Cumalıkızık'ta restorasyon çalışmaları tamamlanıyor!
Yıldırım Belediyesi öncülüğünde yapılan restorasyon çalışmalarıyla, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Osmanlı’nın kırsal mimarisinin eşsiz örneklerinden 700 yıllık Cumalıkızık yeniden ayağa kalkıyor. Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile birlikte tarihi köydeki restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. bölgedeki yapılar, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak tarihi dokuya zarar verilmeden yeniden yapılıyor.
 
GELECEK KUŞAKLARA AKTARILIYOR
Cumalıkızık’taki tarihi yapının yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Osmanlı kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneklerinden olan Cumalıkızık’ta yürüttüğümüz çalışmaları artık tamamlıyoruz. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. Bölgede bulunan 2794 Ada 26, 45, 46, 47, 48, 49 ve 84 parsellerinde restorasyon uygulamalarımızla tarihimiz ruh buluyor” dedi. Yıldırım için Cumalıkızık’ın ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Edebali, “Cumalıkızık’ı Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Yıldırım’ı dünyaya tanıtan tarihe ayna tutan bu eşsiz yerimizin gözettiği tarihi değerin bilinciyle gelecek nesillere taşımaya gayret gösteriyoruz” dedi.
 
‘ECDAT MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ’
İlçedeki tarihi mirasının önemine değinen Başkan Edebali, “Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna tanıklık eden Yıldırım’da Cumalıkızık’ın yanı sıra askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı’nın ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa’nın yanı sıra manevi hazinemiz Emirsultan Camii gibi önemli yapılara ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesi şehrimizin zenginliğidir. Yaptığımız tüm fiziki, sosyal ve kültürel çalışmalarımızla ecdadımızın mirasına sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Yıldırım Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181