Türkiye'nin yaşam kalitesi en yüksek şehri!
Ulaşımdan spora, tarihi mirastan çevreye kadar her alanda Türkiye ve dünyaya örnek yatırımları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi sayesinde Bursa, 2015 yılını da dolu dolu geçirdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayata geçirdikleri uygulamalarla Bursa’nın hemen her alanda örnek alınan bir kent haline geldiğini belirterek, 2016 yılında da en çok konuşulan kentin Bursa olacağını vurguladı.

Bursa’nın 2030 yılı hedefleri doğrultusunda ortak vizyonu; doğal ve kültürel zenginliğini koruyan ve yaşatan, sektörel çeşitliliğini insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren ve yöneten, rekabet gücüne sahip, yenilikçi, yaşam kalitesi yüksek, güvenli ve bölgesinde öncü bir Bursa olarak belirleyen Büyükşehir Belediyesi, bu doğrultudaki yatırımlarını 2015 yılında da hız kesmeden sürdürdü. Ulaşımdan spora, tarihi mirastan çevreye kadar her alanda hayata geçirilen yatırımların meyvesi dünya liginde de alınırken, Bursa ilk kez 2015 yılında dünyanın yaşam kalitesi yüksek kentleri arasına girdi. Dünya genelinde 5 binden fazla kentin incelendiği ‘yaşam kalitesi en yüksek şehirler’ listesine ilk kez 48’inci sıradan giren Bursa, Türkiye’de ise yaşam kalitesi en yüksek kent seçildi.

Kara yolu ve raylı sistemler
Her yıl olduğu gibi 2015 yılında da yatırım bütçesinin yüzde 70’ine yakınını ulaşım yatırımlarına ayıran Büyükşehir Belediyesi, hizmete açtığı köprü ve kavşakların yanı sıra kent içi raylı sistem ağının genişletilmesi adına da önemli bir adım attı. Raylı sistemi Terminal ile buluşturacak olan Kent Meydanı – Terminal T2 tramvay hattı ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzalandı. 2015, trafiğin kilitlenme noktasına geldiği iki önemli noktaya iki büyük kavşağın kazandırıldığı yıl oldu. Hizmete açılan BUTTİM Kavşağı ile İstanbul Caddesi’nde kesintisiz ulaşım için önemli bir adım atılırken, Yakın Doğu Çevre Yolu üzerinde sabah ve akşam saatlerinde trafiğin durma noktasına geldiği Demirtaş Çöplüğü yanına yapılan Demirtaş Köprülüğü kavşağı ile bu sorunun da önüne geçilmiş oldu. NOSAB köprüsü ve bağlantı yolları, Minareliçavuş yol çalışmaları, Yenişehir Söylemiş meydan ve yol düzenlemeleri, İznik cadde düzenlemeleri, Yenişehir Çayırlı yol ve meydan düzenleme ile Gökdere üzeri Eğitim Vadisi köprüsü ve eski Gemlik yolu bağlantı yolları da hizmete açılan ulaşım yatırımları arasında yer aldı. Kent içi parklanma sorunun çözümüne yönelik olarak da Doğanbey Otoparkı bölgedeki parklanma yüküne çözüm getirdi. Değirmenönü ve Karapınar Mahallelerini birbirine bağlayan köprü tamamlanma aşamasına gelirken, Ankara yoluna yoluna önemli bir alternatif olan Çelebi Mehmet Bulvarı’nın Osmangazi ve Yıldırım ilçeleri sınırlarında kalan bölümlerinde kamulaştırma ve yıkımlar da hız kesmeden devam etti. Kent içinde ana caddelerin üzerinde olan ve yolun daralmasına neden olan binalar da Mimar Sinan Caddesi’nde olduğu gibi yıkılarak, trafiğe nefes aldırıldı.

Bursa en büyük parkına kavuştu
Bursa, 2015 yılında en büyük parkı olan Hüdavendigar Kent Parkına da kavuştu. Bursa’yı yeniden yeşili ile anılan bir kent haline getirmek amacıyla kent merkezinin yanı sıra 17 ilçede de çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Kent Ormanı yenileme çalışmaları ve Kocayayla’daki dönüşüm çalışmalarıyla da çevre adına önemli adımlar attı. Bursa’nın daha sağlıklı bir altyapıya kavuşması hedefiyle yer üstüne yapılan yatırımdan daha fazlasını yer altında hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ aracılığıyla 2015 yılında 270 milyon TL’lik yatırım yaptı. Yıl boyunca 159 kilometrelik kanalizasyon hattı, 77 kilometrelik yağmur suyu hattı, 4 kilometrelik dere ıslahı ve 330 kilometrelik içme suyu hattı tamamlanarak hizmete alındı. Bu çalışmalar kapsamında; Ovaakça Pompa İstasyonu, Mudanya BUSKİ Hizmet Binası, Yenişehir, İznik ve Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisleri, Kestel BUSKİ Şubesi, İnegöl Sarıpınar İçmesuyu Hattı, Gemlik Kurşunlu İçmesuyu Hattı, Hamitler Çöpten Elektrik Üretim Tesisi, Dobruca Hidroelektrik Santrali ve İznik Hacıosman Sulama Göleti hizmete açılan tesisler arasında yer aldı. Bursa’nın sahil kenti kimliği çalışmaları kapsamında körfezin kirlilikten arındırılmasına yönelik hazırlanan, içinde arıtma tesisleri, terfi istasyonları da barındıran 140 milyonluk proje ile sahillerin temizliği yönünde büyük bir adım atılmış oldu.

Eğitimden sağlığa Büyükşehir her yerde
2015 yılı rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında eğitimden sağlığa ve sosyal yaşama kadar her alanda Bursa’nın Büyükşehir hizmetleriyle buluştuğu bir yıl oldu. Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlüklerinin ihtiyacı olan hizmet birimleri Bursa’ya kazandırılırken, 17 ilçedeki kırsal mahallelere yapılan hizmet binaları ile vatandaşların hizmete ulaşımına büyük kolaylık sağlandı. Barakfih Mahalle Konağı, Mirzaoba Mahalle Konağı, Keles Kemaliye Mahalle Konağı, İznik Müşküle Çok Amaçlı Salon, Bağlaraltı Hizmet Binası, Mudanya ve Erikli 112 Acil Servis İstasyonları, Nilüfer Otizm Aile Destek Merkezi, İlkadım Gençlik Ve Aile Destek Merkezi, Bebek Emzirme ve Bakım Odası, Mihraplı Abdülkadir Can İmamhatip Lisesi Konferans Salonu ve Kantini ile Mithatpaşa Ortaokulu Konferans Salonu, Büyükşehir’in hizmete açtığı tesisler arasında yer aldı. Zafer Okulları, Elmasbahçeler Ortaokulu, Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi binalarının yeniden yapılması çalışmalarına da 2015 yılında içinde başladı.

Bursalıların büyük ilgi gösterdiği ve ‘Halk Üniversitesi’ olarak anılan BUSMEK Kursları 2015 yılında yeni ilçelerde de bir bir açılmaya başladı. Orhaneli, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi Kurs Merkezleri eğitime başlarken, Kurşunlu Kadınlar Plajı, Harmancık Terminali, Garnizon Şehitliği Anı ve Sunum Binası, Jandarma Karargah Binası da Büyükşehir’in 2015 yılında Bursa’ya kazandırdığı hizmetler arasına girdi.
Bursa’nın en güzel yerlerini sosyal tesislerle halka açan Büyükşehir Belediyesi; 2015 yılında sosyal tesis halkalarına Burulaş Sosyal Tesisleri, Nilüfer Orman Restoran, Karacabey Sosyal Tesisleri ve Zafer İstasyonu Sosyal Tesisleri’ni de ekledi.

Sporda gurur yılı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Yarışması’nda ödüle değer görülen ve İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetesi The Telegraph tarafından ‘dünyanın en heyecan verici 10 stat projesi’ arasında gösterdiği Büyükşehir Stadyumu’nun açılışıyla spor yatırımları da adeta taçlanmış oldu. Bursa ve belediye tarihinin en büyük yatırımı olan stadyumun yanı sıra Mihraplı Yüzme Havuzu, Harmancık Futbol Sahası, Hacivat Çınarönü Spor Tesisleri, Ovaakça Şarık Tara Spor Tesisleri, Millet Mahallesi Mesut Göçmen Spor Tesisleri, Mudanya Altıntaş Futbol Sahası, Atıcılar Spor Kompleksi, Erkek Lisesi Spor Salonu ve Umurbey Yüzme Havuzu da sporun hizmetine sunulan tesis arasında girdi.

Tarih ilmek ilmek işlendi
Bursa’nın tarih başkenti kimliğini perçinleyecek tarihi ve kültürel miras çalışmaları 2015 yılında da hız kesmedi. Bu çalışmalar kapsamında ecdat yadigarı eserlerden Davutpaşa Mescidi, Darphane Binası, Eskişehir Han, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, Karacabey Ulubatlı Hasan Heykeli, Alipaşa Çocuk Kütüphanesi, Cumalıkızık Müzesi, Tekke-i Cedid Konağı, Kapalı Çarşı, Yenişehir Aydoğdubey Türbesi, Okçubaba Türbesi Çevre Düzenleme ve Çukur Mescit bulundukları bölgelere değer katan eserler olarak Bursa’ya kazandırıldı. Bunun yanı sıra Bursa Kapalı çarşıda çıkan yangında büyük zarar gören bölümlerin restorasyonuna hemen başlanırken, İnegöl’de çıkan yangında kül olan Beylik Hanı’ndaki restorasyon çalışmalarına da hız verildi.

Çiftçinin yüzü gülmeye başladı
2015 yılı özellikle kırsal kalkınmada hayata geçirilen yatırımlar ve desteklerle çiftçinin yüzünün gülmeye başladığı bir yıl oldu. Bütünşehir uygulamasının ardından tüm ilçelerde kırsal kalkınmaya yönelik bir bir uygulamaya geçiren Büyükşehir Belediyesi, Keles Süt Ürünleri Tesisi’nin ardından en önemli tesislerden biri olan Mustafakemalpaşa Ovaazatlı Biber Kurutma Tesisi’ni hizmete açtı. Yenişehir Terziler Sulama Göleti, Çelebiköy Mahalle Konağı, İnegöl Sulama Tesisi, İznik Tacir Sulama Göleti, Orhaneli Topuk Sulama Göleti, Keles Kıranışıklar Ürün Toplama Merkezi, Altıntaş Hizmet Binası, İznik Elbeyli Sulama Tesisi de tarımsal kalkınma yatırımları arasında yer aldı. Bunun yanında üretimin desteklenmesi amacıyla her bölgenin toprak yapısına göre, çilek fidesi, ceviz ve kestane fidanı dağıtımı, malç serme makinesi, ceviz soyma makinesi, salça makinesi, arı kovanı, sera naylonu, buzağı kulübesi gibi ekipman destekleri de çiftçiye güç verdi.

Hizmet çıtası yükseliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 2015 yılının belediyecilik hizmetleri anlamında Bursa için verimli geçtiğini belirterek, 2016 yılında hizmet çıtasını daha da yukarılara taşımak amacıyla gece gündüz çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Bugüne kadar 26 farkla dalda Türkiye’ye örnek gösterilen Bursa’nın 2016 yılı içinde tamamlanacak projelerle kırsal kalkınmada da örnek alınan bir kent haline geleceğini belirten Başkan Altepe, daha sağlıklı, yaşanabilir, ulaşılabilir bir Bursa hedefine emin adımlarla yürüdüklerinin altını çizdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz Yavuz 8 yıl önce

Havaalani olmadigi sürece, Bursamizin bir yani eksik.. Eger Yunuselinin Pisti zamaninda uzatilsaydi ve Terminal yenilenseydi, simdi Bursamiz cok daha güzel olacakti..

banner182

banner181