Osmangazi'de 18.4 milyon TL'lik kamulaştırma yapıldı!
Kentsel dönüşümde 12 uygulama alanı belirleyen Osmangazi Belediyesi, bu konudaki ilk adımı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'yle attı. Kentsel dönüşümle planlı değişim ve modern gelişim hedeflediklerini söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 2016'mn kentsel dönüşüm uygulamalarının Osmangazi'den başlayıp Bursa'nın genelini saracak bir yıl olacağını söyledi. Dündar, "Göreve geldiğimiz 2009 yılından itibaren daha modern ve yaşanabilir bir Osmangazi için kollan sıvadık. Bu doğrultuda Şehircilik Akademisini kurduk" dedi. Dündar, akademinin yürüttüğü çalışmalar sonunda, kentsel dönüşüm master planı hazırladıklarını belirtti.

İlçenin tamamı tarayarak, şehrin fiziki, doğal, coğrafive kültürel dokusunu içeren bir harita ortaya çıkardıklarını belirten Mustafa Dündar, "Zemin, konut, sosyal ve kültürel doku analizlerinin tamamlanmasının ardından 12 farklı kentsel dönüşüm uygulama alanı belirledik" diye konuştu. Dündar, yüzde 85'ini sosyal yaşam alanlarının oluşturduğu Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, sadece Soğanlı'nın değil, şehrin çöküntü alanı olarak bilinen demiryolu altının da çehresini değiştireceğini vurguladı.

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, kentin yapılaşma sorunlarına çözüm üretmek, tarihi değerlerini koruyarak yeni ve modern yaşam alanları oluşturmak için geliştirildiğini anlatan Dündar, uzun vadede ise Bursa için düşünülen kentsel dönüşümü hayata geçirmeyi planladıklarını vurguladı. 42 hektarlık alanı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 35 hektarının rezerv, 7 hektarının da riskli alandan oluştuğunu bildiren Dündar, "Bin 744'ü rezerv, 344'ü de riskli alanda olmak üzere 2 bin 88 konutun inşa edileceği projenin rezerv alanındaki konutlar, dört etaptan oluşuyor. 223 konut ve 17 ticari alanın inşa edileceği l'inci etap l'inci kısımda ilk harç, 2015 yılının Ekim ayında dökülerek, projeye başlandı" dedi. Dündar, Soğanlı ile birlikte Kanalboyu Caddesi'ni iki bina arası 100 metre olacak şekilde yeniden düzenlediklerini belirterek, böylece yıllardır çöküntü alanı olarak bilinen bölgede yeni bir yeşil aks ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

Şehre ve şehrin inşasına sahip çıkmak istediklerini belirten Mustafa Dündar, bu düşünceden hareketle, Hamitler, Yunuseli ve Güneştepe mahallelerinin bulunduğu bölgedeki imar planlarını revize ettiklerini ve 2 bin 303 ruhsat verdiklerini söyledi. Bunların yaklaşık bin 700'ünün yapı ruhsatı olduğunu aktaran Dündar, konut kullanım amacıyla da 17 bin ruhsat verdiklerini bildirdi. Dündar, "Bir aileyi ortalama dört kişi düşünürsek, bugün söz konusu bölgede yaklaşık 70 bin vatandaşımızın yaşadığı yeni ve modern bir şehir inşa ettiğimizi söyleyebiliriz. Yapılan planlamalarda, bölgede yaklaşık 146 bin kişinin yaşaması öngörülüyor. Bölgenin gelişimine katkı sağlamak için spor tesisleri, pazar alanı, parklar, yeni imar yolları ile Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı gibi projeleri ha' yata geçirdik" dedi.

Osmangazi'nin kentsel gelişim bölgesi konumundaki Hamitler, Yunuseli, Güneştepe mahallelerinde, 2009-2015 yılları arasında 18 milyon 403 bin liralık kamulaştırma yaptıklarını açıklayan Dündar, "Bölgede gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda şunu gördük. Şehre ve planlara sahip çıktığınız oranda kaçak yapının önüne geçmiş oluyorsunuz. Gelişim bölgesinin cazibesini artıracak Ekolojik Yaşam Merkezi gibi yeni projelerimiz var" diye konuştu.

"Tarihi Bursa, Hisar ve Kale İçi'nde yeniden ayağa kalkacak"
Bursa'nın kurulduğu ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hisar ve Kale İçi'nde farklı bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Mustafa Dündar, 'tarihi Bursa'yı yeniden ayağa kaldırmayı hedeflediklerini vurguladı. Hisar projesi ile sivil mimarlık örneği yapıları ayağa kaldırarak, yaşayan bir şehrin eski haliyle yeniden inşa edilmesini amaçladıklarının altını çizen Dündar, sözlerine şöyle devam etti: "Bölgede yaklaşık 250 adet sivil mimarlık örneği yapı bulunuyor. Hisar projemizdeki asıl hedefimiz, tarihi değerleri ortaya çıkararak, o bölgenin Bursa ve ülke turizmi açısından aktif hale getirilmesini sağlamak. Bursa'nın tarihi bölgesinin sadece Hanlar bölgesinden ibaret olmadığını göstermek istiyoruz."

Öte yandan, Uludağ yamaçlarında gerçekleştirilecek kentsel dönüşüme öncülük edecek Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili hazırlıkları tamamladıklarını belirten Dündar, projeye başlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayını beklediklerini aktardı. Dündar, "Kent estetiği ve mimari kültürüne uygun ve en çok üç kat inşa edilecek konutlardan oluşan proje, dağ yamaçlarının dönüşümüne öncülük edecek. Mevcut konut ve nüfus yoğunluğunun değişmeyeceği Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, bölgenin sosyal ve kültürel yapısına, coğrafi şartlarına uygun konut yapısıyla da Hisar projemizle bütünlük teşkil edecek şekilde planlandı."dedi.

Mustafa Dündar, Bursa'yı gerçek kent meydanına kavuşturacak Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili de bölgede yürütülen kamulaştırma çalışmalarının yüzde 50'den fazlasını tamamladıklarını ve mali açıdan sıkıntılarının bulunmadığını aktardı. Bazı mülk sahipleri ile hukuki süreç yaşandığına değinen Dündar, bu yıl kamulaştırma işlemlerini sonlandırıp projeyi başlatmayı hedeflediklerini açıkladı. Dündar, "Kent Meydanı projemizdeki asıl düşüncemiz, Almira Hotel önünden itibaren yolu yer altına alarak, Santral Garaj ile Demiryolu altını yaya aksı ile birleştirmek. Kentin yayalaşmasma katkı sağlamak. Böylece bölge üzerindeki baskıyı artırıp kentimizde dönüşümü tetiklemek" ifadelerini kullandı.

Dünya Fuar Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181