2018'de kampanya destekleriyle 1,4 milyon konut satışı öngörülüyor!
Faizlerdeki yükseliş nedeniyle son aylarda düşüş yaşanmasına rağmen, 2017'nin 1.4 milyon dolayında konut satışıyla kapandığı tahmin ediliyor. 2018'de çeşitlenmesi beklenen kampanyaların desteğiyle yine 1,4 milyon konut satılabileceği öngörülüyor.

FAİZ ARTTI, SATIŞLAR DÜŞTÜ
2016 yılının ikinci yarısından itibaren kampanyalar ve vergi indirimi gibi çeşitli teşviklerle canlandırılan konut sektöründe, konut kredisi faizleri de yükselme trendinde olunca, 2017'nin sonlarında talepte bir daralma yaşandı. Bu ortamda şirketler kampanyalarla satışları hareketlendirmeye çalıştı. 2017 yılının 11 ayında 1 milyon 276 bin konut satıldı. Bu sayının 2017 sonunda 1,4 milyona ulaştığı tahmin ediliyor.

MARKADA STOK ÇOK
Stoktaki konutların yarattığı rekabet nedeniyle markalı konut arzının 2018'de yavaşlaması öngörülüyor. Yüksek döviz kurlarının maliyetleri artırıcı etkisi, teşviklerin sona ermesi ve fiyat artışlarının yavaşlaması gibi nedenlerle, özel lokasyonu olanlar haricinde arzda durulma yaşanabileceğine dikkat çekiliyor. 2018'de firmaların şehir merkezlerinin dışında yeni uydu kentler yaratmaya başlayabilecekleri de belirtiliyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye'deki 7.5 milyon çürük yapı stokunu yenilemek üzere 2018 yılından itibaren atılım yapacağına yönelik açıklamalar yapması ise kentsel dönüşüm konusunda önümüzdeki yıllarda ciddi çalışmaların önünün açılacağını gösteriyor.

İNŞAATTAKİ BÜYÜME ARTACAK
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2017'nin ilk üç çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyürken, inşaat sektöründeki büyüme yüzde 10,2'yi buldu, inşaat yatırımları 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 13,3, ikinci çeyreğinde yüzde 22,5, üçüncü çeyreğinde yüzde 12 arttı. Sektörün son dönemde kaydettiği büyümede özel sektör yatırımlarının yanı sıra Avrasya Tüneli, önümüzdeki dönemde açılması planlanan Üçüncü Havalimanı, Çanakkale Köprüsü gibi önemli projelerin etkili olduğu ifade ediliyor. Önümüzdeki dönemde de kamu yatırımlarıyla kentsel dönüşüm sürecinin inşaat sektöründe büyüme ivmesini desteklemeye devam etmesi öngörülüyor.

TÜRK FİRMALARA DÜNYA REKORU
Yurtdışı müteahhitlik işleri tablonun olumlu olduğu görülüyor. 2017'nin 11 aylık döneminde yurtdışında 11,6 milyar dolarlık 175 yeni proje üstlenildi. Projelerin ülkelere göre dağılımında ilk beş ülke, Tanzanya (yüzde 21.9), Rusya (yüzde 13.3), Suudi Arabistan (yüzde 11.1), Irak (yüzde 8.2) ve Cezayir (yüzde 6.5) olarak sıralanıyor. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2017 Kasım sonuna kadar olan dönemde 119 ülkede üstlenilen 9 bin 173 projenin toplam bedeli ise 350,9 milyar dolara ulaştı.

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181