"Kentsel dönüşüm tek çözüm"!
Türkiye’nin Depremsel Risk Haritasının yenilenmediğine dikkat çeken Gündoğdu, “Söz konusu harita 1996’dan bu yana revize edilmedi. İnşaatlarda kullanılan malzemeler, deprem risk alanlarına göre belirleniyor. Deprem yönetmeliğinin temelini ise Deprem Bölgeleri Haritası oluşturuyor. Aradan geçen 20 yıllık sürede haritanın mutlaka yenilenmesi gerekirdi. Binalar, bu haritanın verilerine göre inşa ediliyor. Özellikle İstanbul ve Marmara genelinde yeni bir çalışma ortaya konulmalı” dedi.

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Gemlik Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG) ve Gemlik Belediyesi işbirliği ile organize ettiği “Gemlik’te Depremsellik” konulu panelde konutu. Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda yapılan panelde, yaşam kalitesini artıracak, kültürünü geliştirecek, toplumun her kesiminin ortak görüşünü içine alarak, doğayı da koruyacak bir Kentsel Dönüşüm ile deprem riskinin en aza indirilebileceğini vurguladı.

Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Büyükgölcigezli, Başkanvekili Gülşen Uslu, Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran, Emniyet Müdürü Cafer Gündoğdu’nun da katıldığı panelde MAG Gemlik Temsilcisi Yusuf Yumru, Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Afet Risk Uzmanı Özden Işık konuştu. Mahalle Afet Gönüllülerinin yaptığı çalışmaları slayt gösterimle kamuoyuna tanıtan Yusuf Yumru, Deprem Riski ve Afetler konusunda titiz çalışmalarını artırarak devam edeceğini vurguladı. MAG yetişmiş personel sayısının da her geçen gün artıyor olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Yumru, çalışmalara destek veren Gemlik Belediyesi, Kent Konseyi, Gemlik Kaymakamlığı ve Sivil toplum Örgütlerine de teşekkür etti.

Dünyayı sarsan deprem ve tusunamilerin video ve slayt gösterimleriyle deprem riski gerçeğini masaya yatıran Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu’da, Gemlik’ten geçen Kuzey Anadolu Fay hattı konusunda bilgiler verdi. 4 ile 5 arasındaki şiddette en az 2 bin 780 arasında deprem olursa, 7 ve üzerindeki şiddetteki depremin birikimini bitirebileceğine işaret eden Gündoğdu, Gemlik’te son on yıl içinde meydana gelen 4 üzerindeki depremler konusunda da açıklamalar yaptı. “Gemlik’te yarın, üç hafta sonra, üç ay sonra, bir yıl sonra büyük deprem olacak diyemem. Ancak, Kuzey Anadolu Fay Hattı Gemlik kuşağında hareketlenmeler var. Gemlik’te 7 ve üzerindeki bir deprem kaçınılmazdır. Bu yakın tarihte olmasa bile mutlaka olacaktır” diye konuştu.

MTA’nın Gemlik Körfezinde, Gemlik Deprem fay hatları üzerinde yeniden bir ciddi araştırma yapmasını talep eden Oğuz Gündoğdu, bu araştırma yapıldıysa bile, MTA’nın kamuoyuyla paylaşması konusunda talepte bulunulması gerektiğini ifade etti. Afet Risk Uzmanı Özden Işık’ta, deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler ile yapılmaması gerekenler konusunda soru-cevaplı bilgiler sundu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181