500 bin TL’lik eve 57 bin 500 TL indirim geldi!
Binde 20 olan tapu harcı binde 15’e indi. Hasılat paylaşımı sözleşmelerinde damga vergisi ve uzun vadeli dış kredilerde KKDF de sıfırlandı. Böylece 500 bin TL’lik evde 57 bin 500 TL indirim sağlandı.

Hükümet doğal afetler nedeniyle zarara uğrayan çiftçiden ev alana; yurtdışından kredi kullanan işadamından reel sektöre kadar tüm kesimleri rahatlatacak adımlar atmayı sürdürüyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan gayrimenkul sektörünü destekleme adına 6 ayda önemli düzenlemeler yapan hükümet, dün de tapu harcalarını düşürüp, bazı projelerde damga vergisini sıfırladı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararlarla, kat karşılığı hasılat paylaşımı inşaat sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı.

30 EYLÜL'E KADAR
Maliye Bakanı Naci Ağbal, alıcı ve satıcıdan yüzde 2'şer olmak üzere yüzde 4 oranında alınan tapu harcını 30 Eylül'e kadar yüzde 3'e düşürdüklerini belirterek, bunun piyasada önemli bir canlanma meydana getireceğini söyledi. Ağbal, düzenlemenin bütçeye 900 milyon liraya yakın bir maliyeti olacağını ancak ekonomide meydana gelecek çarpan etkisi ve satışlardan kaynaklanan diğer vergilerle elde edilecek gelirlerle bu maliyetin aşağı geleceğini bildirdi. 250 bin TL'lik bir gayrimenkul için hem alıcı hem de satıcı bugüne kadar binde 20'lik bedel üzerinden ayrı ayrı 5'er bin TL tapu harcı ödüyordu. 30 Eylül'e kadar devam edecek düzenleme ile bu rakam 3 bin 500 TL'ye düşürüldü.

2.2 MİLYON KREDİ KULLANDI
Düzenlemeyle inşaat sözleşmelerinde damga vergisine yönelik de düzenlemeye gidildi. Buna göre, yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı. Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği'nin dün açıkladığı rakamlara göre Aralık 2016 itibarıyla konut kredisi kullanan kişi sayısı 2.2 milyona ulaşırken, en çok tercih edilen kredi dilimi 100-150 bin TL aralığı, kredi vadesi 8 yıl oldu.

KREDİDE MALİYET DÜŞTÜ
Bir diğer önemli adım da yurtdışı kredilere yönelik oldu. Bakanlar Kurulu, banka ve finansman şirketleri dışında yurtdışından sağlanan kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisini, vadesi bir yıla kadar olanlarda yüzde 1 olarak belirlerken bir yıldan uzun vadeli kredilerde sıfırladı.

7 İLDE PRİM ERTELEMESİ
Bakanlar Kurulu, bu yıl yaşanan sel felaketleri nedeniyle zor durumda olan esnaf, çiftçi ve vatandaştan gelen borç erteleme talebini masaya yatırdı. Hükümet, Mersin, Rize gibi sel felaketiyle karşı karşıya kalan bazı illerde mücbir sebeplerle prim ve vergi borcunu ileri tarihe erteleyecek. 7 ilde mücbir sebeple vergi ve prim borçları ertelenecek.

KONUT SATIŞLARINI YÜZDE 15 ARTIRACAK
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15'e düşürülmesi inşaat sektöründe sevinç yarattı. Sektör temsilcileri, yaşanan bu indirimle birlikte gayrimenkul sektöründe yüzde 15'lik bir artış yaşanacağını belirtiyor.

SEKTÖR BU YILI DA REKORLA KAPATACAK
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı

Gayrimenkul sektörü için yine oldukça önemli bir iyileştirme alanında, 30 Eylül'e kadar geçerli olacak bir düzenleme gerçekleştirildi. Son aylarda hükümetimiz tarafından hayata geçirilen düzenlemeler öncelikle vatandaşımıza daha sonra ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor. Bu düzenlemeler ile birlikte gayrimenkul sektörü olarak bu yılı da, yeni bir rekor ile kapatacağız.

EV ALMAK İÇİN BEKLEMEDE KALAN TALEP HAREKETLENİR
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur

Örnek verirsek; 500 bin liralık bir dairenin damga vergisi yaklaşık 5 bin lira tutuyordu. Damga vergisinin sıfırlanmasıyla bu maliyet ortadan kalktı. Tapu harcının da %2'den %1.5'e düşmesi ile aynı daire için tapu harcı maliyeti de 2 bin 500 lira azaldı. Metrekare vergi değeri bin ile 2 bin lira olan arsalar üzerinde geliştirilen projelerdeki KDV avantajını da hesaba katarsak, yani %18 olan KDV'nin yeni yapılan düzenleme ile beraber %8 olarak uygulanacağını da düşünürsek, KDV tutarında da müşterinin 50 bin lira kazancı oluyor. 500 bin lira tutarında bir konut alımında toplamda 57 bin 500 liraya varan yani %10'u geçen bir avantaj sağlanmış durumda. Bu gelişmelerin ev almak için beklemede kalan talebi harekete geçireceğine inanıyorum.

BEKLEYEN TALEP SATIŞA DÖNECEK
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu

Gayrimenkul sektörünün merakla beklediği tapu harçlarında indirime gidilmiş olması sevindirici bir haber. Hükümetimizin verdiği destek ile 2017 yılı sektörümüz için güzel gelişmelerle başladı ve devam ediyor. Tüm yatırımcılar için önem taşıyan ve satış değerinin yaklaşık yüzde 4'ünü bulan tapu harçlarının indirilmesi sektörümüze ivme kazandıracak önemli bir konu. 30 Eylül'e kadar geçerli olacak indirim teşviki ile yatırımcılar konut alım kararlarını hızlandıracaklardır.

UCUZ KONUTLARDA SATIŞLAR CANLANACAK
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş

Sektörü hareketlendirmesi adına uzun süredir beklediğimiz bir indirim. Emlak sektöründe satış adetlerinde yüzde 15'lik artış olacağını düşünüyoruz. Özellikle düşük satış bedelli gayrimenkul satışlarında önemli ölçüde artış olmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde emlak sektörünü canlandırmak adına atılan adımların devamının gelmesiyle birlikte 2017'de de sektörde ciddi bir büyüme öngörüyoruz.

Seda Tabak-Hazal Ateş / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181