Aziz Kocaoğlu'ndan imar davalarına ihtisas mahkemesi teklifi!
Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda söz sahibi olan isimleri biraraya getiren "Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Sempozyumu"nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imarla ilgili yargıya taşınan konuları sadece bilirkişilerin inisiyatifine bırakmak yerine ihtisas mahkemelerinin kurulmasını önerdi. Kocaoğlu, bu davalara belirli bir eğitimden geçmiş hakim ve savcıların bakmasını istediklerini söyledi.

SADECE BİLİRKİŞİ
Türkiye Belediyeler Birliği'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Çeşme'de düzenlediği "Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Sempozyumu" başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile ilgili personel, Danıştay daire başkanları, Danıştay üyeleri, Danıştay tetkik hakimleri, Bölge İdare Mahkemesi başkanları ve üyeleri, belediye başkanları, belediye kentsel dönüşüm daire başkanları ve müdürleri, hukuk müşavirleri, avukatlar ve konu ile ilgili personelin katıldığı sempozyumun ilk gününde söz belediye başkanlarına verildi. Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar'ın yönettiği oturumda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta konuşmacı olarak yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm ile ilgili yargıya taşınan planlamalara sadece bilirkişinin karar vermesinin sakıncalarına değinerek, "Şehir planlaması ihtisas konusu isteyen esnek bir bilim dalı. Böyle bir bilim dalı var ama bir makine ya da inşaat mühendisliği gibi değil. Bu esnek bilim dalında bilirkişinin bir tanesi kökten yüksek yapıya karşı. Kararlar da böyle almıyor. Tabi ki bilirkişi müessesesi olacak ama planlama kararlarının yargıya taşındığı süreçte sadece bilirkisilerin inisiyatifine bırakmak yerine ihtisas mahkemelerinin kurulmasını, belirli bir eğitimden geçmiş hakim ve savcıların bakmasını istiyorum. Planlamayı sadece bilirkişiye bırakmak son derece tehlikelidir. Bunun çözülmesi gerekir" dedi

7 BÖLGEDE ÇALIŞMA
Gecekondu bölgelerinde bulunan 7 semtte çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm planlı alanın hemen yanında en eski gecekonduların olduğu yerden başlamalıdır. Son yapılan gecekondulardan kentsel dönüşüme başlamamak gerekir. Çünkü 3. kuşak yaşıyordur, yüksek konutlarda yaşamaya daha uygundur. Kentsel dönüşüm ve vatandaşların taleplerinin karşılanması daha sağlıklı olacaktır."

KÂR EDİLMEYECEK
Başkan Aziz Kocaoğlu dönüşümün yüzde yüz rıza ile yapılması gerektiğine de vurgu yaparak, "Afet riski yoksa, müteahhide kalacak değerin ve yapım maliyetinin dışında konutlardan ne değer kalıyorsa o değerin buradaki mal sahiplerine hasledilmesi gerekir. Eğer belediye ya da bakanlık 'ben de bir şey alayım, maliyetlerimi karşılayayım' derse, yoğunluk artışına gidecek, yoğunluk artışı olunca kent yaşanmaz hale gelecek. Kentsel dönüşüm sadece binanın yıkılıp yapılması değil" diye konuştu.

2 YASAYLA YÜRÜYOR 
Kentsel dönüşüm uygulamalarının iki yasayla yapılmasının sakıncalarına değinen ve birleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: "5393 sayılı yasada belli yetkiler var ama 6306 sayılı yasada daha farklı yetkiler var. 6306 sayılı yasa pratikte farklı uygulamalarla tapunun veya gayrimenkulun gaspına kadar gidiyor. 6306 sayılı yasanın bu sakıncalı noktalarının giderilmesi ve iki yasanın birleştirilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm Türkiye'nin önünde büyük kentlerin önünde çok büyük bir fırsat. Bunu biz doğru planlayarak şehirlerimizin geleceğini ilelebet kurtarırız."

BİLİRKİŞİ OLMASIN
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de dönüşüm konusunda aldıkları kararlara yönelik çok sayıda dava açıldığını vurgulayarak, "Bilirkişilerin kararları kişiye göre değişiyor. Kanunda şehircilik ilkeleri diye bir şey yok. İki fakültenin görüşleri taban tabana birbirine zıt. 5 tane bilir kişi 5 çeşit rapor yazıyor. Bu bilirkişilerden vazgeçilmesi lazım. Biz yargı mensuplarına daha çok güveniyoruz. Çok karmaşık bir durum olmadıkça bilirkişiye başvurulmasın, direkt yargı karar versin" diye konuştu.

Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181