Cumalıkızık'ta restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor!
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Osmanlı’nın kırsal mimarisinin ilk örneklerinden 700 yıllık Cumalıkızık, Yıldırım Belediyesi öncülüğünde yeniden ayağa kalkıyor. Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından incelemeler sonrası onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile birlikte tarihi köydeki restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. Bölgedeki yapılar, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak tarihi dokuya zarar verilmeden yeninden yapılıyor.
 
‘ECDAT MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ’
Yıldırım’daki tarihi yapının yeniden canlandırılmasına yönelik restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Osmanlı kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneklerinden olan Cumalıkızık’ta yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. Bölgede bulunan 2794 Ada 26, 45, 46, 47, 48, 49 ve 84 parsellerinde restorasyon uygulamalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde yüzde 80 seviyesine ulaştık” dedi. Cumalıkızık’ın Yıldırım için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Edebali, “Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi olan Cumalıkızık’ın bizim için ayrı bir önemi var. Bu tarihi değerin bilinciyle uzmanlarımız eşliğinde titizlikle yürüttüğümüz çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.
 
TARİH VE KÜLTÜR ŞEHRİ VURGUSU
Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna tanıklık eden Yıldırım’ın tarihi mirasının önemine değinen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım’da Cumalıkızık’ın yanı sıra askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı’nın ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa’nın yanı sıra manevi hazinemiz Emirsultan Camii gibi önemli yapılara ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesi’nin ilçemizde bulunması şehrimizin zenginliğinin kanıtıdır. Biz de geçmişin mirasını geleceğe aktarmak amacıyla için ecdat mirasımıza sahip çıkacağız” şeklinde görüşlerini belirtti.

Yıldırım Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181