Büyükşehir Belediyesi Üsküp'te restorasyon yaptı!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balkanlarda hayata geçirdiği tarihi ve kültürel miras çalışmalarına Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün merkezindeki Paşa Yiğit Bey Türbesi ile Meddah Baba Medresesi’ni de ekledi. Şehrin fethiyle Osmanlı’ya Balkanların kapısını açan Paşa Yiğit Bey’in türbesiyle bölgenin İslamiyet’le tanışmasında önemli rol oynayan hocası Meddah Baba’ya ait medrese, yüzlerce yıl sonra Osmanlı’ya yakışır hale getirildi. Üsküp kent merkezindeki Türk Çarşısı sınırları içerisinde yer alan türbe ile medresenin açılışına, Makedonya Ekonomi Bakanı Driton Kuchi, Makedonya İslam Birliği Temsilcisi İsa Yakubi ve Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi de katıldı.

Balkanlara ilim yayacak
Türbe ile medresenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanları İslamiyet’le buluşturan seçilmiş zatlara itibarlarını iade etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Zorlu çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırılan türbeyle medresenin bundan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde faaliyet göstereceğini belirten Başkan Altepe, “İnşallah şimdiden sonra da buradan Balkanlara ilim yayılacak. Artık burası da bizim bir birimimiz olarak hizmetlerine devam edecek” dedi.

Başkan Altepe, Üsküp’teki restorasyonda Çayır Belediyesi ve hayırsever işadamlarıyla ortak hareket ettiklerini ifade etti. Paşa Yiğit Bey Türbesi ile Meddah Baba Medresesi’ndeki çalışmaların 2008 yılında başlatıldığını söyleyen Başkan Altepe, tarihi alan üzerinde bulunan binaların kamulaştırılarak gün yüzüne çıkartıldığını hatırlattı. Yıkım işlemlerinin Çayır Belediyesi’yle birlikte gerçekleştirildiğini vurgulayan Başkan Altepe, “İşin başlangıcında Paşa Yiğit Bey’in mezarının nerede olduğu bilinmiyordu. 3. araştırmamızda bulabildik. İlk 2 binanın kamulaştırmasını İstanbul’da faaliyet gösteren Türker Nakliyat üstlendi. 3. binayı da Çayır belediyemiz yıktı. Daha sonra da Enka Holding’ten Şarık Tara devreye girdi ve iş nihayete erdi. Sayın Tara, kalan binaları da kamulaştırarak işin tamamını üzerine aldı. BizE ait bu tarihi ve kültürel mirasımız da bu şekilde ayağa kalkmış oldu” diye konuştu.

Sevgi ve barış duygusu aşılıyor
Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise tarihi ve kültürel mirasa yönelik Makedonya’da yapılan çalışmalar nedeniyle Başkan Altepe ile Çayır Belediyesi yetkililerine teşekkür etti. Açılışı yapılan eserlerin işlevi itibariyle dünyaya sevgi ve barış, birlikte güçlü olma duygusunu aşıladığını kaydeden Müezzinoğlu, “Kütüphanesi, külliyesi ve medresesiyle bu eserimizi de gün yüzüne çıkardıkları, hak ve adalet medeniyetinin simgelerini geleceğe yansıttıkları için başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe olmak üzere Çayır Belediye Başkanına, Makedon Hükümeti’nin ilgili yetkililerine, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Restore edip geleceğe aktaracağımız daha çok eser var. Şimdiden bu güzel örnek hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Her zaman kolaylık sağlıyoruz
Makedonya Ekonomi Bakanı Driton Kuchi de Bursa Büyükşehir ile Çayır belediyelerinin somut işbirliğine bir kez daha şahit olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Makedonya Cumhuriyeti’nin Türkiye’den gelen yatırımcılara her zaman için kolaylık sağladığını ve bunu bir devlet politikası haline getirdiğini vurgulayan Kuchi, “Ne mutlu bizlere ki bundan 60 yıl önce göç edenlerin çocukları yine bu topraklara yatırım yapıyor. Bugün bu çalışmalardan birine daha şahit oluyoruz” açıklamasında bulundu.
Törende söz alan Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi de Üsküplü olmasına ve uzun yıllar Türk Çarşısı’nı kullanmasına rağmen Paşa Yiğit Bey ve Meddah Baba’nın varlığından haberdar olmadığını dile getirdi. Burada medfun bulunan ve Balkan Müslümanlarının oluşmasına büyük katkı sağlayanları tanımaktan büyük onur duyduğunu kaydeden Mecidi, “Bu önemli projenin mimarı Başkan Altepe ve çalışma arkadaşlarıdır” ifadelerini kullandı.

Makedonya İslam Birliği Temsilcisi İsa Yakubi ve Enka Holding Temsilcisi Tarık Kumbaracı da törende söz alarak, açılan türbe ile medresenin hayırlı olması dileğinde bulundu.
Paşa Yiğit Bey Türbesi ile Meddah Baba Medresesi, Bursa Ulucami imam hatiplerinden Tahsin Karanfil’in ettiği duayla hizmete alındı. Başkan Altepe, açılış kurdelesini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İşadamı Cavit Çağlar ve protokol üyeleriyle birlikte kesti. Açılış sonrasında Başkan Altepe, Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi ile Enka Holding Temsilcisi Tarık Kumbaracı’ya birer teşekkür plaketi takdim etti. Protokol üyeleri açılışın ardından türbe ile medresenin birimlerini gezdi.

Arasta Camii’nin avlusu da tamam
Başkan Altepe, Üsküp temasları kapsamında, Türk Çarşısı sınırları içerisinde bulunan Arasta Camii’nin ‘komünizm döneminde yapılan binalardan arındırılan’ avlusunu da hizmete aldı. Geçtiğimiz günlerde kamulaştırmaların tamamlandığını ve binaların bedellerinin Bursalı hayırsever işadamları öncülüğünde ödendiğini kaydeden Başkan Altepe, “Yıkımlar da hemen bunun akabinde başlatılarak, hızlıca sonuçlandırıldı. Arasta Camii, avlusu içinde bulunan binaların ortadan kaldırılmasıyla tertemiz hale geldi. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çayır Belediyesi’ne temizlik aracı
Başkan Altepe, Üsküp temasları kapsamında Çayır Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmesiyle Bursalı Simge Asfalt tarafından satın alınan 1 milyon TL’lik temizlik aracı, Başkan Altepe’nin de katıldığı organizasyonla Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi’ye teslim edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181