Projeden ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Projeden ev almak, durumunun oldukça tercih edilir hale gelmesinde son yıllarda konutların hem depreme daha dayanaklı hem de lüks yapılması en önemli etken oluyor.

Konut arz/talep dengesinde talebin fazla olması son 10 yılda konut fiyatlarının fazlaca artış göstermesine sebebiyet veriyor. Fiyat artışı ile birlikte daha uygun ev bulma talebi, özellikle orta gelir seviyesine hitap eden toplu konut projelerine olan talebi daha fazla artırıyor.

İnsanların konut projelerine daha fazla ilgi göstermeleri ve bu ilginin yasalardaki açıklarla birleşmesi, çeşitli mağduriyetler daha fazla yaşanmasına sebep olduğundan dolayı bu mağduriyetlerin önüne geçmek için 2013 yılında çıkan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa istinaden hazırlanan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik  ile projeden konut satışları daha denetimli bir yapı haline getirildi. Bu yönetmelik tüketicinin korunması kanuna istinaden hazırlandığı için neredeyse tamamen projeden ev alacak kişilerin haklarını savunan bir yönetmelik olarak karşımıza çıkıyor.

Çıkarılan bu yönetmelikle beraber daha güvenilir hal alan projeli konutların avantajlarına ve mağduriyet yaşanmaması için dikkat edilecek birkaç anektot vermekte fayda var.

Projeden ev almanın avantajları ve dikkat edilmesi gerekenler:
Projeden ev almak konut alıcılarına birtakım faydalar sağlıyor. Ev fiyatlarının daha uygun olması, evin oturulabilir duruma geldiği anda prim yapma ihtimali, istenilen kat ve daireyi alabilme imkanı,istenilen şekilde önden ev içerisinde değişiklikler yapılma imkanı, projeyi yürüten firmanın bankalar ile anlaşması durumda cazip kredi imkanları, sosyal yaşam alanlarının daha gelişmiş olması olarak sıralayacağımız avantajlar bulunurken dikkat edilmesi gereken unsurlar da yok değil. 

Projelerin tamamlanması ile birlikte, neredeyse tüm projelerin fiyatı artıyor. Uzmanlar Öte yandan kar elde etmek isteyen yatırımcılara projeler bitmeye yaklaştıkça fiyatları arttığı için projelerin ilk başladığı zaman ev almalarını tavsiye ediyor.Uzmanlar dikkat edilmesi gereken bir diğer unsura ise çıkarılan yasadan faydalanılması gerektiği ve  mağduriyet yaşayan konut alıcılarının yasal haklarını sonuna kadar savunmasına değiniyor. 

Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkındaki Yönetmelik!



Gökçe ÜLKER/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181