Bursa'da markalı konuta ihtiyaç var!
Bursa, gayrimenkul sektörü için ciddi bir potansiyel sunuyor. İstanbul'a yakınlığı, Ege'ye ulaşım için geçit oluşturması, Mudanya'nın önemli bir liman olması, Bandırma-Bursa-Ayazma Osmaneli Hızlı Tren Projesi ve İzmir Körfez Köprüsü'nün söz konusu potansiyeli güçlendiren faktörler arasında. Bu potansiyeli gören inşaat şirketleri şehre yatırıma hız vermiş durumda. Bursa'da son yıllarda kentin batı yönünde yeni projeler, doğu yönünde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla beraber gelişim hızla devam ediyor.

Kent simgesi haline gelen futbol stadı (Timsah Arena), yakın çevresindeki 5 yıldızlı oteller, Eroğlu, Suryapı gibi firmaların rezidans projeleri ile bu bölgenin kuzeyinde yer alan Mihraplı Parkı ve Orhaneli Yolu (Lefkoşe Caddesi) aksında inşa edilen çok sayıda iş merkezleri ile beraber Nilüfer İlçesi, Bursa'nın yeni kent merkezi haline gelmiş durumda. Mudanya yolu üzerinde, Korupark AVM sonrası, EndülüsPark'in inşaatının kendini göstermeye başlaması ve son 5 yıldır hızlanan, konsept lüks konut projeleri ile Nilüfer ilçesinde yer alan Balat Mahallesi, daha önce sadece üst gelir düzeyine hitap ederken artık günümüzde daha geniş bir nüfus tarafından tercih edilen konut bölgelerinden biri haline gelmiş durumda. Bursa'da son yıllarda kentin batı yönünde yeni projeler, doğu yönünde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla beraber gelişim hızla devam ediyor.

MARKALI KONUTA İHTİYAÇ VAR
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, Bursa'da yaklaşık 50 bin binanın kentsel dönüşüme tabi olacağını belirterek, büyüyen nüfus da hesaba katıldığında konut üretiminin devamının kaçınılmaz olduğunu kaydediyor. 2015 TÜİK verilerine göre Bursa'nın konut stoğunun 1 milyon 154 bin adet olduğunu ifade eden Şahin, mevcut konut stoğu içinde markalı konut sayısının 5 bin 847, proje aşamasında olan markalı konut sayısının ise 5 bin 462 adet olduğunu belirtiyor. Mevcut ve proje aşamasındaki markalı konut oranının toplam konutun yüzde İlik diliminde yer aldığını söyleyen Şahin, buna göre Bursa'da markalı konuta ihtiyaç olduğunu söylemenin doğru olacağını belirtiyor. Konut alıcısı ve yatırımcı profiline bakıldığında ise sosyo-ekonomik açıdan Bursa'nm B segmentinde yer aldığını belirten Şahin, 2000'li yılların başında yatırımcılar yerel müteahhitlerden oluşurken, mevcut durumda Bursa'da yerel müteahhitlerin yanı sıra İstanbul ağırlıklı projeleri bulunan inşaat firmalarının da konut ve karma kullanım içeren projeler geliştirdiklerini ifade ediyor. Şahin, Bursa dışından gelen yatırımcıların yüzde 5-10 aralığında olduğunu söylüyor.

NİLÜFER HIZLI DEĞERLENİYOR
Bursa'da yer alan nitelikli konut projelerinin daha çok kentin batı kısmında yer aldığını ve gelişmenin bu yönde devam ettiğini belirten Şahin, konut tipi itibariyle site tarzı yapılaşmaların yer aldığı bölgeler ile rezidans tipi projelerin yer aldığı merkezi bölgelerin ayrıştığını kaydediyor. Rezidans tarzı konutların merkez olarak nitelendirilen Osmangazi ilçesi ile özellikle son yıllarda Nilüfer ilçesinde yoğunlaştığını söyleyen Şahin, Nilüfer ilçesine bağlı Balat bölgesinde daha çok villa tarzı yapılaşmaların öne çıktığını ifade ediyor. Nilüfer ilçesinin Balat bölgesinde gayrimenkulun hız kazanacağını belirten Şahin, İzmir ve Mudanya yolu arasında değerlenmenin devam edeceğini ileri sürüyor.

Özlüce bölgesinde ise site tarzında inşa edilmiş konut yapılaşmalarının yoğunluk gösterdiğini belirten Şahin, son yıllarda site tarzı yapılaşmaların kentsel dönüşümün etkisiyle Yıldırım ilçesine bağlı Millet Mahallesi'nde de yoğunlaşacağını ifade ediyor. Şahin, önümüzdeki dönemde Yıldırım ilçesi sınırlarında yer alan Mevlana ve Ulus mahallelerinin de kentsel dönüşüm projesi kapsamında karma projeler geliştirilerek dönüştürülmesinin planlandığını belirtiyor.

ARSA FİYATLARI ARTIYOR
Son üç yılda arsa ve konut metrekare fiyatlarının 2 katına yükseldiğini söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Bursa Şubesi Yöneticisi Miray Beğendi bu yükselişin sürdüğünü anlatıyor. 3 yıl içerisinde Nilüfer ilçesinde konut metrekare fiyatlarının bin 500-2 bin TL aralığında iken bu aralığın kentin doğusuna kaydığını anlatan Beğendi, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Nilüfer ilçesinde şeni konut projelerinde metrekare fiyatları 3 bin-3 bin 500 TL'ye ulaştı. Ertuğrul, Altınşehir, Özlüce Mahallelerinde 10 yaşına ulaşan konutlarda birim değerler 2 bin TL oldu. Balat gibi en eski konut projesinin 5 yaşım pek geçmediği bölgede ise mahalle genelinde konut metrekare fiyatları 3 bin TL'nin altına inmiyor."

Mudanya İlçesi, Bursa'nın yazlık bölgelerden biri iken yine son 5 yılda hızlanan konut projeleri ile Bursa'nın tercih edilen ilçelerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. İlçe genelinde konut fiyatlarında artış meydana gelmiş olsa da bölgedeki artış; yeni yapılan konut projelerinin bölge genelindeki mevcut yapılaşmaya oranla daha iddialı konut projeleri olmasından ve yeni yapıların mevcut yapılara göre avantaj farkı yaratmasından kaynaklandığı söyleniyor. 5-10 yıllık konutlarda birim değerler bin- bin 500 TL iken, 0-3 yıllık yapılarda metrekare fiyatları 2 bin-3 bin TL aralığında. 

Capital Bursa Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181