12 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi, TOKİ Çorum Devane!
Çorumun merkezinde yer almasına karşın, yıllar boyunca riskli tek katlı kerpiç ve ahşap yapılarıyla kentleşme sorunu yaşayan Devane Bölgesinin kaderi, 2012 yılında yapımına başlanan ve 2014 yılı Ağustos ayında tamamlanan Merkez TOKİ konutları ile değişti. Çorum Belediyesinin işbirliğiyle başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesinde 440 konut bulunuyor. Başlayan değişim ve dönüşüm ise 140 konutluk 2'ci Etap inşaatı ile de hızlanıyor. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Farabi ve devamında ise Arasta bölgesini de kapsaması planlanıyor. Belediye hizmet binası, alışveriş merkezi ve eğitim alanları ile tüm sosyal ihtiyaçlara yanıt veren modern bir yaşam alanına dönüştürülmesi hedeflenen Devane'de, 2014'te başlayan yeni yaşamla pek çok şey değişti, yenilendi.

TÜM KESİMLERİ KUCAKLAYAN BİR YAŞAM BÖLGESİ
50 yıldır gecekondu bölgesi olan Devane'nin TOKİ projesi ile yaşanabilir hale gelmeye başladığım belirten Rabia ve Sebahattin Atak çifti, Merkez TOKİ Kentsel Dönüşüm Projesi'nin şehrin geleceğine bir yatırım olduğunu söylüyor. Güzel evlerde modern bir yaşamın başlaması ile insanların mutluluğunun arttığını, dayanışmanın güçlendiğini anlatan Sebahattin Atak, Ramazan ayında bloklar önünde düzenlenen iftar yemekleri gibi etkinlerin artmasıyla, kaynaşmanın daha da artacağını belirtiyor. Site yönetimlerinin tüm sorunlarına destek olduğunun altım çizen Atak, geçmişte bölgenin alt gelir grubuna hitap ettiğini, bugün ise doktordan mühendise, esnaftan öğretmene toplumun tüm kesimlerinin ikamet ettiği bir yerleşime dönüştüğünü vurguluyor. Atak, TOKİ sayesinde kentte hava kirliliğine neden olan sobalı konutlardan modern doğalgazlı konutlara geçilmesinin de büyük bir kazanım olduğunu hatırlatıyor.

EMEKLİLİKTE KONUT GÜVENCESİ
Site sakinlerinden Saniye ve Hüseyin Dağ çifti, çocukluk günlerinde yaşadıkları Devane bölgesinin değişmesinden büyük mutluluk duyduklarım söylüyor. Vergi Dairesinden emekli olan ve iki yıldır TOKİ konutlarında oturan Hüseyin Dağ, yapılan 440 konut sayesinde gecekonduların oluşturduğu kötü görüntünün giderek ortadan kalkmaya başladığına dikkat çekiyor. Dağ, sitede giriş ve danışmanın yanı sıra kamera sistemiyle de güvenliğinin sağlandığını belirterek, çocuk oyun parkı, bisiklet yolu ve spor alanları oluşturulması için başlatılan çalışmalardan da memnun olduklarını vurguluyor. Dağ, TOKİ'den Çorum'da geleneksel mimariye sahip yeni projeler beklediklerini de ekliyor.

GÜVENLİ VE KONFORLU YAŞAM
Merkez TOKİ Konutları, mülk sahiplerinden biri olan ve 57 yıldır Devane bölgesinde yaşayan emekli işçi Yaşar Bozyel, eşi Makbule Bozyel ile birlikte 2+1 86 metrekarelik evinde huzurlu bir yaşam sürüyor. Devane'de doğup büyüyen bir insan olarak TOKÎ konutlarında oturan çok sayıda aileyi yakından tanıdığını, bu nedenle komşuluk ilişkilerinin iyi olduğunu dile getiren Yaşar Bozyel, site içinde oturmalarının kendilerine büyük kolaylıklar sağladığını da ifade ediyor. Temizlik ve güvenlik gibi ilgi isteyen çalışmaların yönetim tarafından çözüldüğünü anlatan Bozyel, "Bizler hiçbir işle ilgilenmesek bile tüm işler tıkır tıkır yürüyor. Güvenliği sağlanmış konutlarda daha rahat ve huzurlu şekilde oturuyoruz. Merkezi sistem ile ısınan konutlarda asansör, yangın merdiveni, apartmanlara şifreli giriş, kamera güvenlik sistemi, acil çıkış kapıları gibi birçok özellik bulunuyor. Eksikler olabilir ama zamanla bunlar da gideriliyor" diye konuştu. Yaşar Bozyel, sosyal yaşam alanlarının daha da artırılması, bölgedeki kameriyelere yenilerinin eklenmesi gibi taleplerini de aktarıyor.

EV SAHİBİ OLMANIN MUTLULUĞU
Çorum Müftülüğünde çalışan Hakkı Özkaya da Merkez TOKİ konutlarına ilk taşınan kişilerden. Daha önceleri kirada oturan Özkaya, Devane Bölgesinden aldıkları arsanın Kentsel Dönüşümegirmesi sayesinde ilk defa ev sahibi olduğunu anlatıyor. Hakkı Özkaya, "Kiraya ödediğimizin biraz daha fazlası ile ev sahibi olduk. Böylece her sene 'evden çık' gibi bahanelerle, ev sahiplerinin kaprisleri ile uğraşmaktan kurtulduk. Bu fırsatlar orta gelirli ailelerin ev sahibi olmasını sağlıyor. 137 metrekare 3+1 lüks bir evimiz oldu. Şehir merkezine de çok yakın bir bölgedeyiz" diye konuştu. "Devane'nin konumu, ev ortamı, site içi hizmetleri, kent merkezine yakın bir bölgede olması; hepsi bizim için avantaj" diyen Özkaya, bölgede toplumun tüm katmanlarından 440 aile ile birlikte yaşadıklarını, insanların birbirini tanımasıyla daha sıcak ortamların oluştuğunu vurguluyor.

ORTAK YAŞAM KÜLTÜRÜNE KATKI
Konutlarda yaşayan ailelerden biri olan Sevcan ve Ramis Küçükahıskalı çifti, yeni evlerinin keyfini iki çocuklarıyla birlikte çıkarıyor. Çorum'da başka bir mahallede otururken Devane bölgesinde yapılan konutlardan satın almaya karar verdiklerini ifade eden Ramis Küçükahıskalı, 3+1 oda planlı, 107 metrekarelik dairelerinden memnun olduklarını söylüyor. Çocukluğunda bu bölgeye yakın bir okula gittiğini ve bölgeyi bildiğini anlatan Küçükahıskalı, evlerin tüm cephelerden güneş aldığını, binaların yerleşim planının çok iyi olduğunu ve depreme karşı güvenli olduğunu vurguluyor. TOKÎ'nin ödeme koşullarının evi satın almalarında etkili olduğunu söyleyen Ramis Küçükahıskalı, bölge içindeki ve bölge dışındaki yaşam kültürü farklılıklarının TOKÎ gibi konut projeleriyle azaldığını, bu projelerin ortak yaşam kültürünün gelişmesine katkı sağladığını belirtti.

ÇORUM'UN YENİ YAŞAM ALANI
Çorum Belediyesi'nin TOKİ ile birlikte gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm Projesi, Devane bölgesinin kaderini değiştirdi. Bölgedeki 1'nci Etap çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Çorum'un yeni bir cazibe merkezi kazandığını belirten Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, inşaat çalışmaları devam eden 2'nci Etap çalışmalarının da bitirilmesiyle bölgenin çehresinin tamamen değişeceğini vurguladı. Çorum'un hızlı bir kentleşme süreci içerisine girdiğinin belirten Külcü, "Özellikle şehir merkezine çok yakın bir bölge olan Devane'deki proje ile adeta şehrimizin çehresi değişti" dedi. Çorum'da daha önce TOKİ tarafından Akkent Bölgesi'nde toplu konut çalışması yapıldığını, ancak Devane Bölgesi'nde yapılan çalışmanın daha önemli olduğunu ifade eden Başkan Külcü, "Bunların dışında 5.5 milyon metrekarede yapılan imar düzenlemeleriyle birlikte Çorum, adım adım Türkiye'nin en düzenli şehirlerinden biri oluyor" açıklamasını yaptı ve imar çalışması yapılan alanın yaklaşık 12 bin konutluk olduğunu, ayrıca 50 bin kişilik yeni yaşam alanının oluşturulduğuna da vurgu yaptı.

ÇAĞDAŞ YAŞAM İÇİN PROFESYONEL YÖNETİM
Çorum Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk ayağı olan Merkez TOKİ konutlarında modern yaşam 2014 yılı sonundan beri sürüyor. Çorum Merkez Toplu Konutları Site Yönetim Müdürü Filiz Altuntaş, ortak yerlerin bakımı ve korunması gibi hizmetleri sunduklarını ve yönetim planı çerçevesinde kararlar aldıklarını anlatıyor. Sitedeki vatandaşların tüm sorunlarıyla 7 gün 24 saat ilgilendiklerini ifade eden Altuntaş, vatandaşların fikirlerine önem verdiklerini belirterek "İnsanlar her an bizlere ulaşabiliyor. İhtiyaca göre hizmet prensibiyle hareket ediyoruz. Sözlü veya yazılı iletilen tüm talep ve sorunlara da yanıt vermeye çalışıyoruz" dedi.

Toki Haber Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181