Deprem profesöründen Bursa açıklaması!
7 Haziran Salı günü saat: 07:09'da Bursa'da gerçekleşen depremin merkez üssü Gürsu olarak açıklanmış ve kentte büyük bir korkuya neden olmuştu. Büyüklüğü 4,6 olarak açıklanan Bursa depremhakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa’daki doğu-batı doğrultulu kırıkların boylarının küçük olması, Bursa’da büyük deprem olasılığını azalttığını söyledi.

Deprem ve yer bilimi alanında Türkiye'nin en güvenilir isimlerinden biri olan Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan yaptığı açıklamada;" Bursa’da 7 Haziran 2016 Salı günü 07.09’da M=4, 6 büyüklüğünde bir bir küçük deprem Kazıklı yakınında olmuştur. Kuzey Anadolu Kırığının, en güney kolu üzerinde olan depremin odak derinliği 11,5 km verilmiş olup, işleyişi doğu-batı doğrultulu, ayrıca küçük bir göçüntü bileşeni de vardır. Bursa depremleri, birincil olarak Marmara Depremleri, ikincil olarak Ege Depremleri işleyişlerinin bileşeni olan bir bölgede yer almaktadır. Ancak, Bursa’daki doğu-batı doğrultulu kırıkların boylarının küçük olması, Bursa’da büyük deprem olasılığını azaltır. Bursa’da 4000 yıllık geçmişte olan depremler bize gelecekte o yerleşimlerde beklenen deprem büyüklüklerini verir" dedi.

Bursa'da deprem beklenen bölgeler!
Bursa’da deprem yapabilecek kırıklar hakkında bilgiler veren Prof.Ercan, "Deprem oluşturabilecek kırıkların başında Ulubat-Bursa ( Doğu- Batı ) Kuzey Anadolu Kolu ile Eskişehir- Mudanya-Trakya( K 40° B ) kırıkları gelmektedir. Bu durumda Kuzey Anadolu Kırığı’nın üzerinden Anadolu’nun batıya göçünün yüzde 77, 7’sini Marmara kolu almaktadır. Toplam 22 mm/yıl olan batıya göç edişinin yüzde 9’u Gemlik Kolu, yüzde 13,3’ü Bursa kolu üzerinde gerçekleşmektedir" dedi.

Türkiye'de deprem öncesi gerginlik artıyor...
Türkiye'de Van depreminden bu yana bir deprem olmadığını söyleyen Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa’da en çok etkili olan fay hattının TEK değil KAK olduğunu söyledi. Kuzey Marmara’da İstanbul depremi olarak beklenen depremin, ilk etkileyeceği şehirlerin başında Bursa’nın geldiğini ifade eden Ercan, önlemlerin hızlı bir biçimde alınması gerektiğini söyledi.

Bursa'nın zemin durumu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ercan, "Bursa’nın deprem davranışı kötü olan Nilüfer düzüne, Yenişehir düzüne doğru yayılması ürpertiricidir. Bursa’da kısa sürede deprem olacağını gösteren herhangi bir jeofizik kanıt yoktur. Ne var ki, Türkiye’de Van 2011 depreminden beri büyük deprem olmamaktadır. Diğer bir deyimle Türkiye bir orta-büyük deprem yapacak gerginliktedir" dedi. 

Bursa depremi İstanbul depremini tetiklemez!
Bursa’da olan bu küçük depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi yoktur.Kuzey Marmara’da da gerginlik birikmektedir. Kırmaya çalıştığı kesim Marmara Ereğlisi ile Silivri önlerindeki kırılmayan parçadır. Ancak kırabilmesi için F=6 milyar giga tonluk bir güçle bastırması gerekiyor. Bu değere 2045 yılları dolayında ulaşmasını beklemekle birlikte, çanlar 2033’den sonra çalmaya başlayacaktır.

Ayfer Erdoğan / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181