İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi hizmete açıldı!
Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.Açılış törenine; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın YILMAZ, AK Parti İl Başkanı Cemalettin TORUN, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet ÇAĞLAYAN, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi KURTULAN, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve BUSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Fuat GEDİK, BUSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem YILDIZ, BUSKİ Genel Müdür Yardımcıları İsmail YILMAZ, Güngör GÜLENÇ, Talat ÖZEN, BUSKİ Daire Başkanları, büyükşehir bürokratları ile kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesisin hizmete girmesi ile Orhangazi’nin evsel ve endüstriyel kaynaklı atık sularının arıtılacağını belirtti.

Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 1. kademesinin 80 bin kişiye, 2. kademesinin 120 bin kişiye hizmet vereceğini vurgulayan ALTEPE, “Tesisin şu anda 1. kademe inşaatı tamamlanmış olup 2. kademe için ise ihale çalışmaları başlamıştır. BUSKİ bu tesisle birlikte Orhangazi’ye yaklaşık 51 milyon TL’lik yatırım tutarıyla 119 bin metre içme suyu şebeke hattı, 18 bin 732 metre içme suyu isale hattı, 78 kilometre kanalizasyon hattı, 16 kilometre yağmur suyu hattı ve 43 bin ton asfalt yapımı gerçekleştirdi. İşte Büyükşehir bunun için var. Bu kadar büyük bütçeli yatırımlar ancak Büyükşehir eliyle olur. Bunun yanında Orhangazi’de halkımızın yaşam kalitesinin en üst seviyeye çıkarılması için Kale Sosyal Tesisleri’nden, göl sahil düzenlemesine, kent meydanından tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasına kadar her alan projelerimiz hazır. Bunları da bir bir uygulamaya geçireceğiz.” diye konuştu.

Başkan ALTEPE ve protokol üyeleri açılışın ardından arıtma tesislerini gezerek, sistemin çalışma şekli hakkında BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı ÇETİNAVCI’dan bilgi aldı.

8 milyon 104 bin 998 TL’lik yatırım bedeliyle hayata geçirilen tesisin proses bilgileri:
-Kaba ızgara çubuk aralığı 4 cm. olup, ince ızgara çubuk aralıkları ise 1.5 cm’dir.
-Giriş terfi merkezinde 140/sn kapasiteli 37 KW gücünde 2 asıl+1yedek olmak üzere, 3 adet yaş tip dalgıç pompa bulunmaktadır.
-Havalandırma havuzu için gerekli hava 2 asıl+1yedek olmak üzere 3 adet blowerlardan sağlanmaktadır.
-İleri Biyolojik Arıtma yapan Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi uzun havalandırmalı aktif çamur prosesine sahiptir. Anaerobik havuzlarda bakteriler oksijensiz ortamda fosforu bırakırken aerobik ortamda bıraktıkları fosfordan daha fazlasını bünyelerine almakta ve bu şekilde fosfor giderimi sağlanmaktadır.
-Uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminin aerobik bölümünde bakteriler atıksu içerisindeki karbonlu ve azotlu maddeleri oksitlerken anoksik kısımda ise denitrifikasyon bakterileri nitratı azot gazına dönüştürür. Bu şekilde de sistemden azot uzaklaştırılmaktadır.
-Son çökeltim tanklarının dip kısmından alınan aktif çamur geri devir pompaları ile anaerobik havuz girişine basılmakta dolayısıyla sistemdeki mikroorganizma konsantrasyonu istenilen seviyede tutulmaktadır.
-Otomasyon sistemi ile bütün ekipmanların yönetilebildiği Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış su, tesisten çıkan atıksu, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği limitlerine uygun olarak Karsak Deresi’ne deşarj edilmektedir.

BUSKİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181