Refik Yılmaz 'Plansız kentleşmesinin cezasını hep birlikte çekiyoruz'!
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Mimarlık Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım Yerleşkesi Kırmızı Salonda organize edilen, “Neden Şehir Planlaması?” konulu panelde konuşan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Teknik Üniversite bünyesinde şehir planlama bölümünün açılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Bursa nüfusu 3 milyon oldu. Plansız şehirleşmenin cezasını hep birlikte çekiyoruz. Yakın geçmişimize kadar şehirleri plancılar değil, emlakçılar planlamışlar. Oysa insanlar şehirleri, şehirler de insanları inşa ederler. Sağlık tesislerini, eğitim tesislerini, ibadethaneleri, spor tesislerini, çocuk parklarını, yeşil alanları, sosyal donatı alanlarını emlakçılar düşünebilirler mi? Bundan şehirler, şehirlerimiz kâr eder mi?” dedi.
  
Böyle çarpık yapılaşmada, çocukların ve gençlerin de yaşam alanı bulamadığını anlatan Refik Yılmaz, “Gençlerimiz enerjilerini nerede atacak? Yaşlılarımız hangi ağaçların gölgesinde nefes alıp, huzur bulacak?” diye konuştu. Gemlik Belediyesi olarak ciddi kamulaştırmalar yaptıklarını vurgulayan Refik Yılmaz, okul bahçelerinin düzenlenmesi ve peyzaj çalışmaları, okullara spor salonu kazandırma projeleri, alternatif yollar ve açık otoparkların yanı sıra, yeşil alan ve çocuk parkı yatırımlarından örnekler verdi. Şehirlerin her dönem zamanında planlanmaları gerektiğine dikkat çeken Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Bugüne kadar gecikmeler yaşanmış. Öngörülen nüfus artışı tutturulamamış. Bursa’nın 2020 yılı nüfusu 2 milyon 250 bin lira olarak hesaplanırken, 2017 yılında bu rakam 3 milyonu aşmış durumda. Aynı öngörüsüzlük göçler konusunda da yaşanıyor. Üniversitenizin şehir ve bölge planlama bölümü bu konulardaki eksiklikleri ivedilikle tamamlayacaktır. Buna inanıyorum” dedi.
  
Gemlik Belediyesi olarak Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesiyle olan uyumlu ilişkileri de masaya yatıran Refik Yılmaz, üniversitenin fiziki ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, Hukuk ve Zeytin Topluluklarıyla birlikte sosyal ve kültürel ortak çalışmalara imza attıklarını söyledi. Tecrübelerinden yola çıkarak gençlere önemli mesajlar veren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Her zaman pozitif bakmalıyız. Kentin ihtiyaçları da hesaba katılarak planlamalar yapılmalı. SPO yıllar önce Bursa Bölge Hastanesi yerini iptal ettirdi. Bursa sağlık sektöründe on yıl kaybetti. Gemlik’te de 5 büyük liman var. Buna karşın depolama alanları yok. Plan yapıyoruz sürekli iptal ediliyor. Bu iki örnekte de görüldüğü gibi kentin ihtiyaçları hesaba katılmıyor. Genç Şehir Plancılarından umutluyum. Geleceğe yön verirken, çizgilerimizle kültürümüzü de yaşatmalıyız” diye konuştu.
  
Yardımcı Doçent Dr. Zeynep Peker’in modaratörlüğünde gerçekleşen panelde, öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçenin deprem riski konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Gemlik Çamur zemine mahkûm edilmiş” diye konuşan Refik Yılmaz, “Gemlik’te 50 bin kişi risk altında. Yamaçlarda sağlam zeminler dururken, yapılaşmalar ova da gerçekleşmiş. Kentsel Dönüşüme başladık ancak maliyeti çok yüksek” dedi. Öğrencilere gelecek hedefleri konusunda da bilgiler veren Refik Yılmaz, “Çocuklarımıza, torunlarımıza gelecekte ne bırakacağız? Burada sizin göreviniz başlıyor. Geleceğe hep birlikte yön verip, güzel eserler, güzel şehirler bırakalım” dedi.
  
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Dekan Prof. Dr. Hamdi Öğüt ve Yardımcı Doçent Dr. Zeynep Peker’e zeytin ve zeytinyağı hediye etti. Panelde Sebrest Şehir Plancısı Saim Temel’de tecrübelerini ve yasa maddelerini anlatan bir konuşma yaptı. Paneli Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı’da takip etti. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Ahmet Avcı panel öncesi ve sonrasında öğrencilerle de bir araya gelerek sohbet ettiler. 
 
Gemlik Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181