Bursa kentsel dönüşümde emsal artışı ile örnek oldu!
Depreme dayanıksız yapı stoğunu ortadan kaldırmak için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Caddesi, Sıcaksu ve intam dönüşümleri ve tamamlanan Ertuğrulgazi lojmanlarıyla kentin vitrinini yeniliyor. Ulaşım sorununu çözmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta 245 binayı yıkıp, Çelebi Mehmet Bulvarı'nı önemli bir alternatif güzergah olarak kente kazandırdı.

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da, riskli yapı stoğunun en aza indirilmesi amacıyla yol açma, spor tesisi, park ve sosyal donatı alanı gibi projelerle kentsel dönüşümü gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, emsal artışı uygulamasıyla il genelindeki kentsel dönüşümü de tetiklemiş oldu.

İlk örnek Nilüfer Sitesi
Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışıyla çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi, spor tesisi, sosyal donatı alanı, park ve yeşil alanlar için 6.5 yılda 1000'i aşkın riskli binayı yıkarken, 0.5 emsal artışı uygulamasıylakentsel dönüşüm hız kazandı. Uygulamanın ilk örneği de Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra ciddi sıkıntıların yaşandığı Nilüfer Sitesi'nde hayata geçti.

2000 bina kamulaştırıldı
Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla Ankara yoluna paralel Soğanlı 30 metrelik imar yolu projesini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta 245 binayı yıkıp, Çelebi Mehmet Bulvarı'nı önemli bir alternatif güzergah olarak kente kazandırırken, yolun ikinci etabında da yıkımlar hızla sürüyor. Proje tamamlandığında tamamı risk altında bulanan 500'e yakın bina da ortadan kaldırılmış olacak. Bunun yanında mahallere spor tesisleri, çocuk oyun alanları, parklar yapmak için uygun alan bulmakta zorlanan Büyükşehir Belediyesi, çözümü sağlıksız binaları kamulaştırmakta buldu. Bu projeler için geride kalan 7 yılda 2000'in üzerinde bina kamulaştırılarak yıkıldı.

Sıcaksu Tabakhaneler
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belli bölgelerde Bursa'ya büyük prestij katacak dönüşüm projeleri üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Bunlardan en önemli projenin kentin merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak duran Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Altepe, şunları söyledi: "Bilindiği gibi buradaki dericileri tasfiye ettik ve alanın büyük bir kısmını da temizledik. Buranın Bursa'nm en prestijli bölgesi olması için uzun süredir çalışıyoruz. Ancak yaklaşık 98 bin metrekare alanda 357 hak sahibi olması süreci uzatıyor. Bir projeyi uygulamak için tüm hak sahiplerinin muvafakati gerekli."

Her istasyona ayrı 'mimari' değerler
İstanbul Yolu'nun ortasından gidecek, toplam 9.4 kilometre uzunluğundaki 11 istasyonlu T2 Kent Meydanı Terminal tramvay hattının, ulaşım projesi olmasının yanında karayoluna estetik bir görüntü de kazandıracağını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, anayol üzerindeki 9 istasyonun her birine ayrı mimari değeri olan üstgeçitler yapılacağını söyledi. Başkan Altepe, "Tarihimizi kültürümüzü yansıtan mimari projeler üzerinde çalışıyoruz" dedi. 

Milliyet Bursa Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181