15 Temmuz'a rağmen 81 bin konut satıldı!
Türkiye genelinde konut satışları, darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.8 azalarak 81 bin 343’e geriledi. Temmuz 2015’te 96 bin 589 konutun satışı gerçekleşmişti. Konut satışları bu yılın ilk yedi aylık döneminde ise yüzde 2.6’lık düşüşle 712 bin 142 olarak gerçekleşti. Konut satışları bu yıl; ocak, nisan, haziran ve temmuz aylarında bir önceki yıla göre geriledi. İnşaat sektörü temsilcileri; Emlak Konut ve GYODER’in düzenlediği düşük faiz kampanyası, kamu bankaları öncülüğünde indirilen konut kredi faizleri ve en son Merkez Bankası’nın faizleri 6’ncı kez indirmesinin etkisiyle satışların ilerleyen dönemde artışa geçeceğini söylüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, temmuzda 11 bin 903 konutun satıldığı İstanbul, yüzde 14.6 ile en yüksek paya sahip il oldu. İstanbul’u, 7 bin 955 konut satışı ile Ankara, 4 bin 810 konut satışı ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller de 3 konut ile Ardahan, 5 konut ile Hakkâri, 21 konut ile Şırnak oldu.

KREDİLİ SATIŞLAR %23 GERİLEDİ
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.8 azalış göstererek 23 bin 756 olurken, yılın ilk yedi aylık döneminde ipotekli satışlar yüzde 17.6’lık düşüşle 224 bin 840 olarak gerçekleşti. Temmuzda toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı da yüzde 29.2 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 4 bin 73 konut satışı ve yüzde 17.1 pay ile ilk sırayı aldı. 
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.3 azalarak 37 bin 829 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.5 oldu. İlk satışlarda İstanbul 5 bin 420 konut satışı ile en yüksek paya (%14.3) sahip olurken, İstanbul’u 3 bin 72 konut satışı ile Ankara ve bin 958 konut satışı ile İzmir izledi. İkinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 azalış göstererek 43 bin 514 oldu.

YABANCIYA SATIŞ YARILANDI
Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48.5 azalarak bin 44 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Temmuz 2016’da ilk sırayı 300 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u 281 konut satışı ile Antalya, 72 konut satışı ile Aydın izledi. Temmuz ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 153 konut satın alırken, Irak’ı; 111 konut ile Kuveyt, 92 konut ile Suudi Arabistan takip etti.

FAİZ DÜŞTÜ HAREKETLİLİK BAŞLADI
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesinin ardından sektörde hareketlilik yaşandığını söyledi. Tellioğlu, “Faizlerin düşmesi satışların durma noktasına geldiği konut sektörünü hareketlendirdi. Yeni desteklerle birlikte ekonominin daha da canlanacağını umuyoruz” 
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt: İnşaat sektörünü canlandırmak için son dönemde başlatılan kampanyalarla, bankaların faiz indirimleri ve hükûmetimizin destekleriyle hem yatırımcılarının hem de konut alıcılarının yüzü güldü.  Bu iyi haberlerle gayrimenkul satışlarında artış bekliyoruz. 

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: Merkez Bankası’nın faizleri bu ay da indirmesi sektöre moral verdi. Bankalar, yeni faiz indirimi ile bir miktar daha faiz indirimine gidecek gibi görünüyor. Bunun olumlu yansımalarını önümüzdeki süreçte artan konut satışları olarak göreceğimizi düşünüyorum. 

Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram: Merkez Bankası’nın faizi aşağıya çekmesi ekonomimize ve inşaat sektörüne olan güveni artıracak. Karar sadece konut satışlarını değil, konut üretiminden doğrudan etkilenen, gayrimenkulün paydaşı olduğu 250’ye yakın sektörü de olumlu etkileyecek. 

CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan: Yeni yatırımların önünü açan, piyasaya moral aşılayan adımlara ihtiyacımız var. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını trend açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Tüm bu gelişmeler inşaat sektörüne büyük bir ivme kazandıracak. 

Önder ÇELİK/Türkiye Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181