Armutköy Camii vatandaşın hizmetine sunuldu!
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın değerlerini geleceğe taşıyan restorasyonlarından biri daha tamamlandı. Kentin en önemli tarihi değerlerinden olan Muhammed Emin Paşa’nın kabrinin bulunduğu Armutköy Camii ve haziresi, yapılan düzenlemenin ardından törenle hizmete açıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte açılışını yaptığı Armutköy Camii’nde Cuma namazını kıldı.

“Nerede bir değer varsa sahip çıkıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldıran çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatarak, “Ecdat yadigarı eserlerimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz. Nerede bir değer varsa sahip çıkıyoruz. Anıtsal yapılar, camiler, camilerimizin çevre düzenlemeleri, türbeler ve hazireleri yeniden kültürel mirasımıza kazandırıyoruz. Tarihi yapıların yeniden restore edilmesi çalışmalarımız kapsamında Bursa’da 450 eser yenilendi” diye konuştu.

Bursa’nın, değerlere sahip çıkılan uygulamalarla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini de hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa’nın en önemli tarihi mekanlarından biri, Muhammed Emin Paşa’nın da kabrinin bulunduğu Armutköy Camii ve haziresidir. Büyükşehir Belediyesi olarak burada da hem caminin çevresini hem de türbe ve hazirelerin düzenlemesini gerçekleştirdik” dedi.

Ecdada vefa
Armutköy Camii ve haziresinin tarihine de değinen Başkan Altepe, “Armutköy Camii ve haziresi çalışmaları, tarihi değer taşıyan yapı ve mezarlıkların bakım ve onarımları kapsamında gerçekleştirildi. Osmangazi’de güzel bir eser daha ortaya çıkarıldı. Kültürel mirasımızın yeniden öne çıkarılmasıyla tarihi değerlere olan vefa borcumuzu da en güzel şekilde yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Başkan Altepe, Armutköy’ün İmam Şamil’in naibi Muhammed Emin Paşa’nın yerleştiği köy olması nedeniyle Kafkas kökenliler için ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, “Muhammed Emin Paşa ile birlikte Osmanlı dönemine ait 40 kabir Armutköy Camii haziresinde bulunuyor. Muhammed Emin Paşa 1818 yılında Dağıstan’da Gunip’e bağlı Honodo’da doğmuş. Ailesi tarafından İslami terbiye ile yetiştirilen Emin Paşa, 17 yaşında iken Dağıstan’ın bağımsızlığı ve İslam’ın bekası için İmam Şamil’in hizmetine girmiş. 1848 yılında İmam Şamil tarafından Batı Kafkasya Naibliği’ne atanan Emin Paşa, yöre halkı tarafından devlet reisi seçilmiştir. Gayretli çalışmalarından dolayı Osmanlı Sultanı Abdülmecid, kendisine paşa unvanı vermiş. 1859 yılında İmam Şamil’in Gunip kalesinde teslim olmak zorunda kalmasından sonra, Emin Paşa da savaşı bırakmış ve 1860 senesinde ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelmiş. 1901 yılında vefat eden Emin Paşa bugün kabrinin bulunduğu alana defnedilmiş” şeklinde konuştu.

Kabirlerden bir kısmının Emin Paşa’nın aile bireylerine ait olduğunu da vurgulayan Başkan Altepe, Armutköy Camii’nin bakım ve onarımı kapsamında cami içerisinde bulunan bütün duvarların pencere alt seviyesine kadar ahşap lambri döşendiğini, minber ve kadınlar mahfili merdivenleri ile mihrabın önünde bulunan alan ve cami girişindeki sundurmanın altı ahşapla kaplandığını, caminin çevre düzenlemesi ve mevcut tarihi mezarların bakım ve onarımının da yapıldığını sözlerine ekledi.

Başkan Altepe, tarihi hazirelere verilen öneme de dikkati çekerek, “Muhtelif tarihi mezarlıkların bakım ve onarım yapım işi kapsamında gerek Osmanlı gerekse şehrimizin tarihine ışık tutan bir belge olma özelliğini taşıyan hazirelerimiz ve türbelerimiz onarılmakta, özgün yapısına kavuşturulmaktadır. Bu çalışmalarımız sadece şehir merkezi ile sınırlı kalmayıp şehrimizin pek çok ilçesinde benzer uygulamalar devam ediyor ve bundan sonra da devam edecektir” ifadesini kullandı.

Büyükşehir’e gururlandıran ‘tarihi miras’ teşekkürü
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümüne rastlayan programın önemine vurgu yaptı. Bursa’nın Kafkaslardan Balkanlara kadar tüm coğrafyalardan insanı bir araya getirdiğini belirten Vali Karaloğlu, “Ulu Şehir Bursa’nın bağrında yatan pek çok manevi değerden biri de İmam Şamil’in naibi Muhammed Emin Paşa’dır. Bursa Büyükşehir Belediyesi, her yerde olduğu gibi bu önemli değerin bulunduğu Armutköy’de de önemli bir değere daha sahip çıkmıştır. Balkanlara gittiğimizde orada da, Bursa’dan Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayırseverler tarafından yenilenen eserlere rastlıyoruz. Bu bize gurur veriyor” diyerek Başkan Altepe’yi tarihe sahip çıkmasından dolayı tebrik etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ise Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserlerin geleceğe taşınmasında üstlendiği rolün değerine işaret ederek Başkan Altepe’yi tebrik etti. Armutköy Mahallesi Muhtarı Ahmet Yılmaz ile Muhammed Emin Paşa’nın soyunu temsilen torunu Hatice Güneş de yapılan çalışmalardan dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe, konuşmaların ardından Milletvekili Birkan, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve Armutköy Mahallesi sakinleriyle, yenilenen Armutköy Camii’nin hizmete açılışı nedeniyle kurdele kesti ve Cuma namazını da burada kıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181