2017 Mart'ta konut satışında tarihi zirve görüldü!
Türkiye ekonomisinin lokomotifliği üstlenen konut sektörü, markalı konut üreticilerinin kampanyaları, düşük faiz oranları ve vergi teşviklerinin etkisiyle martta çifte rekora imza attı. Martta satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 27, geçen yıla göre ise yüzde 10 artarak 128 bin 923 adede çıktı. Tarihinin en yüksek mart ayı konut satış rakamına ulaşılırken, ipotekli satışların payı da yüzde 39.1 ile zirveye ulaştı. Ekonomik büyümeye katkı sağlamak ve sektörü canlandırmak amacıyla Emlak Konut GYO öncülüğünde markalı konut üreticileri tarafından şubat ayında başlatılan kampanya, 240 aya kadar vade ve 60 aya sıfır faizle konut edinme imkânı sunmuştu. Hükümet de konut satışlarında KDV ve tapu harcında indirime gitmiş, damga vergisini sıfırlamıştı.

KREDİLİ SATIŞ REKORU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, ipotekli konut satışları martta, geçen yıla göre yüzde 29.9, bir önceki aya göre ise yüzde 30.3 artarak 50 bin 424'e yükseldi. Ocakta yüzde 37, şubatta 38.1 olan kredili satışların toplamdaki oranı martta 39.1'e ulaştı. Kredili satışların payı Temmuz 2016 ayıyla başlayan satış kampanyalarıyla kırılma yaşamıştı. Temmuz'da toplam satışlara oranı yüzde 29.2 olan kredili satışlar, bu destekle eylülde yüzde 38.6'ya kadar yükselmiş daha sonra stabilize olmuştu. Son veride eylül zirvesi de geçilmiş oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 9 bin 661 konut satışı ve yüzde 19.2 payla ilk sırayı aldı. Toplam konut satışlarında ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 59.1 ile Artvin oldu.

ALIMLAR ÖNE ÇEKİLDİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Mart ayında konut satışlarında yaşanan artışta en önemli etken kampanyalardı. Özellikle kamu bankalarının kredi faiz oranları konut alımlarını destekledi. Hükümetin vergi teşvikleri de etkili oldu" dedi.

BANKALAR DA ELİNİ TAŞIN ALTIN KOYMALI
KONUTDER Başkanı ve SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mart rakamlarından memnun olduklarını belirterek, "Bu veriler, yılsonu hedefimiz olan yüzde 5'lik büyümenin yakalanacağını gösteriyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için bankaların da fedakârlık yapmaları gerekli. Mevduat faizlerinin artış trendine girdiği bu günlerde, bankaların kredi faiz oranlarını yüzde 1 seviyesine çekmeleri, bu iyi gidişi sıkıntıya sokar. Üstelik bu oranlar, bizler gibi markalı konut üreten müteahhitleri değil, daha geniş kesime üretim yapan küçük şirketleri vurur. Bu nedenle, sektörün yaptığı fedakârlığa bankalar da destek vermeli ve elini taşın altına koymalı. Yabancı konut satış hızında düşüş trendinin sonuna geldik. Mayıstan itibaren artış trendine gireceğini düşünüyorum" diye konuştu.

YABANCIYA SATIŞTA DÜŞÜŞ HIZI DURDU
Yabancıya konut satışındaki düşüş ise hız kesti. Şubatta yüzde 17.6 azalan yabancıya konut satışı, martta ise sadece yüzde 1.1 azalarak bin 578 adet oldu.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181