Altına dayalı kira sertifikasında ilk ihrac 2 Ekim'de!
Hazine 2 bin tonluk altın için tahvil satışını başlatıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altında atıl bekleyen ve değeri 300 milyar lirayı bulan 2.200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracının 2-6 Ekim’de yapılacağını açıkladı. 

ZİRAAT BANKASI'NA YATACAK
Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıklarını, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, teslim sırasında verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi. Faiz hassasiyeti olan vatandaşların ise altına dayalı kira sertifikasını seçebileceğine işaret eden Şimşek “Talep toplanmasını takip eden hafta ise Hazine, vatandaşımızın Ziraat Bankası’ndaki hesabına altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını yatıracak” dedi. 

Ekonomik büyümeye destek
Hazine’nin yeni yatırımcılara ulaşması sayesinde, finansman kanallarındaki çeşitliliğin artacağını ve yurt içindeki kaynak dağılımının olumlu etkileneceğini anlatan Şimşek, bankacılık üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesiyle ekonomik büyümenin desteklenmesinin mümkün olacağını bildirdi. 

Merkez’in rezervine katkı olacak
Şimşek “Sisteme bu yatırım aracı ile dahil olan vatandaşımızın vade sonunda sistemde kalmaya devam etmesi ile mevduat büyüklüğü artacaktır. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesabına yatırılacak. Böylece Merkez’in rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunularak ekonominin daha sağlam temellere oturmasına da yardımcı olunacaktır” dedi.

Altın tahvili nedir?
Tahvil, üzerinde ödenecek faiz yazılı borç senedi mahiyetinde. Altınla ödeme yaparak karşılığında tahvil alan şahıs, belli süreler geçtikçe belli faiz alacak ve itfa zamanında da tahvilin üzerinde yazan miktar kadar altını geri alacak.

Altına dayalı kira sertifikası nedir?
Bu uygulamada altını olan şahıs devletten bu altın karşılığında bir taşınmazı (altını kadar bir parçasını) belli bir süre sonra devlete geri satmak şartıyla satın alıp ve onu yine devlete kiraya veriyor. Yani devlet sertifika sahibine kira ödüyor.

Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181