Mimarlar Odasına vatandaşlarda büyük tepki!

Bursa’da kentsel dönüşümün önünün açılması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 0.50 emsal artışına olanak sağlayan kararı ile hızlanan dönüşüm çalışmaları, İdare Mahkemesi’nin aldığı iptal kararı ile adeta kaosa sürüklendi. Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine aldığı iptal kararının ardından yüzlerce aile mağdur olurken, ellerine mahkeme tebligatları ulaşan vatandaşlar BAOB’a giderek odaları protesto etti.

Çürük evlerde oturmak istemeyen vatandaş odaları bastı
Kentsel dönüşümün şart olduğunu belirten çok sayıda vatandaş bugün dava açıp kentsel dönüşümü durduran ve vatandaşları çürük evlerde oturmaya mahkum eden iki ayrı akademik odanın BAOB yerleşkesindeki merkezlerine giderek tepki gösterdi. Kalabalık vatandaş gurubunu karşısında gören oda yetkilileri şaşkına dönerken, öfkeli vatandaşları sakinleştirebilmek için uzun süre dil döktü. Kendilerinin göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade eden vatandaşlar Nilüfer’de kentsel dönüşümün biran önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bursa’nın 1. derece deprem bölgesinde yer alması ve riskli binaların dönüşümünün sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ‘riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir`kararı aldı. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birçok bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Ancak Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararını yargıya taşıdı. Davaya bakan Bursa 3. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alınca evleri yıkılan vatandaşlar isyan etti.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs’taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına `Riskli Bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir` plan notu ilavesi kararı almıştı.  Büyükşehir Belediye Başkanı  Recep Altepe tarafından Bursa’daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan afişlerle kamuoyuna duyuruldu.

Şehir plancıları dava açtı
Tanıtımı yapılan kampanyanın ardından birçok bölgede bir biri ardına kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaya başladı. Ancak Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa’da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sıkıntıları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Oda,  söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle alınan kararı idari yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, `telafisi güç zararların oluşabileceği` sonucuna vardı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ‘riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ kararını iptal etti.

Bir grup vatandaş, deprem riski taşıyan evleri kentsel dönüşüme giren ancak dava açıp kentsel dönüşümü durduran ve vatandaşları çürük evlerde oturmaya mahkûm eden iki ayrı akademik odanın BAOB yerleşkesindeki merkezlerine giderek tepki gösterdi.  Kalabalık vatandaş gurubunu karşısında gören oda yetkilileri şaşkına dönerken, öfkeli vatandaşları sakinleştirebilmek için uzun süre dil döktü. Kendilerinin göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade eden vatandaşlar, Nilüfer’de kentsel dönüşümün biran önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181