Markalı konut projeleri İzmir'de fiyatları artırdı!
Türkiye'nin en güzel kentlerinden olan İzmir'in, modern yapılaşmayı hep geriden takip ettiği söylenir. Kentte kimi noktalarda doğruluk payını da içeren bu durumun değişmesi konusunda son dönemde önemli hamlelerin gerçekleştiği de bir gerçek. Özellikle İstanbullu markalı konut üreticilerinin Anadolu'daki önemli merkezlerinden biri haline gelen İzmir'de bu alandaki yatırımcı akınının ileriki dönemlerde de devam edeceği belirtiliyor.

Kentteki yeniden yapılanma sürecinde, ulusal ligde yer alan Soyak, İzmir'de Soyak Mavişehir, Soyak Siesta Oxygen ve Soyak Siesta gibi projeleri geliştirerek bu alanda öncü yatırımlara imza attı. Kentte Foltart Time, Folkart Towers gibi projelere imza atan Folkart ile Mahall Bomonti İzmir projesini geliştiren Türkerler Holding de kentin çehresini değiştiren konut ve ofis üreticileri arasında yer alıyor. Ege Perla, Bayraklı City of Sunset, Folkart Time, Avcılar AVM gibi projeler kentte yapımı süren projelerken, Turan Karma Projesi, Avcılar Tower, Konak Karma Projesi, MyVia Rodkar Kule, İzmir Marina Park Projesi, Bayraklı AVM projeleri de planlanıyor.

Bu arada bazı sektör temsilcileri, İzmir'in yeni imar planında yüksek katlı binalara izin verilmesinin deprem riskli zemin nedeniyle depreme güvenli yapılar için inşaat maliyetlerini artıran bir unsur olduğunu vurguluyorlar. Kimi üreticilerin bu maliyetlerden çekinerek İzmir'de proje geliştirmediklerine vurgu yapılıyor.

YENİ İMAR PLANI
Eva Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Bölge Müdürü Filiz Akkaya, Bayraklı, Salhane, Turan bölgesinin yeni kent merkezi planlarının onaylanması ile birlikte cazibe merkezi haline geldiğini söylüyor. Hazırlanan planlar ile birlikte 'Yeni Kent Merkezi' ilan edilen bölgede MİA (Merkezi İş Alanı), turizm, ticaret ve kültür ticaret alanları kullanım kararları alındığını belirten Filiz Akkaya, "İmar planlarının onaylanması ile bölgenin imajı değişip gayrimenkul yatırımları arttı. Büyük inşaat şirketlerinin yatırımları bölgeye yönelirken, rezidans, konut, AVM'den oluşan karma projeler geliştiriliyor. Yatırımların hız kazanmasıyla kentin silueti değişti ve prestiji arttı" diyor.

İzmir'in eski yerleşim yeri olarak adlandırılan Alsancak, Çankaya, Konak bölgesinde yer alan merkezi iş alanı kullanımları Bayraklı ve Salhane aksına kaymaya başladı.

KÜLTÜR SANAT MERKEZİ
Türkerler Holding Genel Koordinatörü Attila Sezgin, Mahall Bomonti izmir projesini geliştirerek İzmir'in çehresinin değişmesine ve sosyal hayatının gelişmesine katkı sağlamayı planladıklarını söylüyor.

İstanbul Bomonti'de yer alan Bomonti Bira Fabrikası'nın tarihi binaları Doğuş Grubu'nun işletmesinde kültür ve sanat merkezi haline getirilmişti. Bu konsept Türkerler Holding tarafından İzmir Bomonti Bira Fabrikası'na taşınıyor.

İzmir Bomonti Fabrikası'nın 45 dönümlük arazisinde yer alan dokuz fabrika binasını restore edip müze, restoran, açıkhava sineması ve cep sineması gibi sosyal ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapan bir mekan haline getireceklerini belirten Sezgin, "İzmir'in bu konseptte bir sanatsal yaşam merkezi bulunmuyor. Mahall Bomonti İzmir projemizde yer alacak bu konsept İzmir'in sosyal hayatına katkı sağlayacak" diyor.



Koç Holding iştiraki Divan Grubu ise Divan Residence markası ile Türkerler Holding tarafından geliştirilen Mahall Bomonti İzmir projesindeki tüm rezidansların işletmesini üstlenecek. Divan Grubu olarak, birlikte çalışacakları ortakları belirlerken çok seçici davrandıklarını belirten Divan Grubu CEO'su Richard P. Appelbaum, Mahall Bomonti izmir'deki ofislerde ve rezidanslarda 5 yıldızlı otel konforu sunacaklarını söylüyor.

ÖNE ÇIKAN BÖLGELER
TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Selda Ulaşır Aksoy, İzmir'de Bornova-Bayraklı, Buca, Narlıdere ve Mavişehir'in öne çıkan bölgeler olduğunu, buralarda lüks konut projelerinin üretilmeye başlandığını söylüyor.

Üniversitelerin bulunduğu Bornova ve Buca'da proje sayısının fazla olduğu görülüyor. Mavişehir bölgesi ise prestijli konut ihtiyacını karşılayan bir bölge olmasıyla öne çıkıyor. Bölge, kentin gelişme aksında olması, yeni alanların imara açılması, AVM'leri, özel eğitim ve sağlık tesisleriyle tercih ediliyor. Bayraklı Yeni Kent Merkezi, onaylanan yeni imar planıyla yeni kent merkezi olarak ilan edilmesi, prestijli şirketlerin tamamlanan ve devam eden projeleri ile öne çıkıyor. Bölgede 2011 yılında 5 bin 500-6 bin 500 TL olan metrekare fiyatları günümüzde 9 bin-10 bin TL'lere ulaşmış durumda.

BORNOVA'NIN YÜKSELİŞİ
Öğrencilerin tercih ettiği Bornova'da, 2011 yılında 2 bin TL olan metrekare fiyatları şu anda 5 bin TL'ler seviyesine yükselmiş durumda.

Ofis yatırımlarının kent içinde özellikle Bayraklı Bornova ve Alsancak bölgelerinde arttığı görülüyor. Bayraklı bölgesi, son yıllarda birbiri ardına yükselen ofis projeleri ve ofis bloklarını kapsayan karma projelerle öne çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının onaylanmasıyla çekim noktası haline geldi.

YENİ PROJELER GELİYOR
Alsancak Limanı ile Karşıyaka-Turan arasında kalan 550 hektarlık bölümü kapsayan imar planlarının özellikle Salhane olarak bilinen bölgeyi ön plana çıkardığını belirten Selda Ulaşır Aksoy, "İzmir Bayraklı, Yeni Kent Merkezi olarak adlandırılan bölgede karma projelerindeki ofis ve konutların satış fiyatları oldukça yüksek. Burada inşa edilen projelerin rezidans tipinde olması ve çok katlı yapılar olması rakamları yükseltiyor" diyor.

Gayrimenkul geliştiriciler arısından İzmir'in öne çıkmasında bölgeye yönelik dev altyapı projelerinin varlığı önemli nedenlerden birini oluşturuyor. Yapımları süren İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi, İzmir'den Antalya'ya kesintisiz ulaşımı sağlayacak Aydın-Denizli-Antalya Otoyol Projesi kenti Türkiye genelinde daha fazla öne çıkaracak.



FOLKARTTAN 5 MİLYARLIK YATIRIM

Bugüne kadar İzmir'de 2 milyar TL civarında yatırım değerine sahip projeler ürettiklerini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İnşaatı ve projelendirme çalışmaları süren 11 projeyle birlikte bu rakamın önümüzdeki yıllarda 5 milyar TL'ye ulaşacağını söylüyor. Sancak, İzmir'de yaklaşık 3 milyar TL'lik 11 proje için çalışmalarının devam ettiğini de vurguluyor.

İzmir merkezdeki Folkart Life Bornova, Folkart Time projelerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Mesut Sancak, projelerini şu şekilde özetledi:
"Çeşme'deki Folkart Blu ve Folkart Hills projelerimizde çalışmalar sürüyor. Folkart Life Bornova projemizde konutlar ve ticari alanlar yer alıyor. Folkart Time ise ofis, konut, ticari alanların yanı sıra bünyesinde birde okul barındıracak. Folkart Blu ve Folkart Hills projelerimiz isi rezidans olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karabağlar Uzundere Mahallesi'nde 280 konut ve 33 iş yerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin ihalesini kazandık, şantiyesi kuruluyor. Çeşme'de farklı ve dikkat çekici yeni projelerimize de önümüzdeki süreçte başlamayı planlıyoruz.

Levent Gökmen / Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181