Ataevler Emek 23 Sitesi'nde blokların yıkımına başlandı!
Kentsel dönüşümün hızlanması amacıyla Bursa Büyükşehir Belediye meclisinin aldığı kararla hayata geçirilen 0,50 emsal artışı uygulamasından yararlanan 10 blokluk Emek 23 Sitesinde dönüşüm, eski binaların yıkımıyla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, emsal artışı uygulamasından yararlanmak isteyen site sayısının 150’yi geçtiğini belirterek, “Böylelikle depreme karşı riskli binalar yenileniyor. Fiziki mekan kalitesi artarken, otopark, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarıyla yaşam kalitesi de artıyor” dedi.

Birinci derece deprem bölgesinde olan Bursa’da yıpranan yapı stoğunun ortadan kaldırılması amacıyla ortalama her iş günü bir bina yıkıp, bu alanlara yollar, spor alanları ve sosyal donatı alanları kazandıran Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm noktasında aldığı kararların meyvesini de toplamaya başladı. Özellikle depreme karşı dayanıksız olan sitelerin hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlamak amacıyla 0.50 emsal artışı uygulaması başlatan Büyükşehir Belediyesi, böylelikle kent genelindeki dönüşümü de tetiklemiş oldu. Bu uygulamadan yararlanmak için başvuran 154 sitenin dosyası Büyükşehir’den geçerken, Ataevler’deki Emek 23 sitesinde de dönüşüm yıkımla başlamış oldu. Halen 10 bloktan oluşan site yeni proje ile 5 bloktan oluşacak ve 5 bin metrekarenin üzerinde yeşil alan ve sosyal donatı alanı düzenlemesi yapılacak. Proje kapsamında her daire için bir kapalı otopark yeri hazırlanırken, modern görüntüsü ve çevre düzenlemeleriyle bölgeye değer katacak Emek 23 sitesinde inşaatların 18 ayda tamamlanması hedefleniyor.

En önemli öncelik güvenlik 
Emek 23 sitesi kentsel dönüşümü kapsamında eski binaların yıkım törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılacak projenin birçok özelliği bünyesinde barındırdığını belirterek, kendileri için en önemli önceliğin güvenli ve kaliteli yapılar olduğunu hatırlattı. Mevcut binalardaki betonların C9 standardında olduğunu, yeni yapılacak projede ise betonların C35 standardında kaya gibi beton olacağını dile getiren Başkan Altepe, “Halkımızın huzur içinde yaşam süreceği güvenli binalarda oturmasını istiyoruz. Deprem her an gelebilir. Bölgemizde 1999 depremini yaşadık. Bursa’da da yıkılan binalar oldu. Bursa merkezli bir depremde ise bu binaların ayakta kalması mümkün değil. Bu nedenle acele etmeliyiz. 1999 depreminden sonra birçoğumuz çadırlarda, köylerde yaylalarda kaldık. Ancak kış gelince hasar gören evlerimizi sıvayıp, boyayıp, tekrar oturmaya başladık. Bunun için bir an önce binalarımızı güvenli hale getirmeliyiz. Bu iş konuşmakla olmuyor. Depremden sonra güvenlik katsayıları yüzde 60 arttı. Yani bizim 2000 yılından önce yapılan tüm binaları yenilememiz gerekir” diye konuştu.

Dönüşümü desteklemeyen sorumludur
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 0,50 emsal artışı uygulamasının yoğunluk artışına yol açtığı gibi eleştirilere de tepki gösterdi. Emsal artışı uygulamasıyla 3 bin daire sağlandığını ifade eden Başkan Altepe, “Bursa’nın yıllık ihtiyacı olan daire sayısı 15 bin. Her yıl nüfusumuz 58 bin artıyor. Bu da en az 12 bin konuta ihtiyaç var demek. Yani bizim sağladığımız konut artışı bir yıllık ihtiyacın 5’te birini ancak karşılıyor. Burada da 120 daireli site yeni proje ile 185 daire olacak. 10 blok, 5 bloğa düşürülecek. Yüzde 25 ilave yeşil alan kazanılacak. Otopark sorunu yerin altında çözülecek. Yönetmelikte daire sayısının 3’te 1’i oranında otopark aranırken, burada her daire için bir otopark olacak. Bu dönüşümü yapmayan da desteklemeyen de sorumludur. Güzel projelere imza atılıyor. Kaliteli sitelerle, bölgenin de değeri artıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Enerji üretecek
Emek 23 sitesinin dönüşümünü yapacak olan Mersan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Günay da yapılacak projenin özellikleri hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edileceğini dile getiren Günay, “Elde edilen elektrik enerjisi devlete satılacak, geliri ise site yönetimine kalacak. Gri Su sistemi uygulaması yapacağız. Lavabo ve çatılardan gelen suları 150 tonluk depolarda filtre ettikten sonra sulama ve klozetlerde kullanacağız. Bu aynı zamanda önemli bir çevreci proje. Ataevler’in en prestijli sitesini yapacağımıza söz veriyorum” diye konuştu.

Emek 23 Sitesi Yöneticisi İsmail Sandıkçıoğlu ve Ataevler Muhtarı İsmet Taşçı da bölgeye değer katacak projeye verdikleri destek nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından eski binaların yıkımına başlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181