Eskici Mehmet Dede Aşevi yeniden ayağa kaldırıldı!
Tahtakale semtinden Pınarbaşı’na çıkan yol üzerinde bulunan ve yılın 365 günü ihtiyaç sahiplerinin bir kap sıcak yemek bulabildiği Eskici Mehmet Dede Aşevi, yaşanan yangının ardından, Osmangazi Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar sonucu eski ihtişamlı günlerine geri döndü. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında elektrik kontağından çıktığı anlaşılan yangında büyük zarar gören Eskici Mehmet Dede Aşevi’nde incelemelerde bulunan Başkan Dündar, “Burası, Bursa’da yılın 365 fakir ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sıcak yemek bulabildikleri bir merkez. Yaşanan üzücü olayın ardından kısa süreliğine de olsa bu hizmetlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Yapılan çalışmaların ardından yenilenerek vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı” dedi.

İtfaiyenin kısa sürede müdahale etmesine rağmen, ahşap olan yapının ciddi anlamda zarar gördüğünü söyleyen Başkan Dündar, “Üzücü olayın hemen ardından başlattığımız restorasyon çalışmaları ile bu tarihi yapıyı yeniden ayağa kaldırdık. Aynı zamanda sivil mimarlık örneği bir yapı olan binanın, yangında zarar gören iç tesisatından sıvasına, ahşap tavanından merdivenlerine, döşemesine, kapı ve çerçevelerine kadar her şeyi, aslına uygun olarak yenilendi. Bu gün için vatandaşlarımıza sıcak çorba ve yemek yardımı yapılan Eskici Mehmet Dede Aşevi’nde, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında vatandaşlarımız için ücretsiz iftar düzenleyebileceğiz. Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

ESKİCİ MEHMED DEDE KİMDİR?
Eskici Mehmed Dede olarak anılan kişi aslen Amasyalı olup babasının adı Hüsam'dır. Bedestende ticaret ile uğraşır, bazen eskicilik mesleğini yaparmış. Bazende dünyevi işlerden elini eteğini çekip tamamen manevi hayat ile meşgul olurmuş. Halk arasında kerametlerine dair birçok menkıbe anlatılır. Uftade Hazretleri ile aralannda geçen ve sonrasında Aziz Mahmud Hüdai'nin irşad olmasına vesile olan menkıbesi oldukça meşhurdur. 1618 yılında vefatı ile söz konusu yere defni yapılmıştır.

Aşevi iki yapıdan oluşmaktadır. Birincisi Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup tahsisi alınan kümbetsi görünümlü tonozlu anıtsal özellikteki yapı, bir diğeri ise belediye mülkiyetindeki sivil mimari örneği yapıdır. Alt katta bir mutfak ve 2 oda, üst katta ise üç oda ve bir salon bulunan yapının toplam kapalı alanı 120 metrekare olup hemen yanındaki anıtsal kümbetsi yapı ise 70 metrekare kapalı alana sahiptir. Bahçesi ile birlikte geleneksel kültürümüzde önemli bir yer tutan ve sosyal boyutu oldukça geniş olan aşevi olarak işlev kazandırmıştır. Somuncu Baba Vakfı ile birlikte gerçekleştirilen organizasyonlarla ihtiyaç sahiplerine ulaşılarak sıcak yemek ihtiyaçları giderilmektedir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181