Bakanlık kırmızı çizgileri belirleyecek, gerisi belediyelere kalacak!
Geçtiğimiz günlerde yaşanan Yeni Kent Merkezi imar planlarının iptali sonrası açıklamalarda bulunan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, kentin master planının olmaması nedeniyle bu sorunların ortaya çıktığını söyledi. Bakan Özhaseki ile yaptıkları görüşmelerde imar nedeniyle yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini aktardıklarını belirten Nasır, hazırladıkları dosyayı da Bakan'a ilettiklerini vurguladı. Dosyada master planlardan, kentsel dönüşüm ve müteahhitlik yasasına kadar bir çok talebin yer aldığını açıklayan Nasır, "Örneğin kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin ve bakanlığın 2 farklı kanunu var. Bunun yerine karma tek bir kanunun yapılmasını istedik. Çünkü dönüşümde en mağdur kent İzmir. İlimizin planları da günü kurtarmaya yönelik yapılmış. Bu nedenle alt ve üst ölçekli planlar birbiriyle uyuşmuyor. Bu sorun da master planla çözülür" diye konuştu.

Nasır, "Özhaseki bizi dinledikten sonra Ocak sonunda Ankara'da 'Şehircilik Çalıştayı' yapma teklifinde bulundu. Çalıştayın ardından Bakanlık imar yasasıyla ilgili devrim niteliğinde bir uygulamaya geçirecek. Bakanlık kırmızı çizgilerini ortaya koyacak. Ardından da belediyelere 'siz kendi umar planlarınızı ve imar uygulamalarınızı yapıp Bakanlığa bildirin' denilecek. Böylece belediyelerin de eli rahatlayacak" dedi. Belediyelerin böyle bir çalışmada siyasi nedenler nedeniyle yer almaması ve kendi planlarını sunmaması halinde bu planları Bakanlığın belirleyeceğinin altını çizen Nasır şöyle konuştu: "Bu çalışmalara siyasi gözle bakılmamalı. Çünkü çıkacak kanun tüm Türkiye'yi ilgilendirecek. Eğer belediyeler de hızlı şekilde planlarını oluşturursa bu sorunlar 2017 sonuna kadar biter."

Devrim gibi..
​Bu uygulamanın bir ​reform niteliğinde olduğunu açıklayan Nasır, "İzmir şartlarında balkonların yer aldığı ve 'çıkma' denilen alanlar çok önemlidir. Fakat doğudaki yapılar için balkonun çok da önemi yok. Burada yerel yönetimlerin belirleyici olması bir reformdur" dedi.

Murat Ervin / Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181