Arapların konutta tercihi serin yerler!
Gyoder 2016 Mayıs markalı konut raporuna göre markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23'lük (son 6 ayda yüzde 30) kısmı yabancı yatırımcıda. Raporda, özellikle tercihlerinin 3+1 şeklindeki geniş daireler olduğu belirtiliyor. TÜIK'in ülkemize rağbet eden ülkelerin dağılımını incelediği araştırmasında ise Irak birinci sırada yer alıyor. Listede aylara göre değişiklikler olsa da Irak'ı Kuveyt, Suudi Arabistan ve Afganistan takip ediyor. Raporun dikkat çeken kısmıysa 2016/2015 ilk 5 ay kıyaslamasında Afganistan'ın, yaklaşık 4 katı bir artış göstermiş olması.

TRABZON'DA SATIŞ 5 KAT ARTTI
Türkiye'ye konut alımında rağbet eden ülkelerin özellikle Körfez ülkeleri olması tercih edilen şehirlerin seçiminde de fark ettiriyor. Yatırımcılar için İstanbul zirvedeki yerini korusa da sıcak ve çöl ikliminden gelen yatırımcının ilgisi yeşil ve daha serin bölgelere kayıyor. Özellikle Yalova Trabzon konut alımında yıldızı parlamış oluyor. Trabzon 4 sene önce yatırımcıların Türkiye'de tercih ettiği ilk 10 şehirde bulunmazken Körfez ülkelerin ilgisinin yön degiştirmesiyle 3 senede 5 katı artışı yakalıyor.

Trabzon'daki inşaat firmalarının Arap fuarlarına katılarak satışlarını daha çok artırdığını söyleyen Re/max Trabzon bölge temsilcisi Özgür Taflan, tercihlerinse 150 metrekare ve üzeri konutlar yönünde olduğunu ifade ediyor. En çok konut alımının Yomra'dan olduğunu kaydeden Taflan, asker, öğretmen, işadamı gibi toplumun her kesimine satış yaptıklarını vurguluyor.

Taflan, "Ortalama 100 bin dolar bütçe ayırsalar da villa satışlarında 1,5 milyon dolara kadar alım yapıyorlar. Aynca yabancı yatırımcılann gelişiyle konutlarda da metrekare büyümesi ve her odaya klima koymak gibi ekstrem durumlar yaşanıyor." dedi. Taflan ileriye dönük sıkıntının ise değerinin çok üstünde fahiş fiyatlara satılan konutlann sıkıntılar oluşturabileceğini sözlerine ekledi. Yalova'nın daha çok Irak ve Kuveytli yatınmcılann ilgisinde olduğunu belirten Re/max Yalova bölge temsilcisi Murat Girgin, ortalama 500 bin TL değerinde konut alındığını söylüyor.

Sumru AYTEKİN/Zaman Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181