Somuncu Baba Evi yeniden açıldı!
Yıldırım Beyazid Han tarafından 1399 yılında yaptırılan Ulucami’nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıtan Somuncu Baba’nın manevi mirası, Osmangazi Belediyesi tarafından yenilendi. Evliyalar şehri Bursa’nın en önemli manevi şahsiyetlerinden birisi olan Somuncu Baba’nın Evi ve Fırını’nı 2013 yılında kamulaştıran Osmangazi Belediyesi, 600 yıllık tarihi mekanı restore ederek törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Somuncu Baba Evi ve Fırını, Bursa’nın tarihi ile bütünleşmiş bir mekan. Bu tarihi mekanın birinci etap restorasyon çalışmalarını tamamlayarak Ramazan ayının ilk iftarıyla birlikte hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun bir kamulaştırma sürecinin ardından 2013 yılında restorasyon çalışmalarına başladık. Restorasyon çalışmalarına ilk başladığımızda, fırın ve çilehane bölümlerinin dışında içerisinde çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu gördük. Bu bölümlerin tamamını kamulaştırarak projemizi güncelledik. Bugün de fırın ve çilehanenin bulunduğu birinci etap bölümünün kapılarını ziyaretçilerimize açıyoruz. İkinci etap çalışmalarının tamamlanması ve yapılacak düzenlemelerin ardından, çilehane ve fırının bulunduğu alan, bir bütün olarak hizmet verecek” diye konuştu.

“TARİHİ MİRAS DEYİNCE OSMANGAZİ BELEDİYESİ AKLA GELİR”
Yürütülen çalışmalarla Somuncu Baba’nın Evi ve Fırını’nın 600 yıl önceki halini günümüze taşıdıklarını ifade eden Başkan Dündar, “Burası tarihi kimliğini korumuş orijinal bir bina. Bizler duvardaki sıvıları kazıyarak binanın orijinal halini ortaya çıkardık. Fırının ve çilehanenin 600 yıl önceki halini günümüze taşıdık. Tarihi miras deyince Osmangazi Belediyesi akla gelir. Türkiye’de tarihi mirasın sahiplenmesi noktasında önemli projelere imza atan bir belediyeyiz. Bursa’daki tarihi yapılar, tarihi miras bir bir ayağa kalkıyor. Özellikle de inanç turizmi adına büyük önem taşıyan bu bölgede, ciddi çalışmalar ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Manevi mekanlarımızın etrafını kamulaştırarak çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Bu tesisin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte de tarihi dokuyu ayağa kaldırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Somuncu Baba Evi ve Fırını, Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, “Evliyalar şehri Bursa’mızın Ulularından Somuncu Baba’nın Evi ve Fırını’nı, Osmangazi Belediyemizin yürüttüğü restorasyon çalışmalarının ardından, Ramazan ayının ilk iftarıyla birlikte hizmete açıyoruz. Manevi değeri yüksek bu eseri restore ederek açılışını gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum. Böyle güzel bir dinin ve kültürün insanları olduğumuz için, gerçekten çok şanslıyız. Evliyalar şehri Bursa’da yaşıyoruz. Bu konuda da çok şanslıyız. İslam ve Türk tarihinin yanı sıra dünya tarihinde de iz bırakmış olan değerli ecdadımızın emanetlerine sahip çıkmak, onların izlerini tekrardan ayağa kaldırmak da bizlere nasip oldu. Somuncu Baba’nın Evi ve Fırını’nın hizmete açılmasında emeği geçenleri tek tek tebrik ediyorum ve tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, Somuncu Babanın manevi ruhuna uygun şekilde dağıtılan somun ekmekler ve çorba ikramı ile davetliler ve mahalle halkı ilk iftarını yaptı. Somuncu Baba Evi’nde Ramazan ayı boyunca ekmek dağıtımı devam edecek.

Osmangazi Belediyesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181