60 yıllık gecekondu sorunu kökten çözülecek!
Büyümenin lokomotifi inşaat sektörünün 2023 vizyonu belirlendi. Buna göre, sektörün her yıl yüzde 10-12 arasında büyüme göstermesi beklenirken, Türkiye'nin ekonomik büyümesine de 1 ile 2 puan arasında katkı sağlayacak. Özel sektörün öncülüğünde büyüyecek sektörde, finansman önem kazanacak. 7.5 milyon konut yapılacak. Çarpık kentleşme ve deprem gibi afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılacak. Avrupa'daki gibi bina yapısı dikeyden yataya dönüştürülecek, tarihi yapılar restore edilecek, kendi konutunu yapana destek verilecek. 60 yıldır süren gecekondu sorunu kökten çözülecek. Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. Ortak kanı, İstanbul'un yeni yatırımlarla dünya başkenti olma hedefiyle birlikte önümüzdeki 10 yılda hem sektör hem de ekonomi adına çok hızlı yol alacağı yönünde. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de mevcut bina stokunun nitelikli konutlarla yenilenmesi ihtiyacı, sektörün 2023'e olan yolculuğunda belirleyici olacak.

ÜRETİM KATLANACAK
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin '2023 Vizyonu' raporuna göre; 2023'e kadar 7 milyon 560 bin konutun üretilmesi öngörülüyor. Bu rakam 2000'lerin başından bu yana sektörün gerçekleştirdiği üretimin iki katı.

'GAYRİMENKUL YENİDEN CANLILIK KAZANACAK'
Özen Kuzu Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi:
"20032017 dönemi arasında Türkiye ekonomisi üç kat büyüdü. Yapılan 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli gibi dev projeler, sadece ekonomik değil, toplumsal ve çevresel kalkınmanın da somut kanıtları. 2003 yılında zayıf bir Türkiye vardı, şu an ise dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi arasında yer alıyoruz. Türkiye, 2023 yılı için inanılmaz bir vizyona sahip. Gayrimenkul yeniden canlılık kazanacak. Dünyadaki yeni trendleri takip ederek kaliteli konut üretirken, yabancı yatırımcıların ülkemize yatırım yapması, döviz girdisi yaratma konusunda çabamız var. Yabancıya konut satışını yıllık 30 milyar dolara çıkarmak Türkiye için zor değil. 2023 hedeflerine ulaşmada gayrimenkul sektörünün ciddi bir oranda payı olacak."

'YABANCI YATIRIMCININ GÜNDEMİNE GİRDİK'
Altan Elmas Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: "3. Havaalanı, yapılması planlanan Kanal İstanbul, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Finans Merkezi, Boğaz'ın altından geçmesi planlana tüp geçit, Avrasya Tüneli ve Galataport gibi pek çok proje gayrimenkul sektörüne can suyu oldu. Bu projelerin çevresinde de yeni ve nitelikli yaşam alanları gelişmeye devam ediyor. 2023 hedeflerine ulaşma yolundaki en büyük destek ise inşaat sektöründen geliyor. Markalı konutlarla yaşam kalitesinin artırılması ile Türkiye'de konut yatıranı yabancı yatırımcının da ilgisini artırdı ve gündemlerine girdi. Yabancılara sağlanan destekler hareketlilik kazandırdı."

'GELİR ARTARSA KONUT ÜRETİMİ DE ARTAR'
Ömer Faruk Çelik EYG Grup İcra Kurulu Başkanı: "Eğer kişi başına milli gelir 2023 yılı için öngörülen 20 bin dolara ulaşırsa gayrimenkul sektörünün niteliği ve niceliği de hızlı bir gelişim gösterir. İnsanlar daha üst gelir grubuna gireceği için daha donanımlı projeleri tercih eder. Daha kaliteli ve verimli projeleri tercih edecekler. Üretim konusuna değinmek gerekirse 2002 yılından bu yana yıllık 600 bin yeni konut üretiliyordu. 2023 yılında ise milli gelirin artması halinde bu üretim 900 bine çıkacaktır. Ve gayrimenkul sektörü 2023 yılma kadar kabuk değiştirerek yeni bir ivme kazanacaktır."

KENTLEŞME ARTIYOR
2023'te nüfusun 84 milyona ulaşması beklenirken, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara İzmir, Antalya gibi illerde nüfus yarım milyondan fazla artacak. 45 ilin nüfusu artarken, 19 ilde azalma olacak ve 17 ilin nüfusu aynı kalacak. Bu durum, kentleşme kavramında da farklılık yaratacak. Şu anda yüzde 76.8 kentleşme oranının, yüzde 84'e L çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece kentli hane halkının yapısında da değişiklikler olacak. Bu değişiklikler gayrimenkul sektöründe de değişim ve uyumu gerektirecek.

Takvim Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181