Bursa'da 0.50 emsal artışıyla kentsel dönüşüm hız kazandı!
Bursa’da kentsel dönüşümün sağlanması için Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanan ve hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de hükümet tarafından desteklenen 0.50 emsal artışı uygulaması dönüşümü tetiklerken, Ataevler’teki 37 blokluk Umut Sitesi’nde de yıkımlar başladı. Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm şartlarını sağlayıp, emsal artışı için başvuran 30’un üzerindeki siteden 20’den fazlasının vize aldığını belirterek, eski konutların bu uygulama ile çağdaş, modern yaşam alanlarına dönüştüğünü söyledi.

Birinci derece deprem kuşağında olan Bursa’da 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında artan güvenlik katsayıları nedeniyle bu tarihten önce yapılan binlerce bina halen büyük risk taşırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya geçirilen 0.50 emsal artışı uygulamasıyla kentsel dönüşüm hız kazandı. Daha önce uygulamadan yararlanan Nilüfer Sitesi’nde yeni blokların inşaatı hızla sürerken, şimdi de aynı uygulamadan yararlanan Ataevler Umut Sitesi’nde de yıkımlar başladı. Toplam 38 bin metrekare alan üzerinde 37 bloktan oluşan Umut Sitesi, yeni proje ile 10 bin metrekare alan üzerine yapılacak 25 bloktan oluşacak ve kalan 28 bin metrekare alan da yeşil alan, çocuk oyun alanları, spor sahaları gibi sosyal donatı alanlarına ayrılacak.

Deprem yıkmadan dönüşümle yıkıldı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1999 depremi öncesinde yapılan özellikle 5 kat ve üzeri tüm binaların risk altında olduğunu hatırlatarak, bu binaların değişen güvenlik katsayıları ve yenilenen inşaat tekniklerine göre yeniden inşa edilmesi gerektiğini hatırlattı. Umut sitesinde devam eden yıkım çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Altepe, “Bursa’da başlattığımız 0.50 emsal artışı uygulaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından desteklendi ve bu konuda yetki belediyemize verildi. Kentsel dönüşüm kriterlerini yerine getirip, başvuran 30’dan fazla siteden 20’nin üzerindeki belediyemizden vize aldı. Umut Sitesi de aldığı vize ile dönüşüme start verdi. Bu çalışma ile gördük ki, bu binalar en ufak bir depremde bile yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya imiş. Çünkü perde duvar yok, bodrumlar yok. Betonlar hazır beton değil. Beton elde dahi ufalanan C10 kalitesinde bir beton ve demirler de düz demir. Şimdi ise C30 kalitesinde taş gibi bir beton dökülüyor. Hem güvenli konutlar inşa ediliyor hem de yapılacak 859 daire için otoparklar bulunacak, sosyal donatı alanları olacak. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Umut Sitesi, çağdaş, güvenli ve kaliteli bir siteye dönüşecek. Ataevler semtine, Nilüfer’e değer katacak” diye konuştu.

Umut Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım da yönetime geldikten sonra yaptıkları ilk işin binaların risk tespitini belirlemek olduğunu hatırlatarak, “Çok riskli olan binalarımızın yenilenmesi için Büyükşehir Belediyemize müracaat ettik. Bize büyük destek verdiler. 444 haneden 440’ı evlerini boşalttı, kalan 4 hane için kanuni süreyi bekliyoruz. Modern bir siteye kavuşacağız hem de 73 metrekare olan dairelerimiz 121 metrekareye çıkacak. Destekleri nedeniyle Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181