'Yıldırım'ın 3'te 1'inde imar düzeni değişiyor'
Halka kentsel dönüşümün gerekliliğinin anlatılması için Türkiye'nin ilk Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi'ni inşa etmeye başlayan belediye, ilçenin 3'te birini yeniden planlayarak dönüşüm sağlamayı hedefliyor. Yıldırım'da dönüşümün vatandaşlar tarafından da arzu edildiğini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Türkiye'de hiçbir ilçe bu kadar radikal bir şekilde kendi arazisinde sıfırdan bir imar çalışması yapmadı. İlçenin 3'te birinde imar düzeni değişiyor. Elbiseyi çıkarıp, yeni bir elbise giydiriyoruz" dedi.

Çöküntü bölgesi haline gelen alanlarda yeni imar düzeniyle vatandaşları mağdur etmeden konut üretimi yapacaklarını belirten Edebali, özel sektör eliyle yapılacak dönüşümde mahallelere yeni bir nüfus yoğunluğu getirmeden, ticari alanlar oluşturarak; ilerleyeceklerini kaydetti. İsmail Hakkı Edebali, "İlçede işyeri ve konut oranı arasında büyük bir fark var. Bebe giyiminde Türkiye'nin ihracatının yüzde 80'ini yapan Vişne Caddesi gibi bir değer var elimizde. Ancak 700 bin nüfuslu ilçede AVM veya otel yok.Örneğin, 30 bin kişinin yaşadığı Değirmenönü Mahallesinde işyeri yok. Burası ekonomik olarak çökmüş demektir. Yeni bir şehir kurguluyoruz" diye konuştu.

Özel sektör 2 binin üzerinde konut inşaatına başladı
Mevlana Mahallesi'nde planlamanın tamamlandığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığindan onay beklendiğini aktaran Edebali, "Buradaki dönüşümde otel, AVM, karma kullanımlı işyerleri olacak. Mülk sahipleriyle anlaşarak yeni plan değişikliğiyle özel sektörün de önünü açtık ve inşaatlar başladı. Belediye bünyesinde kurulan Yeşil Yıldırım şirketimiz müteahhitler ve vatandaşların zor anlaşabilecekleri çöküntü alanlarında garantörlük yapıyor. Bölgeyi tasarlıyoruz ve fizibilitesini yapıyoruz. Vatandaşla da uzlaşma sağlandıktan sonra proje müteahhitlere, Yıldırım Belediye Başkanı ismail Hakkı Edebali, şehirlerin toplumun yönetime katılım oranı, istihdam, bebek ölümleri, eğitim, sağlık, kişi başına düşen yeşil alan, kişisel ruhsal gelişim, ilçenin rekabet edebilirliği gibi parametrelerle yönetilmesi gerektiğini savunarak, belediye bünyesinde kurdukları strateji müdürlüğü ile de bir anlamda ilçenin röntgenini çektiklerini söyledi. Edebali, geçen yıl belediye istihdam masasına başvuran 4 bin 778 kişiden 2 bin 780'inin işe yerleştirildiğini dile getirerek, ilçede 30 bin civarında Suriyeli mülteci bulunduğuna, gelenlerin mobilya ve tekstil gibi ilçede öne çıkan emek yoğun sektörlerde istihdam edildiğini anlattı. ihale edecek. Bu şekilde 15 proje hazırladık. Uzlaşmada yüzde 85'in üzerindeyiz. Ayrıca ilçede özel sektör eliyle 2 binin üzerinde konut inşaatı da başladı" açıklamasını yaptı.

Teleferik bölgesine otel inşa edilecek
Bursa merkez ile Uludağ oteller bölgesini birbirine bağlayan ve Dünyanın en uzun teleferik hattı olarak ifade edilen teleferiğin ilçeye ekonomik katkı sağlaması için çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Edebali, teleferiğin de içinde olduğu 35 hektarlık Teferrüç Mahallesi'nin 5 hektarlık alanını kentsel gelişim alanı üan ettiklerini bildirdi. Edebali, teleferik bölgesinde bir otel inşa edeceklerini, otelin getirisiyle de çevrede ömrünü tamamlamış evleri yıkıp yerine dağın mimarisine uygun evler inşa edeceklerini, projenin tamamlanarak vatandaşlarla uzlaşma aşamasına geldiklerini bildirdi. İsmail Hakkı Edebali; "Yüklenici 5 hektarlık alandaki konutları yıkarak yenilerini yapacak. Dönüşümün karşılığında da otelin işletmesini vereceğiz. Şu anda teleferik, aktarma istasyonu görevi görüyor. Önümüzdeki yıllarda bu projeyi geliştirip küçük esnafı da ekonomiye kazandıracağız. 5 hektarlık alandaki dönüşüm ilk adım olacak" açıklama

Esra ÖZARAFAT/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181