Başkan Altepe'den "kentsel dönüşüm" uyarısı!
Bursa’da devam eden kentsel dönüşüm uygulamalarının ilgili STK’lar ve Nilüfer Belediyesi’nin itirazlarıyla mahkeme tarafından durdurulmasına sert tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, alanı ne olursa olsun hiçbir kurum ya da kişinin insan hayatıyla oynamaya hakkının bulunmadığını söyledi. Bursa’daki kentsel dönüşümün devletin verdiği yetkiyle gerçekleştiğini, uygulamalarda herhangi bir hukuksuzluğun bulunmadığını ve atılan tüm adımların insanların hayatlarını kurtarmaya yönelik olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Kimsenin vatandaşı ölüme gönderme hakkı yok. Eğer burada yasa dışı bir şey olsa, devlet yetki vermez. Bir şeyler ters gitse, uygulama olmaz. O yüzden buradan çağrıda bulunuyoruz. Vatandaşı mahkemeye vererek süreci aksatmayın. İnsanların hayatlarıyla oynamayın” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısı yapıldı. Ankara Yolu’ndaki meclis binasında gerçekleşen oturumda, Bursa’da mahkeme kararıyla durdurulan kentsel dönüşüm uygulamaları gündeme geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’daki kentsel dönüşüm uygulamalarının ilgili STK’lar ve Nilüfer Belediyesi’nin başvurusuyla akamete uğratıldığını ifade ederek, duruma sert tepki gösterdi. Nilüfer’de başlatılan kentsel dönüşüm uygulamalarının ilçe belediyesinden alınan ruhsatla başlatıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Yıkım ruhsatı veriliyor, evler tahliye ediliyor ve binalar yıkılıyor. Daha sonra ruhsat verilen ev ile ilgili mahkemeye gidiliyor ve ‘Yeni bina yapılıyor. Bunu durdurun’ deniliyor. Böyle düşüncesizlik, Nilüferliye böyle zulüm olmaz. Kim olursan ol, insan hayatıyla oynamaya hakkın yok! Bu tür şeyler ancak toplum huzurunu bozar” diye konuştu.

Başkan Altepe, konuşmasında, Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının devletin Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği yetkilerle gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye’de bir tek Bursa’ya tanınan bu hak çerçevesinde talep eden sitelere 0.50 emsal artışı sağladıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bunun üzerine ilçe belediyesinden yıkım ruhsatı alındı ve yeni binaların yapımına başlandı. Fakat ilgili STK’lar ve Nilüfer Belediyesi’nin başvurusuyla, verilen yıkım ruhsatıyla tam bir tezat halinde dönüşüm çalışmaları durdurulmaya çalışıldı. Böyle bir düşünce, hareket tarzı olamaz. İnsanların yaşam ve barınma hakkına tecavüz etmek kimsenin haddine değildir. Burada yasa dışı bir şey olsa, devlet izin vermez. Ters bir şey olsa, uygulama olmaz. Olaya müdahil olanları kınıyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, kentsel dönüşüm çalışmalarında tüm kurumların bir bütün halinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Başka Bursa ve Nilüfer’in bulunmadığını, riskli bölgelerde oturanların muhtemel bir afette hayat riskinin bulunduğunu kaydeden Başkan Altepe, bu konuda herkesin aklını başına alması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek isteyen kişi ve kurumlara çağrıda bulunan Başkan Altepe, “Mahkeme yoluna giderek süreci uzatmayın. İnsanların hayatlarıyla oynamayın. Evlerin bir an önce yapılması ve vatandaşlarımızın güvenli yuvalarına kavuşması konusunda hassasiyet gösterelim. Bakın Nilüfer Sitesi’ne. Çalışmalar bitti ve insanlar yeni evlerinde oturmaya başladı. Ne sıkıntısı var? Eski site nerede yenisi nerede? Bundan kim rahatsız olabilir? Niçin mahkeme yoluna gidiliyor? Bu insanların sıkıntılarını çözmek sadece Büyükşehir’in görevi değil ki! Herkes adımını buna göre atmalı ve kontrollü olmalı” ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, meclisteki konuşmasında, Yalova Yolu’ndaki otobüs terminalinin yerinin değişmeyeceğine de değindi. Konunun 9 yıldır bilinçli bir şekilde gündeme taşındığını kaydeden Başkan Altepe, böyle bir çalışmanın bulunmadığını ve düşünülmediğini sözlerine ekledi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181