'100 Akıllı Şehir ve Hindistan'da Yap projelerini Türk firmaları yapabilir'!
İki günlük resmi ziyarette bulunmak için Hindistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Hindistan İş Forumu kapsamında yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinde rekabet kurallarının işlediği mesajını verdi. Yapısal reformlara büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, enerji ve altyapı yatırımlarını içeren önemli kalkınma projelerini  hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydetti. Hindistan ile ekonominin birçok alanında işbirliği yapılabileceğini ifade eden Erdoğan, bu ülkede açıklanan 100 Akıllı Şehir ve Hindistan'da Yap projelerine Türk firmalarının katkı yapabileceğini bildirdi. Erdoğan, nükleer enerji, turizm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda da işbirliği fırsatları olduğunu aktardı.

"Yatırımcılara kolaylık sağlıyoruz"
Konuşmasının başında Türkiye ekonomisine ilişkin genel bilgiler veren Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, genç ve nitelikli iş gücü, büyük iş pazarı, disiplinli finans sektörü, gelişmiş altyapısı, rekabetçi özel sektörü ile bölgesinde ve dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldi" dedi. 2017 yılı için belirlenen büyüme hedefinin yakalanacağına değinen Erdoğan, tüm rekabet kurallarının işlediği Türkiye'de ekonomik gelişmelerin yatırımcılara kolaylık sağlayacağı şekilde ilerlediğini anlattı. Yapısal reformlara büyük önem verilen Türkiye'de, enerji ve altyapı yatırımlarını içeren büyük projelerin hayata geçirilmeye devam edileceği bilgisini veren Erdoğan, Hindistan ile ilişkilerin ve işbirliğinin de artırılması gerekli yönünde mesajlar verdi.

Üçüncü ülkelerde ortak yatırım 
Hindistan'ın özellikle bilgisayar yazılımmdaki mesafesini takdirde karşıladıklarını kaydeden Erdoğan, iki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirterek, "Birlikte, Ar-Ge çalışması yürütebiliriz, ortak yatırımlarla üçüncü ülke pazarına girebiliriz" dedi. Türk özel sektörünün inşaat alanında dünya pazarına açılmada önemli başarı gösterdiğini ve 342 milyar dolarlık iş hacmiyle dünyanın ikinci büyük müteahhitlik sektörüne sahip olduğunu aktaran Erdoğan, "Hindistan'ın '100 Akıllı Şehir' ile 'Hindistan'da Yap' projeleri ülkenin kalkınması ve kentsel dönüşüme katkıda bulunacaktır. Bu projelere Türk firmaları katkı yapabilir" diye konuştu. 

Nükleerde de işbirliği mümkün 
Hindistan'ın enerjideki öncü rolünü de takdir ettiklerine değinen Recep Tayyip Erdoğan, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjide işbirliği imkanlarının bulunduğunu anlattı. Turizm sektöründe ise daha fazla Hintli beklediklerini dile getiren Erdoğan, Türkiye'de daha fazla Hintlinin düğün yapmasını isterken iki ülke havayolları arasında da işbirliğinin arttırılmasının yerinde olacağını söyledi. 

VARDAN: Ticaret ve yatırım hacmini artırmalıyız 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, amaçlarının Türkiye ve Hindistan'ın potansiyelini hiçbir şekilde yansıtmayan, mevcut ticaret ve yatırım hacmini artırmak olduğunu bildirdi. Vardan, Türkiye-Hindistan iş Forumu'nda, şunları kaydetti: "Bu heyet tüm Türk iş dünyasını temsil ediyor. Ayrıca bireysel bazda, çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türk firmalarının sahipleri, üst düzey yöneticileri ve temsilcileri de buradalar. Hemen hepsi, forum sonrasında gerçekleştirilecek business to business (B2B) görüşmelerini heyecanla bekliyorlar. Amacımız, Türkiye ve Hindistan'ın potansiyelini hiçbir şekilde yansıtmayan, mevcut ticaret ve yatırım hacmini artırmak. Asya'nın yükselen ekonomisi Hindistan in 620 milyar dolar düzeyindeki ticari büyüklüğü içinde Türkiye ile olan ticaret hacmini söylemeye maalesef dilim varmıyor. Ama gelecek adına, bugünkü iş forumundan çok umutluyuz ve bunu ekonomik faaliyetlerimizde bir ilk adım-ilk tanışma olarak görüyoruz. Bizler DEİK olarak, bu görüşmelerin takipçisi olacağız ve umarım, bu güzel başlangıcın akabinde, karşılıklı yürütülecek sürekli ve etkin iletişim ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik faaliyetlerimizi kat ve kat artıracağız."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181