Bursa'da büyük dönüşüm başlıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli Bursa kentsel dönüşüm projelerinden biri olan İstanbul yolu kentsel dönüşüm projesi yaklaşık 20 bin metrekare alandaki 60 binanın kamulaştırılmasıyla start alırken, T2 hattı kapsamında yapılacak estetik görünümlü üst geçitler, Beşyol ve Panayır girişlerine yapılacak kavşak düzenlemeleriyle bölgenin çehresi tamamen değişecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem ve kamulaştırma çalışmalarıyla yapacağı en az 300 milyon TL’lik yatırımın, bölgede yapılacak diğer kentsel dönüşüm projelerini tetiklemesi bekleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul yolunda 2,5 emsal olmasına rağmen bugüne kadar önemli bir dönüşüm sağlanamadığını hatırlatarak, “Sonuçta belediye olarak biz devreye girdik. 60 binanın kamulaştırması için 40 milyon TL harcadık. Kimseyi mağdur etmeden dönüşümü etap etap gerçekleştireceğiz” dedi.

Bugüne kadar kentsel dönüşümü ağırlıklı olarak eski yapı stoğunun bulunduğu alanları yol, spor tesisi, park ve sosyal donatı alanlarına dönüştüren hizmet projeleriyle yürüten ve kent genelinde 4 bine yakın eski binanın yıkımını yapan Büyükşehir Belediyesi, en önemli kentsel dönüşüm projesinin startını veriyor. Uzun süredir İstanbul yolu kentsel dönüşüm projesi üzerinde çalışan Büyükşehir Belediyesi, ilk somut adımı attı. Beşyol Kavşağı’nın doğu cephesindeki yaklaşık 20 bin metrekarelik alanın dönüşümü için düğmeye basıldı. Söz konusu alan üzerinde yer alan 60 binanın kamulaştırması tamamlanırken, bu kamulaştırmalar için 40 bin TL harcandı. Yol kenarındaki kamulaştırılan binalar yıkım işlemleri için boşaltılırken, bu proje ile eş zamanlı olarak yürüyecek T2 Kent Meydanı – Terminal tramvay hattı ile de bölgenin kaderi sil baştan değişecek.

Kimseyi mağdur etmedik
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Muradiye Salon’da düzenlendiği basın toplantısında hem İstanbul yolu kentsel dönüşümü ve T2 tramvay hattı projesini kamuoyuna tanıttı hem de bugüne kadar kent genelinde gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İstanbul yolu kentsel dönüşümünün geç kalınmış bir konu olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Burada 2,5 emsal var. Oldukça karlı olmasına rağmen, dönüşüm bugüne kadar sağlanamadı. Sonuçta belediye olarak biz devreye girdik ve Beşyol Kavşağının doğu yakasında kent merkezine doğru 200 metrelik bölümde dönüşümün startını verdik. Yaklaşık 20 bin metrekare alandaki 60 binanın kamulaştırmasını büyük ölçüde tamamladık. Bu kamulaştırmaları yaparken, kimseyi mağdur etmedik. Çünkü hepsi imarlı yapıyor. Bölgeyi konut alanı ve ticaret alanı olarak etaplara ayırdık. Bugünkü değeri metrekaresi 800 lira ise bin 1500, 1800, yerine göre 2 bin TL verdik. Çünkü bu bölgeye yapılacak yatırım fazlasıyla geri dönecek. Proje hayata geçen geçmez, belediye olarak kısa zamanda yatırdığımızdan fazlasını kazanacağız. Buradan kazanacağımızı başka bir bölgenin dönüşümü için kullanacağız. Hak sahipleri de bugünkü değerinden fazla fiyat verdiğimiz için hiçbir şekilde mağdur olmadan yerlerini bize sattı. Önümüzdeki günlerde yapılacak yıkımlarla bölgedeki dönüşümü hep birlikte görmüş olacağız” dedi.

Karayolu estetikle buluşuyor
İstanbul Yolu’nun ortasından gidecek, toplam 9.4 kilometre uzunluğundaki 11 istasyonlu T2 Kent Meydanı – Terminal tramvay hattının, ulaşım projesi olmasının yanında karayoluna estetik bir görüntü de kazandıracağını ifade eden Başkan Altepe, anayol üzerindeki 9 istasyonun her birine ayrı mimari değeri olan üstgeçitler yapılacağını söyledi. Yapılacak yaya üst geçitlerinin mimarisi konusunda gerek Türkiye genelinde gerekse yurt dışındaki üst geçit örneklerini incelediklerini dile getiren Başkan Altepe, “Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bursa’nın İstanbul girişi bu estetik görüntüye sahip üst geçitlerle ayrı bir değer kazanacak. Bursa’ya en çok yaşıyor, tarihimizi kültürümüzü yansıtan mimari projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Proje kapsamında yer alan Kent Meydanı, Beşyol ve Panayır kavşaklarının yapılmasıyla T2 tramvay hattının hiçbir kesintiye uğramadan daha hızlı çalışacağını dile getiren Başkan Altepe, “Sadece T2 hattı ve ilk etapta yaptığımız kamulaştırmalarla İstanbul yoluna 300 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Bu rakam projenin etap etap ilerlemesiyle daha da artacak. Bu yatırımların bölgenin tümden dönüşümünü tetiklemesini bekliyoruz” diye konuştu.

Her gün yıkım
Bursa genelinde bugüne kadar hayata geçirdikleri kentsel dönüşüm yatırımlarından da örnekler veren Başkan Altepe, gerek yeni yol açma, gerekse park, meydan, rekreasyon alanı oluşturma gibi projeler için neredeyse her iş günü bir bina yıktıklarını vurguladı. İlk etabı ulaşıma açılan Çelebi Mehmet Bulvarında 455 binanın yakıldığını, Yavuzselim ve devamı da dâhim olduğunda bu rakamın 700 binaya çıkacağını kaydeden Başkan Altepe, Vişne, Mimar Sinan, Eflak, Derya, Baruthane, Erdoğan, Köklü, Dağyolu caddelerinin açılması için yıkılan binaların yanı sıra Atatürk Stadını’nın meydana dönüştürülmesi, Kayhan Meydanı, Gemlik Meydanı, Kumla Meydanı, Yeni Belediye Binası, Elmasbahçeler spor tesisleri, merkezdeki eski okul binalarının yenilenmesi, Cilimsoz deresi çevresi rekreasyon alanı, ET-BA, Ertuğrulgazi lojmanlarının dönüşümü, Yunuseli Kentsel Dönüşümü, Sıcaksu Kentsel Dönüşümü gibi projelerle Bursa’da yaşam kalitesinin her geçen gün arttığını ve Bursa’nın yaşam kalitesi en yüksek olan dünyanın 50 kenti arasına giren tek Türk şehri olduğunu da sözlerine ekledi.

Yitirilen canların hesabını kim verecek
Tüm bu çalışmalar hayata geçirilirken, bazı kesimlerden gelen eleştirilere de değinen Başkan Altepe, eleştiri yapılırken, kentin ne kaybedip ne kazanacağının iyi hesaplanması gerektiğini belirtti. Eleştirildiği için bir önemli bir firmanın merkezini Bursa’dan İstanbul’a taşıdığını ve Bursa’nın vergi gelirlerinden olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Riskli binaların dönüşümü için 0,50 emsal artışı uygulaması başlattık. Nilüfer Sitesi de gitti bir müteahhitle anlaştı ve projeyi başlattılar. Site sakini diyor ki; “Ben emekliyim. 1200 - 1300 lira maaşım var. Nasıl dönüşüm yaptırırım. Biz de böyle bir kolaylık getirdik. 200 daire değil 300 daire olacak, hem ev sahibi mağdur olmayacak hem müteahhit kazanacak. Ama sitenin bahçesine, sokağa park edilen araçlar, yer altına yapılacak otoparka alınacak. Daha önce arabaların park ettiği yerler çocuklar için oyun alanı yeşil alan olacak. Eeee yoğunluk artıyormuş. Yoğunluk Bursa’da her gün artıyor. Bu yıl 100 bin arttı. Ben her yapılacak site için bir şeftali bahçesini mi imara açayım. Ya da insanları Karacabey’e mi göndereyim. Bu site en ufak bir sarsıntıda yerle bir olacak. Binalar birbirinden ayrılmış. Allah göstermesin bir afette o sitede insanlar ölse bunun hesabını kim verecek?. Ben kim ne kazanır bilmem ama en büyük kazanç insanların hayatı olur” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kani 8 yıl önce

ne yazıkkı en eskı mahalle selamet olmasına ragmen ısmı dahı gecmıyor fabrıkaların ıcınde kadık oy moy yok artık ak partıye

banner182

banner181