Ali Dumankaya, 'Kira yardımı 36 aya çıkmalı'!
DKY Başkanı Ali Dumankaya yılda 500 bin konutun yenilenmesi için, yeni yasaların bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Alan bazlı projelerin teşvik edilmesi gerektiğini de aktaran Ali Dumankaya "Bunun için 18 ay olan kira yardımları 36 aya çıkarılmalı" dedi

Yeni yasada kira yardımlarında ikamet şartının kaldırılarak, herkesin devletin vereceği kira yardımından faydalanabilmesi için çalışıldığını anlatan Ali Dumankaya, bu değişikliğin kentsel dönüşüme uzak duran firmalara teşvik niteliğinde olduğunun altını çizdi. Ali Dumankaya beklenen diğer düzenlemeleri şu şekilde sıraladı: "Yerli malzeme kullanımının da teşvik edilmesi gündemde. Maliklerin kendi aralarında yaşadıkları fikir ayrılıkları zaman zaman resmi süreçlerin ilerleyişini baltalayabiliyor. Maliklere iletilen tebligatların ulaşması ve maliklerin de tebligatlardaki yönlendirmelere uygun davranması sürecin hızlanması açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple, e-tebligat modelinin gelmesini bekliyoruz. Bu sayede tebligata bağlı süreç daha hızlı şekilde çözülecek."

'Tapuda işlemlerin %20'si değerinde gösteriliyor'
Tapudaki işlemlerin yüzde 15-20'sinde gerçek değerin gösterildiğini belirten Ali Dumankaya, rayiç değer üstünden gösteren yüzde 80'lik kesimden dolayı paranın kayıtdışında kaldığını söyledi. Maliye Bakanlığı'nın tapu harçları ile ilgili çalışması olduğunu bildiklerini söyleyen Ali Dumankaya, 'SPK onaylı ekspertiz firmalarının yapacağı değerlemeye göre yapılacak tapu devirlerinde harç oranının yüzde 4 yerine en fazla yüzde 1 olması, rayiç değer üzerinden yapılacak tapu devirlerinde ise en az yüzde 4 olması ile birlikte kayıtdışının da önlenebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması sebebiyle, İstanbul'da her yıl 200 bin, Anadolu illerinde ise her yıl 300 bin olmak üzere toplamda 500 bin binanın yenilenmesi için hedef koydu. Türkiye genelinde şu anda 100 bin konutun dönüştürebildiğini aktaran DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, bakanlığın kentsel dönüşümdeki süreci hızlandırmak için üzerinde çalıştığı 15 maddelik Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bir an önce çıkması gerektiğini söyledi. Ali Dumankaya, sektörün bu hedefe ulaşabilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi takdirde halihazırdaki 100 bin konut dönüşümüne ulaşmanın dahi zor olabileceğini söyledi. Kentsel dönüşümde alan bazlı projelerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Ali Dumankaya, master plan çerçevesinde alan bazlı dönüşüm projelerine teşviklerin olacağını ve yeni yasada yer alacak değişikliklerde öncelik tanınacağını düşündüğünü belirtti. Kentsel dönüşümde devlet tarafından hak sahiplerine verilen kira yardımlarının 18 ay sürdüğünü belirten Ali Dumankaya, bunun büyük alanlarda yapılacak projeler için yeterli olmadığını savundu. Ali Dumankaya şöyle konuştu: "Devletin sağladığı 18 ay kira yardımı bina bazlı dönüşümler için yeterli. Fakat, alan bazlı yapılacak daha büyük projelerin 18 ayda bitmesi mümkün değil. Bunun için kira yardımlarının 36 aya çıkarılması gerektiğini düşünüyorum."

FİNANSMAN DESTEĞİ BEKLENİYOR
15 maddeden oluşacak yeni kentsel dönüşüm yasası ile öncelikli olarak yaşanan finansman sıkıntısına destek sağlanmasını beklediklerini ifade eden Ali Dumankaya, tasarı kapsamında sıfır faizli kredilendirme için çeşitli çalışmaların olduğunu açıkladı. Ali Dumankaya, harçlarda yeniden düzenlemeye gidildiğini ve harç muafiyet oranının artırılarak, harç bedellerinin aşağı düşürüleceği yönünde hükümetin bilgilendirme yaptığını vurguladı.

Erdem Aktürk / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181