'Anadolu'da gayrimenkule ilgi artıyor'!
Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın depreme yönelik tedbirler kapsamında yeni kentsel dönüşüm yasası çıkarmaya hazırlandığını hatırlatarak, bunun sektöre ivme kazandıracağını vurguladı. Yücel, "5 yılda riskli binaların dönüşümü için 75 milyar liralık kaynak ayrılacağı belirtilen tedbirler kapsamında belediyelere faizsiz kredi, müteahhit ve vatandaşlara ise teşvik verilmesi gündemde. Ayrıca binasını kendi değiştirmek isteyenler ise sıfır faizle kredi alabilecek ve vergiden muaf olacak. Bize göre hükümetimizin attığı bu adımlarla birlikte 5 yıldır süren kentsel dönüşüm projeleri yeni bir ivme kazanacak" dedi. Geliştirilen kentsel dönüşüm politikalarının inşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelinin her an canlı tutulmasını sağladığını aktaran Yücel, şunları anlattı: "Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da 30-40 sene ortalamak eski konut stoku bulunuyor. Bunların hızlı bir şekilde yenilenip günümüz şartnamelerine uygun hale getirilmesi lazım.

Türkiye genelinde yaklaşık 200 civarında riskli alan olduğunu biliyoruz. Tek tek bina bazında değil de bir alan, parsel ya da ada bazında kentsel dönüşümün yapılması çok önemli. Özellikle büyük alanlar içindeki projelerin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Zaten hükümetimiz de bu konu kapsamında yeni yönetmelikler gerçekleştirdi, daha çok toplu alanları teşvik üzerine bir takım düzenlemeler yaptı, Dolayısıyla kentsel dönüşümün daha iyi bir yere gideceğini düşünüyoruz."

Herşeye rağmen büyüdü
2017'de gerek kampanyalar gerekse yeni projelerin hayata geçmesiyle birlikte gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketlilik olduğunu vurgulayan Yücel, "Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 341 bin konut satışı olmuştu. Bu yıl da yine TÜÎK verilerine yılın ilk 10 ayında 1 milyon 153 bin adet konut satışı olmuş. Son 5 yıldır olduğu gibi yine bu yılı da 1 milyonun üzerinde bir konut satışı ile kapatıyoruz. Son iki yıldır ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik konjonktürden etkilenen gayrimenkul sektörünün 2018 yılında çok daha iyi noktalarda olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 5 yıldır konut satışlarının 1 milyonun üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Yücel, bu dönemde hem ekonomik hem siyasi hem de sosyal olarak ülkeden ciddi bir sınavdan geçtiğini aktardı. Yücel, "Ancak buna rağmen, dönem dönem düşüş sergileyen ülke ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Gayrimenkul sektörü özelinde ise en önemli etkenleri faizlerin yükselişi ve seçim süreçleri oluşturdu. Ancak bu gelişmeler karşısında sektörde hayata geçirilen kampanyalar, yatırımcıların devreye soktuğu kendi finansman modelleri, dönem dönem faizlerin düşmesi konut alıcısını hareket geçirdi. Bunun da yatırımcının iştahını kabarttığını söyleyebiliriz. Konut halen ülkemizde en kârlı ve en güvenli yatırım aracı. Bu devam ettiği sürece, konut satışı artarak devam edecektir" şeklinde konuştu.

Anadolu'da gayrimenkule ilgi artıyor
Kaan Yücel, Antalya'nın bir turizm kenti olarak kendini kanıtladığını belirterek, "Gayrimenkul sektöründe de özellikle yabancıların ilgisi nedeniyle Antalya'nın konut satışlarında bir artış trendi görüyoruz. TÜİK'in eylül ayı verilerine göre Antalya ve ilçelerinde geçen yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 15.7 artmış durumda" dedi. Antalya'nın İstanbul'dan sonra en fazla yabancıya konut satışı yapılan ikinci il konumunda bulunduğunu vurgulayan Yücel, Antalya gibi Anadolu kentlerinde gayrimenkule olan ilginin artmasının ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Daha sağlıklı ve hızlı ilerleyecek
Başbakan Binali Yıldırım'ın Antalya Kurultayı'nda kentsel dönüşüm konusunda yaptığı açıklamaların sektörü heyecanlandırdığını anlatan Kaan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakanın kentsel dönüşümle ilgili belirttiği her nokta gerçekten önemli. Bina bazında değil, alan bazında bir dönüşüm zaten bir tercih değil zorunluluk olmamalı. Finansman desteğinin sağlanacak olması da belki de en öncelikli konulardan biri. Bu özellikle kişilerin kendi binalarını yenilemesine fırsat yaratacak bu da aslında genel bakış açısıyla şehirlerin aynı şekilde kalmasını sağlayacak. Diğer taraftan tebligat uygulamasında elektronik sisteme geçilmesi önemli. Çünkü diğer türlü tebligatlar gecikiyor ve bu da tüm süreci uzatıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'den sonra Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın da bu konuya sahip çıkması, kentsel dönüşümün önümüzdeki yıldan itibaren çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilerleyeceğinin bir göstergesi."

Sabah Emlak Gazetesi
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181