BUSKİ su kaçağı önlemleriyle tasarruf etti!
2012 yılından günümüze kadar BUSKİ Genel Müdürlüğü kaçak arama ekiplerince tespit edilen yol yüzeyine çıkmayan 674 arızanın tamiratının yapılması neticesinde, aylık yaklaşık 1.200.000 metreküplük su kaybının önüne geçildi. Bu miktar, nüfusu yaklaşık 220.000 olan Bilecik, Sinop, Karabük gibi orta ölçekli bir şehrin aylık tüketimine eşdeğer bulunuyor.

İçme suyundaki kayıp kaçak ile mücadele neticesinde 1995 yılında Bursa’nın merkez ilçelerinde (Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer) yüzde 60 seviyelerindeki su kayıp kaçak oranının 2015 yılı sonu itibarıyla yüzde 22.67 seviyesine indirildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, BUSKİ’nin bu oranla, Türkiye’deki su ve kanalizasyon idareleri arasında lider konumda olduğunu vurguladı.

İçme suyu şebekesi döşenmesi çalışmaları sırasında ağırlıklı olarak, gelişmiş ülkelerin kullandığı, üst düzey kaliteye sahip fontdüktil içme suyu boruları kullanıldığını ifade eden ÇETİNAVCI, “BUSKİ’nin kuruluşunu takip eden 1989 yılından itibaren 2016 yılına kadar 7.000 kilometre içme suyu isale hattı ve içme suyu şebekesi döşenmiş, toplam 296.000 metreküp hacminde 53 adet büyük çaplı içme suyu deposu yapılmış, döşenen tüm içme suyu hatları ve içme suyu depoları BUSKİ Coğrafi Bilgi Sistemi’ne aktarılmıştır. 1995 yılından itibaren döşenen 7.000 kilometre uzunluğundaki içme suyu borularının eklenmesi ile ulaşılan uzunluk, Bursa-Pekin arasındaki mesafeye eşdeğer uzunluk kadardır.” diye konuştu.

2010 yılından itibaren dünyadaki en modern içme suyu yönetim metodu olan Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi’ni (SCADA) kurarak; içme suyu depolarının, pompa istasyonlarının, içme suyu isale hatlarının ve içme suyu alt bölgelerinin kontrol, takip ve yönetiminin yapılmaya başlandığını ifade eden Çetinavcı, 160 adet içme suyu alt bölgesindeki debimetreden geçen su miktarının, SCADA sistemi ile günlük olarak takip edilerek, analizinin yapıldığına işaret etti.

Bursa’nın 3 merkez ilçesinde (Osmangazi-Yıldırım-Nilüfer) 1995 yılında yapılmaya başlanan Bursa İçmesuyu Projesi kapsamında kentin 257 içme suyu alt bölgesine ayrıldığına dikkat çeken Çetinavcı; içme suyu alt bölgelerinin 2012 yılından itibaren, kaçak arama ekiplerince projeli olarak gezildiğini, son teknoloji ürünü olan kaçak arama cihazları ile içme suyu şebekesinde dinleme yapıldığını yüzeye çıkmayan yeraltına giden içme suyu arızalarının tespit edilerek tamiratlarının gerçekleştirildiğini dile getirdi.

2012’den günümüze kadar kaçak arama ekiplerince bulunan 674 arızanın tamiratı neticesinde, yol yüzeyine çıkmayan 1.300 metreküp/saatlik su miktarı kaybının önlendiğine işaret eden ÇETİNAVCI, “674 arızanın tamiratı neticesinde önlenen su kaybı günlük 39.000 metreküp, aylık yaklaşık 1.200.000 metreküptür. Kaçak arama ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, kaybı önlenen yaklaşık 1.200.000 metreküplük su miktarı, nüfusu yaklaşık 220.000 olan Bilecik, Sinop, Karabük gibi orta ölçekli bir şehrin aylık su tüketimine eşdeğerdir.” dedi.

2014 yılında BUSKİ’nin görev ve sorumluluk alanına dahil edilen 10 ilçede de içme suyu projeleri yapılarak, içme suyu şebekesi döşenmesi ve içme suyu depolarının yapılması çalışmalarına başlandığına dikkat çeken ÇETİNAVCI, kayıp kaçakla mücadelede merkezde elde ettikleri başarıyı, tüm ilçelerde de tekrarlamanın kararlılığında olduklarını vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonuyla çalışmalarına artan bir tempoyla devam ettiklerini dile getiren ÇETİNAVCI, içme suyundaki kayıp kaçak oranını, 2020 yılı sonu itibarıyla, yüzde 20 seviyesinin altına çekmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

BUSKİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181