"Parsel bazında dönüşüm doğru değil!"
Emlak Sayfası programında Bursa Nilüfer'deki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında son bilgileri paylaşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kentsel dönüşümün parsel bazlı değil bütünsel bazlı olması gerektiğini ayrıca, dönüşüm ve yenileme arasındaki farkın bilinci ile çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Bozbey sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye'de kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme adında iki farklı olgu var anlaşılması gereken. Kentsel dönüşüm insanla başlar insanla biter. Kentsel dönüşümde bütün meslek disiplinleri ile o bölgede yaşan halkı bu dönüşüme hazırlamamız gerekiyor. Şimdi düşünün, vatandaş evinin altında sütünü sağıyor çocuğuna içiriyor yada bir katta kendisi, diğer katta bir çocuğu oturuyor. Siz bu insanları alır 6 . kata oturtursanız mutlu olurlar mı bunu düşünmek gerekiyor. Ayrıca planlama yapılırken kamusal alan, yeşil alan, hastane, okul, otopark alanı gibi planlamalar nüfus yoğunluğuna göre yapılıyor. Ataevler'de şu an nüfus 16.000 civarında. Bu bölgede nüfus 25.000'e çıktığında aradaki 9.000 nüfusun getireceği eğitim, trafik, hastane yükünü de düşünmek gerekiyor. Bu sebeple 0,50 emsal doğru bir uygulama değil. Siz yenileme yada dönüşümle birlikte bahsettiğimiz alanlarıda nüfusla birlikte arttırıyorsanız ancak o zaman konuşulabilir. Parsel bazında çözümün yanlış olduğu aşikar. Bütünsel planlamayla kamusal ayrıntılar düşünülerek yenileme yapılmalı. Kentsel yenilemeye gelince aslında o da dönüşümün içinde bir alan. Nilüfer'de 1999 öncesi yapılarda yenileme gündeme geldi. Ancak bizim bölgemizde ağırlıklı olarak yenileme söz konusu. İhsaniye, Ataevler, Beşevler, Konak Nilüfer'de yenilemenin yapılacağı yerler."

Kentsel dönüşüm yasasının suistimale çok açık olduğunu belirten Mustafa Bozbey; " Boş arazilerde yasayı kullanarak, devletin olanaklarından faydalananlar var. Bunlar doğru değil. Yasa suistimale çok açık durumda. Hukuksal açıdan yasanın güncellenmesi gerekiyor. Öncelikle vatandaşa devlet tarafından ödeyebileceği taksitlerle bir kredi desteği sağlanmalı, ikinci olarak yenileme inşaatında kullanılan malzemeden KDV alınmamalı ve son olarakta müteahhitlere vergi indirimi sağlanırsa kentsel yenilemede dönüşümde nüfus yoğunluğu artışı olmadan yapılabilir. Çünkü metrekare maliyetleri düşecek, yeni istihdamlar açılacak" dedi.

Tuğba Gülten / Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181