Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşüm Şubat ayında başlıyor!
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ilçede önceliklerinin ise şehrin planlanması ve dönüşümünün olduğunu açıkladı. Son 50 yıldır Bursa'ya göç edenlerin ilk yerleştiği yerin Yıldırım olduğunu belirten Edebali, "İlçemiz, plansız yapılaşmadan dolayı harap olmuş vaziyetteydi. Şehrin asli sorunu ile yüzleşmeseydik, doğru çözüm üretemeyecektik. Biz meseleye bu çerçeveden baktık ve 5 yıllık stratejik plan yaptık. O stratejik planda önce hangi ana başlıkları ele alacağımızı önümüze koyduk ve bir teşhis yaptık. Fotoğrafı çektik ve Yıldırım'da daha planlı, yaşanabilir bir şehir oluşturmaya karar verdik" diye konuştu.

Bu kapsamda teknik planlar hazırladıklarını söyleyen Edebali, ilçenin yarısından fazlasını yeniden imar konusunda planladıklarını açıkladı. Şu anda 1580 hektarlık alanı yeni imar düzenine kavuşturduklarını belirten Edebali, "Geçmişte bir imar planı var; ama plan bile sayılmaz. Bitişik nizam, iki kat, insanlarımız aldıkları alanları tarla vashndaki yerlere evlerini yapmışlar. Hala niteliği tarla olan yerlerde ıslah yerlerine bina yapmışlar. Şimdi şehir niteliğine dönüşeceksek, sosyal donatı alanlarına ihtiyaç var. Dolayısıyla şehrin yeniden planlanması lazım" dedi.

İCRAAT YILI
Geçen iki yılda bu çalışmaların hazırlığı ve planlanmasını yaptıklarını belirten Edebali, "Şu anda belki de görev süremizin en kritik noktasına geldik. Hazırlık ve planlama süreçlerinin hayata ve uygulamaya geçmesi ağırlıklı olarak 2017 yılında olacak. 2017 yılı yeni Yıldırım için icraat yılı olacak, Yıldırım'ı dönüştüreceğiz. Yeni ve büyük adımlar atacağız" diye konuştu.

İLK ETABA BAŞLIYORUZ
Sorunlu ve planları iptal olmuş Mevlana Mahallesi ile çalışmaya başladıklarını söyleyen Edebali, "Planları onaylattık. Yeni mekansal tasarım yaptık. İnsanların hem konut ihtiyaçlarını giderecek, hem onların sosyal yaşamını uygun mimari tasarladık. Projemize Bakanlık ile protokol yaptık. Bakanlığımızın protokolüne istinaden ihalemizi yaptık. Yıldırım'ın bugüne kadar ki en büyük ihalesi oldu. Kesinleşti. Yer teslimini müteahhide yaptık. Ocak ayı sonu ya da Şubat ayının ortalarında büyük bir törenle 4 bin 100 konutluk kentsel dönüşümün ilk etabına başlıyoruz" dedi.

MÜLK SAHİBİ MAĞDUR OLMAYACAK
​Yapacakları çalışmalarla mahalle kültürü oluşturacaklarını belirten Edebali, toplumun zenginliği olan farklılıkları bir arada yaşama kültürünü yansıtacaklarını kaydetti. Mevlana Mahallesi dışında 30 mahallede de parça parça kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını dile getiren Edebali, "32 mahallemizde belirli bölgelerde çalışıyoruz. Kimisinde 50, kimisinde 20, kimisinde ise 40 hektarlık alanları, yeni imar düzeni ile mekânsal olarak tasarlıyoruz. Amaç o tasarım yaptığınız yerlerde mülk sahipleri ile uzlaşıp, müteşebbislerle buluşturmak. Yani mülk sahibi ile müteşebbisler arasında dönüşümü belediye kontrol edecek, güç dengesini kuracak. Bu yıl da önümüzdeki yıl da çalışma yaptığımız birçok mahallede ayrı kentsel dönüşüm projeleri başlayacak. Mülk sahibi mağdur olmayacak, müteşebbisi destekleyeceğiz" şeklinde konuştu

KENTSEL GELİŞİM MERKEZİNDE TASARLANIYOR
Bu arada bir ilki gerçekleştirerek, 5 bin metrekare alan üzerine 'Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi'ni yaptıklarını hatırlatan Edebali, "Bunu yapmamızın nedeni işin teknik yönünün yanında vatandaşları da şehrin dönüşümüne ikna etmek. Geleceğimize ve kültürümüze ne kazandıracağını birebir anlatmak. Onun yakın zamanda açılışını yapacağız. Burada sosyolog, mimar, psikolog, şehir plancılarından oluşan 50 kişilik teknik kadro çalışıyor. Şehrin bütün dönüşüm çalışmaları, bu 5 bin metrekarelik yerde tasarlanıyor" diye konuştu.

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
Sosyal alanda da çalışmalar yaptıklarım anımsatan Edebali, Engelsiz Yaşam Merkezi isimli projelerinin bulunduğunu belirterek, "Arabayatağı Mahallesi'nde 12 bin metrekare yer tahsis ettik. Engelli kardeşlerimiz için bir rehabilitasyon ve eğitim meslek edindirme alanı, birçok engellilerin spor yapabileceği alan olacak. Aynı zamanda ticaret merkezi olarak faaliyet görecek. Meslek sahibi olan bir engelli orada işyeri çarşısı olacak, ticaretini de yapabilecek" diye konuştu.

TESCİLLİ BİNALARA RESTORASYON
Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi, Cumahkızık, Emirsultan gibi birçok yer ile Yıldırım'ın tarihi ve turizm potansiyelinden de bahseden Edebali, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eski çöküntü bölge haline gelmiş tescilli binaları zamana yayarak, restore edeceğiz. Hem koruyacağız, aynı zamanda çöküntü alanı, ticari ve ekonomik olarak ayağa kaldırmak istiyoruz. 2 bin tescilli bina var. Bu, sabır gerektiren uzun bir süreç. Bu dönem 16'sını kamulaştırma programına aldık. 4 5 ini restore edeceğiz. En azından 2019'a kadar yapacağımız restorasyonun şehre ne katacağını görmüş olacağız."

SANAT SOKAĞI
Yeşil'e giderken, yer alan Akdemir Sokağı'nı 'Sanat Sokağı' haline dönüştüreceklerini söyleyen Edebali, "Akdemir Sokağı, güzel bir sanat sokağı olacak. Ressamlar orada olacak, sergi açacak. Sanatsal etkinlikler olacak. Yıldırım'ın tarihi misyonuna uygun sanat sokağı hayata geçireceğiz" dedi.

LALELİ'NİN ÖNÜNE GEÇECEK
Yıldırım için önemli yerlerden birisinin de Vişne Caddesi olduğunu vurgulayan Edebali, bölge esnan için yaklaşık 350 milyon liralık proje gerçekleştireceklerini açıkladı. Edebali, "Buradaki esnafımız dünyanın 4 tarahna ihracat yapabilecek düzeye geldi. Bu, Vişne ve Karlıdağ Caddesi'ndeki esnafımızın başarısı. Biz de Mevlana'da yaptığımız kentsel dönüşüm projesinde gelen yabancı konuklarmın konaklayabilecekleri otel inşa ediyoruz. Esas vizyon projemiz ise Vişnehan Projesi. İçerisinde yeme, içme, oturma alanları, defile ve fuarlarını organize edebilecekleri alanlar, sunum-toplantı yapabilecekleri salonlar, Ar-Ge birimi, showroom alanları olacak. 750 işyeri ile Vişnehan'ın mimari tasarımları bitti. Kamulaştırma projesi başladı. Vişnehan ile Laleli'nin çok önüne geçeceğimizi düşünüyoruz. Onu da bu dönem yetiştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

SULAR VADİSİ
Türkiye'nin en büyük spor kompleksinin | inşaatına başladıklarını ifade eden Edebali, geçen yıl voleybol, basketbol, salon sporları ve uluslararası müsabakaların yapılabileceği büyük spor salonu kompleksine başladıklarım hatırlattı. Yıldırım'a Sular Vadisi Projesi admı verdiğimiz bir de kültürpark kazandırıyoruz. 144 konutu kamulaştırdık. 12,5 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik. Yıkımlar bitmek üzere. Babil bahçelerinden, yapay göletler, şelalelere kadar su temalı park yapıyoruz. Bu planlamasını yaptığımız alanlarda iki de meydan kazandıracağız. Onları da uygulama yılı 2017 olacak. İki büyük gençlik merkezi yapıyoruz. Biri Değümenönü- Karapınar'a diğeri de Vatan Mahallesi'ne olacak. 2017 yılı bu gençlik merkezlerinin inşaatlarının başlama yılı olacak" dedi.

Serhat Tezcan / Hürriyet Bursa Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
arda 7 yıl önce

bu zaman kadar soylemler guzel ama ıcrat yok başlanmış bır şşey yok uıldırım kan alıyor

banner182

banner181