Bakan Ağbal açıladı; tapu harcı artmayacak!
Tapu harçlarının belirlenmesinde Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesine yönelik düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından oranlarda artış olacağına yönelik spekülasyonlar boşa çıktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, tapu harcıyla ilgili yetki alındığında oranlarda herhangi bir değişiklik olmayacağını açıkladı. Mevcut uygulamada tapu harç oranlarının artması ya da indirilebilmesi için Kanuni düzenleme gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Konunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Meclis’ten geçmesiyle birlikte tapu harç bedelleriyle ilgili yetki Maliye Bakanlığı’na geçecek.
 
Maliye Bakanı Ağbal, Meclis’teki düzenleme ile yetki alınınacağını belirterek, “Yabancıya konut satışı konusunda sektöre destek verdik. Konut sektörüne yönelik çalışmaların temelinde inşaat sektörünü canlandırma gayreti var. Tapu harcı da değişmeyecek” dedi. Ağbal, otomobille ilgili de sözlerini hatırlatarak, “Otomobilde ne dedim, vergi indirimi yok” diye konuştu. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir. Toplamda binde 40 (yüzde 4) oranında ödeme yapılıyor. 

YANLIŞ BİLDİRİME CEZA
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmişti. Düzenleme kapsamında Bakanlar Kurulu tapu harcı oranını, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katına kadar artırmaya, onda birine kadar indirmeye yetkili olacak. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

EKSİK BEYANA SIKI DENETİM
Maliye Bakanlığı, konut alım satımlarının gerçek değerinden yapılması ve vergisinin ödenmesi için yeni bir denetim sistemi başlatıyor. Gayrimenkullerde alış ve satışın yakından takip edileceğini aktaran üst düzey bir Maliye Bakanlığı yetkilisi, “Banka ve tapu kayıtlarından aldığımız bilgilerle gerçek değer ile beyan edilen rakam arasındaki farkı bulmaya çalışıyoruz. Denetimin sıkılaştırılmasına yönelik çalışmalarımız var. Ayrıca daha önce planlamasını yaptığımız bir yazılım sistemi var” dedi. Öte yandan, Kayıt dışı ile Mücadele Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmalarda inşaatın başlamasından sonuna kadar tüm maliyet süreçlerinin belirleneceği model üzerinde çalışılıyor. İnşaatta kullanılan tuğla ve çimentonun tüm aşamaları takip edilerek gerçek değer ortaya çıkarılabilecek. Buna göre ev alan vatandaşın 5 yıl içerisinde devretmesi ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım otomatik olarak aradaki farkı ortaya çıkaracak. Herhangi bir konutun alış ve satış farkından enflasyon endekslemesi düşüldükten sonra geriye kalan rakamın vergisi talep edilecek. 

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181