'2 yeni ilçeden birinde mutlaka bizde olacağız'!
Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, ileride 2 yeni ilçe oluşacağını belirterek, "Kiptaş olarak bu yeni ilçelerden birinde Avrupa yakasında mutlaka yer alacağız" dedi.

İSMET YILDIRIM: SIKINTIYI AŞMAK İSTEYEN KÂRDAN FEDAKARLIK YAPSIN
Bugüne kadar 75 bin konuta imza atan Kiptaş, son dönemde kentsel dönüşüm projeleriyle de adından sıkça söz ettirir oldu. Biz de Yeni Şafak Gazetesi olarak yeni dönem projelerini konuşmak üzere Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım'ın kapısını çaldık. Uzun yıllar kurumun genel müdürlüğünü yapan ve binlerce projenin harcına emeğini katan İsmet Yıldırım'la sektörün nabzını da tuttuk. Sohbetimizin başında Yıldırım, "Talep var mı bilmiyorum ama arz çok" dedi. İşte söyleşimiz de böylece başlamış oldu.

Tam da bu noktadan devam edelim isterseniz. Talep neden yetersiz?
Bunda fiyat politikası etkili. Diyelim ki bir daireden yüzde 50 kazanacaksa yüzde 20 kazansın veya yüzde 15 kazansın. Yani bilmiyorum arkadaşların kazanç nispetlerini de benim aklıma geleni söylüyorum. Bunları söylerken afaki söylüyorum. Ama bir oran varsa o oranları düşürerek piyasayı canlandırabilirler.

Kardan fedakarlık yapmak devam eden projelerde nasıl işler. Buradan ilk ev alanlara haksızlık olmaz mı?
Bu noktada tabiki bir çıkmaz var. Ama bu bir hesap işi. Projenin yüzde 10'u gibi bir satışın önce yapıldığını varsaydığımızda satışı önce yapılan konutlarda konut alıcısına aradaki fark ödenebilir. Bu model bana göre inşaatı bitirmek için gidip bankadan finansman kredisi kullanmaktan daha iyi. Müteahhit bankadan kredi kullanarak proje yaparsa tabi bankalarda yüksek kar yazıp en yüksek vergiyi öder. Evin fiyatı da ondan dolayı yükseliyor. Bu bir sarmal.

BANKALARPROJE KREDİLERİNE GİREBİLİR 
Banka-müteahhit ilişkisi nasıl olmalı?
Bankalardan krediyi cebinde yeterli parası olmayan ve ev almak isteyen vatandaş çalmalı. Yüksek faizlerle projeler yükselmez. Bankalar müteahhitlerle beraber proje yapabilir. Bunu yapan finans kurumları var ve zarar etmiyor. 0 zaman piyasaya rahatlık gelir.

ARSA FİYATINI DA MÜTEAHHİT YÜKSELTİYOR
Müteahhit en çok yüksek arsa maliyetinden şikayet ediyor
Arsa fiyatlarını müteahhit yükseltiyor. Gidiyor mal sahibine biri yüzde 55 veriyor, biri yüzde 60 veriyor, biri yüzde 65 veriyor. Fikirtepe'de bunu yaptılar ve bazı projeler tamamlanamadı. Bağdat Caddesi'nde 2 daireye kentsel dönüşüm yapıldı. Tüm bunlar fiyatları şişirdi. Şimdi satamıyorlar ellerinde kalmış daireler. Yüzde 85'le inşaat mı yapılır. Ben şimdi Silivri'de sosyal konut yapacağım. Metrekaresi 105 liradan imarlı arsa aldım. Ben bu arsada anlaşma aşamasındayken bir başka müteahhit çıkıp arsaya daha yüksek bir rakam vereceğini söyleseydi fiyatı yükseltmez ve arsayı almazdım.

YÜKSEK TALEP ÖYLE OLMAZ BÖYLE OLUR 
Projelerinize gelen talep satışa dönüyor mu?
Zeytinburnu projemizde az konut satacağız ama 3 bin başvuru geldi. Hadımköy'de bin 600 konut yaptık. 80 bin başvuru aldık. Bu 80 bin kişi de para yatırdı. Sonra biz bunlar arasından kura çekip 1600 kişiye ev satışı yaptık. Yani müracaat böyle olur. 80 bin kişi para yatırırsa müracaattır. Öbür türlü 5 bin kişi projeye müracaat etti denilip satışa dönmüyorsa sorun. Çatalca projemiz de 2 bin 100 konutluydu ve l ayda satıldı.

2+1 fiyatına 4+1 ev satıyoruz
Sohbetin başında biz düşük karlarla konut yapıyoruz dediniz siz de fiyatlar nasıl? Bizim projelerde fiyatlar ev almak için çok uygun. Örneğin biz Bahçeşehir Vaditepe'de 5 bine yakın konut yapmıştık. Burada son kalan 400'e yakın 4+1 evimiz kalmıştı. Az sayıda da 3+Vlerimizin satışı sürüyor. 3+1'lerin fiyatı 571 bin liradan başlıyor. 4+1 fiyatları da yaklaşık 620 bin liradan başlayıp 844 bin liraya kadar çıkıyor. Yeni bir kampanyaya da başladık. Vade farkı olmadan 60 aya kadar taksit yapıyoruz. Burada evi olanlara ve ev alacaklara bir müjde vermiş olayım. Bölgede trafik sorunu da yakında bitecek. En geç 2018'in Mart ayına kadar tırlar3'ncü köprüden girip Catalca'dan çıkacak.

Hesap çok basit aslında
100 metrekare bir evde maliyet hesabınız nedir?
Kapalı otoparkı olan ve Kiptaş standardında bir evin metrekaresini bin 500 liradan hesaplayabiliriz. Buda 150 bin liraya 2+1 evin mal edilebileceğini gösteriyor. Buna arsa dahil edilirse hesap arsa sahibiyle yapılan anlaşmaya bağlı olarak değişir. Diyelim ki arsa sahibiyle yüzde 50 anlaşma yapıldı bu durumda fiyat 300 bin lira olur. Arsa sahibiyle yapılan anlaşma oranı azaldıkça fiyat daha da düşer.

Kiptaş, yeni ilçelerde olacak mı?
Bayrampaşa'da 2 bin civarında konut yapıp mahalleyi dönüştürüyoruz, İstanbul'da da plan çalışmaları devam ediyor. Biz de bunları yakından takip ediyoruz, istanbul'un iki yakasında önemli dönüşüm projeleri olacak, ileride 2 yeni ilçe oluşacak. Kiptaş olarak bu yeni ilçelerle de ilgileniyoruz. Bu iki ilçeden birinde mutlaka olacağız. Önceliğimiz Avrupa yakası. Avrupa yakasında çalışmalar ve incelemeler yapılıyor. 

Bu yıl planladığınız projeleriniz neler? Yakın tarihte Pendik'te iki yeni projeye başlayacağız. Biri fabrikadan konuta dönüşecek. Silivri'de de 2 bin konutlu proje yapacağız. Lansmanlarını yakın zamanda yapacağız. Avrupa yakasında da yine az önce 3 bin talep aldığımızı dile getirdiğim Zeytinburnu dönüşüm projesinin ikinci etabı yapılacak. Burada hak sahiplerinin dışındaki az sayıda konut satışa sunulacak.

Emine Acar / Yeni Şafak Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181