstanbullu firmaların Anadolu'daki proje yarısında Ege bölgesi öne çıkarken, İzmir, Denizli ve Bodrum en çok tercih edilen kentler olarak öne çıkıyor. Bu kentlerin, firmaları cezbeden özellikleri, dinamik nüfusları, turizm ve yabancı yatırımcı potansiyelleri, hızlı göç almaları ile kentsel dönüşüm ve yenileme ihtiyaçlarının bulunması olarak sıralanıyor. Öte yandan bölge halkının İstanbul projelerinde gördüğü nitelikleri kendi kentlerinde talep etmesi ve bu taleplerin yerli firmalar tarafından karşılanamaması da İstanbullu firmaları bu kentlere yönelten sebepler arasında yer alıyor.

5 milyonluk genç İzmir
İzmir, İstanbullu müteahhitlerin konut üretmek için tercih ettiği Ege kentlerinin başında geliyor. Soyak'tan Pana Yapı'ya, Demir İnşaat'tan Sur Yapı'ya, Teknik Yapı'dan Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (Halk GYO) kadar İstanbullu pek çok markanın proje geliştirdiği ya da geliştirmeye hazırlandığı İzmir'de Ankara merkezli Türkerler Holding de faaliyet gösteriyor. Yeni konut projelerinin hızla yükseldiği İzmir'de Alsancak, Bornova-Bayraklı, Buca, Narlıdere ve Mavişehir bölgeleri öne çıkıyor. Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in, konut sektörü açısından en büyük avantajı yaklaşık 5 milyonluk genç nüfusu olarak gösteriliyor. Sanayi, tarım ve turizm açısından da Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biri olan İzmir, bu anlamda yüksek alım gücüne sahip bir grubu da barındırıyor. Ancak kentte yapılan projeler, çoğu kez alım gücü yüksek bu kitlenin taleplerini karşılayamıyor. Öte yandan deprem bölgesinde yer alan ve büyük ölçüde yenilenmeye muhtaç bir yapı stoku bulunan İzmir, artık şehrin merkezinde kalan ve konuta dönüşmeyi bekleyen sanayi ve depolama alanlarıyla da müteahhitler için cazip fırsatlar sunuyor. 

Emlak Konut GYO'dan dev ihale 
Emlak Konut GYO'nun geçen haziran ayında ihale ettiği Alsancak'taki Tariş arazisi de merkezi lokasyonu, her türlü fonksiyon ve donatıya imkan sağlayan büyüklüğüyle İstanbullu firmaların ilgisini çekti. Arsanın ilk etabı için açılan ihaleyi, 1 milyon 672 bin TL hasılat ve yüzde 35 idare payı taahhüdü ile kazanan Teknik Yapı, proje için Halk GYO ile ortaklık kurunca, bir dev marka daha İzmir'e adım atmış oldu. İki şirket,47 bin metrekarelik arsada, ihalenin şartlarına uygun olarak ticaret, konut ve turizm alanlarından oluşacak karma bir proje üretecek. Projede kültürel fonksiyonları barındıracak yapılar, park, otel, ibadet alanı, ofis ve konutlar yer alacak. Emlak Konut GYO'nun Alsancak'taki Tariş arazisinin 78,5 bin metrekarelik ikinci etabı için açtığı ihalede ise ipi Pekintaş Yapı - Burakcan İnşaat İş Ortaklığı göğüsledi. Arsa satışı karşılığında satış toplam geliri olarak 2 milyar 200 milyon TL taahhüt eden ortaklık, arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak yüzde 33, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 726 milyon TL teklif etti.

Soyak İzmir'e 5 bin konut yaptı
İzmir ve ilçeleri aslında uzun zamandır İstanbullu şirketlerin proje geliştirdiği bir il. Soyak Yapı, İstanbul'dan sonra yatırımlarını gerçekleştirdiği ikinci büyük kent olan İzmir'e şimdiye kadar 3 büyük projede 5 bin konut inşa etti. İlk olarak 1500 konuttan oluşan Soyak Mavişehir'i inşa eden Soyak, daha sonra 1109 konutluk Soyak Mavişehir Optimus ve Karşıyaka'da 5 etaptan oluşan 2 bin 309 konutluk Soyak Siesta'yı tamamladı. Pana Yapı ise İzmir'in gözde ilçelerinden Çeşme'de Jardin Eden projesiyle bölgedeki iddiasını ortaya koydu. Ilıca Plajı ile Alaçatı merkeze de 6 kilometre mesafede yer alan Çeşme Jardin Eden projesi 124 bin metrekare alan üzerinde, 150 milyon TL'lik yatırımla inşa ediliyor. Projede 118 villa ve 6 konakta 60 rezidans dairede yer alıyor.

Yeni projeler için gün sayıyorlar
Öte yandan sektörün tanınmış markaları İzmir'de yeni projelere başlamak için gün sayıyor. Demir İnşaat, yabancı bir firmanın açtığı dava yüzünden gecikmeler yaşamış olsa da Gaziemir projesini hayata geçirmekte kararlı. 2013 yılında Gaziemir'den aldığı arai için şu anda yeni bir planlama çalışması yürüten Demir İnşaat, gelecek yıl projesini lanse etmeyi hedefliyor. DAP Yapı ise İzmir'in Bornova bölgesinde 700 konutluk bir proje geliştirecek. Atatürk Stadyumu'nun yanında yükselecek proje için geztiğimiz aylarda ön talep toplamaya başlayan DAP Yapı'nın 30'ar katlı iki kuleden oluşan projesinde her biri balkonlu farklı daire alternatifleri yer alacak. Şirket bu projenin ardından İzmir'de arazi geliytirmeye devam edeceğini açıkladı.

SurYap'nın İzmir'de planlama aşamasında olan projesinin adı, İzmir Marina Park olarak açıklandı. 121 bin metrekare inşaat alanı üzerinde inşa edilecek İzmir Marina Park alışveriş merkezi, rezidans, otel ve marina şeklinde planlanıyor. 42 bin metrekare kiralanabilir alan, toplam 140 mağaza ve 1000 araç kapasiteli otoparkı kapsayan proje, Bayraklı - Turan bölgesinde, denize sıfır konumda bulunuyor.

Büyükşehir olmak Denizli'ye yaradı
Gelişmiş sanayisi, turizmi ve canlı iş dünyasıyla Denizli, İstanbullu konut üreticisinin yatırım iştahını kabartan Ege şehirlerinden biri... Global Yatırım Holding'in iştiraki Pera GYO'nun geliştirdiği Sümerpark projesiyle markalı konut kavramıyla tanışan Denizli'de şu anda Sinpaş, Teknik Yapı gibi büyük firmalar projelerine devam ediyor.

2012 yılında büyük şehir statüsüne kavuşan Deniz'de markalı konut hamlesinin bu tarihten itibaren hız kazandığı belirtiliyor. Kentte, markalı konut projelerin daha çok merkezde, merkeze yakın Merkezefendi ve Sümer bölgelerinde yoğunlaşıyor. Ayrıca Cinkaya Bulvarı gibi, Servergazi Bölgesi, Çamlık Bölgesi ve Pamukkale Üniversitesi'nin bulunduğu bölgeler yeni konutların yoğunlaştığı alanlar olarak gösteriliyor.

Pera GYO'nun özelleştirilen Denizli Sümerbank Tekstil Fabrikası arazisi üzerinde gerçekleştirdiği ve 2008'de start verdiği Sümerpark Projesi, 98 bin 500 metrekarelik, 606 konutlik Sümerpark Evleri, Sümerpark Alışveriş Merkezi, 150 odalı 5 yıldızlı otel ve 150 yataklı tam teşekküllü hastaneden oluşuyor. Pera GYO'nun kentteki ofis projesi Skycity ise geçtiğimiz aylarda Denizli'nin iş dünyasına hizmet vermeye başladı. 

Teknik Yapı Anadolu Denizli'den başladı 
Sinpaş ise eski EGS Park arsasında geliştirdiği Aqua City Denizli projesinin son etabını satışa açmaya hazırlanıyor. 210 bin 721 metrekare arsa üzerinde 904 konut ve AVM'den oluşan proje, Ege'nin en büyük temalı yaşam merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Denizli'deki son ve en kapsamlı markalı konut hamlesi ise Yine emlak Konut GYO'dan geldi. Emlak Konut'un Ağustos 2015'te Denizli Merkezefendi'deki 115 bin metrekarelik arsa için açtığı arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesini 514 milyon TL bedelle kazanan Teknik Yapı, daha sonra projedeki hasılat hedefini 1 milyar TL'ye çıkardığını açıkladı. Evora Denizli arı verilen proje, Teknik Yapı'nın İstanbul dışındaki ilk yatırımı olma özelliğini de taşıyor. Teknik Yapı'nın Evora Denizli projesinde 1500 konutun yanı sıra ticari birimler, eğitim kurumları, sosyal donatı alanları ve toplam 13 bin metrekareli iki park alanı yer alacak.

Bodrum her daim popüler
Türkiye'nin her yanından konut alıcısının hem yazlık konut hem de yatırım için yıllardır gözde adreslerinden biri olan Bodrum, bu özelliğiyle her zaman İstanbullu konut üreticisinin faaliyet alanlarından biri oldu. Son yıllarda markalı konut üreticilerinin birbiri ardına projeler yaptığı Bodrum'un en çok yatırım alan bölgeleri Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü ve Torba olarak sıralanıyor. Türkiye'nin en köklü inşaat firmalarından biri olan Mesa, bu yıl içinde Bodrum'daki ilk projesinin lansmanını yapmaya hazırlanıyor. Projede villalar ve rezidans dairelerin yanı sıra butik bir otelin yer alması planlanıyor. Varyap, son yıllardaki en iddialı projesini Bodrum Yalıkavak'ta hayata geçiriyor. Tilkicik Koyu'nda 150 milyon euro yatırım bedeliyle inşa edilen Varyap Yalıkavak projesinde 5 yıldızlı bir otel, 60 rezidans ve özel plaj bulunuyor. Nef, İstanbul dışındaki ilk yatırımını Bodrum'a yapıyor. 300 milyon euro'luk değere sahip Nef Yalıkavak'da villa, rezidans ve otel yer alacak. Otelin işletmesini Singapur merkezli lüks otel zinciri Banyan Tree yapacak. Teslimlerin 2018 yazında yapılması planlanan Nef Yalıkavak projesinde 389 adet villa ve rezidans bulunacak. 70 odalı Banyan Tree Oteli ise 2019 yazında misafir ağırlamaya başlayacak.

Ağaoğlu yabancı yatırımcı getiriyor
Ağaoğlu Şirketler Grubu ise geçtiğimiz günlerde Bodrum'da sahibi olduğu 12 milyon metrekare büyüklüğündeki arazisi üzerinde yılın 12 ayı yaşayacak bir turizm şehri projesi için, Hong Kong merkezli finansal yatırımcı ile Çin devletine bağlı, şehir kurma konusunda uzmanlaşmış ve uluslararası yatırımları olan inşaat yatırım grubu ile görüştü. Şirketten yapılan açıklamaya göre projenin içerisinde, golf sahaları, oteller, rezidanslar, villalar, üniversite, okul, ofisler, ticari alanlar, fuar alanı, teknopark, sağlık tesisleri ile çeşitli rekreasyon alanları yer alacak.

İstanbul'da Elysium markasıyla geliştirdiği projelerle dikkat çeken Ofton da markasını Bodrum'a taşıyan firmalar arasına girdi. Bodrum merkeze 1 kilometre mesafede yer alan Elysium Premier Bodrum, 8 özel villadan meydana geliyor. Her biri yaklaşık 1000 metrekare arsa alanı üzerinde yükselen villalar, lüks detaylarıyla öne çıkıyor.

Seba, Bodrum'a iyice yerleşti
Bodrum'da daha önce Seba Boutique Yalıkavak, Seba Farilya Gündoğan, Seba Green Seba Blue, Seba Yasemin Villaları, Seba Yalıkavak Villaları ve Seba Pearl Gündoğan projelerini üreten Seba İnşaat'm bölgedeki iki yeni projesinden biri olan Seba Manolya Gündoğan, 13 blokta 26 ikiz villadan oluşuyor. Seba İnşaat'ın Solemar Adabükü projesinde ise 134 villa bulunuyor. Çağdaş Holding, Gülman Grup, Altunbüken Holding ve Aksoy Holding de Bodrum'a yatırım yapan markalı konut üreticileri arasında yer alırken Dap Yapı'nın da bölgede proje hazırlığında olduğu biliniyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181