Nilüfer Belediyesi'nden yapı ruhsatına peyzaj projesi zorunluluğu!
Nilüfer Belediyesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa İl Temsilciliği işbirliğiyle yürüttüğü çalışmaların ardından 1 Ocak 2017 itibariyle, bitişik nizam konut ve ticaret alanları hariç, ayrık nizama tabi tüm konut, ticaret, sanayi ve konut dışı kentsel çalışma alanlarında ruhsat eki peyzaj projesi zorunluluğu getirdi. PMO Bursa İl Temsilciliği Başkanı Necla Yörüklü, Nilüfer Belediyesi'nin meclis kararıyla 2 Kasım 2016'da çıkardığı ve bu yd itibariyle uygulamaya koyduğu ruhsat eki peyzaj projesi zorunluluğunun tüm Bursa'da domino etkisi yaratmasını beklediklerini söyledi. "Türkiye'de 42 ilde, 86 ilçede zatenbu yapılıyor" diyen Yörüklü "Bursamerkezde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2 ile 6 metrekareyken, Bursa geneline 11 bin kilometrekare üzerinden bakıldığında rakam 12 metrekareyi buluyor. Ancak bu oranlar artmıyor, düşüyor. Nilüfer, Bursa'nın en yeşil merkez ilçelerinden olmasına rağmen nitelikli yeşil alanını artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda yaklaşık sekiz aylık bir çalışmanın ardından neler yapılması gerektiği konusunu rapor haline getirip sunduk. Neticede meclis kararıyla uygulanmaya başlandı" şeklinde konuştu.

Yörüklü, Nilüfer'deki ruhsat eki peyzaj zorunluluğunun örnek olacağına duyduğu inancı dile getirerek, "Nilüfer'de 15 metrekareye bir ağaç isteniyor. Bunu daha iyi nasıl yapabileceğimize yönelik ArGe çalışmaları yürütüyoruz. Ülkemizde her ilin imar yönetmeliğinde ağaç var. Ankara'da 15, İstanbul'da 25, İzmir'de her 25 metrekareye bir ağaç dikeceksin deniliyor. Ancak Bursa'da böyle bir uygulama maalesef yok" iddiasında bulundu. Nilüfer'de kabul edilen kararla ağaç sayısının yanı sıra doğal ağaç türleri dikme zorunluluğu getirildiğinin de altını çizen Yörüklü, "Ağaç gövde kalınlığı gibi nitelikleri de belirledik. Böylece ağacın çabuk tutması ve büyümesi için imkan doğacak. İlave olarak engelli erişimi, iş güvenliği gibi kurallar bütünü hazırladık. Tüm bu maddeler doğrultusunda peyzaj mimarlarına haftanın iki günü eğitim vermeye başladık. Ayrıca meslek odası olarak denetim yetkisi istiyoruz. Çünkü kamu kendini denetimini sağlayamaz" ifadesini kullandı. Kentlerde peyzaj kültürünün olması için bireye küçük yaşlardan itibaren eğitim verilmesi gerektiğine işaret eden Yörüklü, Oda olarak bu eğitimleri vermeye talip olduklarını vurguladı.

'Tüm yerel yönetimlerin hayata geçirmesi gerekir'
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu uygulamayı kent adına tüm yerel yönetimlerin hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, "Bu kentler çok kolay kurulmuyor. Bu kararı almakta aslında geç kaldık diyebilirim. Artık site ve apartman bahçeleri daha yaşanabilir olmalı. Göreve geldiğimizde bizim hayalimiz dikilen ağaçların kocaman olmasıydı ama şimdi baktığımızda Bursa'da ağaç göremiyoruz. Aslında ilköğretimde çocuklara ağaç, doğa sevgisi aşılanmalı. Hep beraber bu kentte yeşilin ve ağaçların çok olacağı hayaline beraber ulaşacağız" diye konuştu.

Gülay Soydan Pehlevan / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181