'Balon yok İstanbul'da 3 milyon konuta ihtiyaç var'!
İnşaat sektörüne girşinin ardından sonraki yıllarda faaliyet alanlarına sigortacılık ve otomotiv sektörünü de ekleyen İnanlar Grup, inşaat sektöründe iddialı projelerle adından söz ettiriyor. İnanlar Grubu'nda 600 kişi istihdam ediliyor. 2015 yılında 559 milyon TL seviyesinde ciro gerçekleştiren İnanlar Grubunun 2016 yılı hedefi, bu rakamı 750 milyon liraya çıkartmak. Peki inşaat sektörü nereye gidiyor? Ekonomiyi canlandırmanın can simidi gayrimenkul mü? Konut fiyatları şişti mi? Yükselen semtler hangileri? Daha birçok soru... İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, sektör ile ilgili ilginç değerlendirmelerini, şirketin hedeflerini ve projelerini Turcomoneye anlattı.

Serdar Bey, İnanlar Grubu, daha çok inşaat ile tanındı. Fakat grup olarak birçok sektörde faaliyet gösteriyorsunuz, inanlar Grubu nasıl doğdu, neler yaptı, neler yapıyor? Grubunuzu anlatır mısınız?
1965 yılında, İstanbul'da, İnan İnşaat adıyla çıktık yola. Hikayemizde başrol hep müşterilerimizindi. Sahne ise her zaman İstanbul'du. Dünyanın bu en güzel şehrinin neredeyse her noktasında proje inşa ederken adeta üzerine titredik; 220'nin üzerinde projeyi onun siluetini, dokusunu ve doğasını bozmadan, aşkla tasarladık ve hayata taşıdık. İnsana odaklı misyonumuz, sürdürülebilir kaliteye öncelik veren çalışma anlayışımız ve yarım asrı aşkın deneyimimizle gayrimenkulun yanı sıra otomotiv ve sigorta sektörlerinde de büyümeyi sürdürüyoruz.

İnşaat sektörü, tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılını iyi geçirdi diyenler var. Çok kötü bir dönem geçirdi diye değerlendirenler var. Siz sektörün son bir yıldaki değerlendirmesini yapar mısınız?
Türkiye yıllardır hep uçurumun kenarına kadar gelmesine rağmen kararlı yoluna devam edebilmiştir. Bu yolda hep yalnız, hep baskılar altında kaldı, her yıl dış ticareti milyarlarca dolar açık verdi, devletin ve özel sektörün borçları rekorlar kırdı, ama sahada hiçbir zaman sırtı yere gelmedi. Tabii ki bu dayanımının çokça sebepleri var. Siyasi durumu, geçmişten gelen köklü bağları, genç nüfusu ve belki de en önemlisi arlanmaz, uslanmaz yatırımcıları. Bugün Türk işadamları dünyanın her yerinde at koşturuyor. Doğudan batıya, Afrika'ya, Orta Asya'ya ticaret hacmini katlamak için saldırıyorlar. Bugün gelinen noktada Ortadoğu kan gölü, Rusya ile ticaretimiz bloklanmış durumda olmasına rağmen, yine de gemisini yürüten bir Türkiye var ortada. Bir kapımız kapansa, hemen Türk dinamizmi diğer kapıyı açmanın bir yolunu buluyor. Belki de batıyı bizimle ilgili en çok şaşırtan konu da budur. Evet, Türkiye her koşulda yatırıma inanmış işadamları sayesinde yoluna devam ediyor ve edecektir. Örneğin bizler, İnanlar olarak bu yıl, geçen senenin rakamlarının %95 üstüne çıkmayı başardık. Belki bizler puslu havayı seven kurtlar misaliyiz ama bir gerçek var ki, bu koşullarda saldırmaktan, mücadeleden başka da çaremiz yok aslında.

Türkiye'mizin dinamizmi en yüksek sektörü, tartışılmaz yıllardır inşaat sanayisidir. Bu sektöre, şimdiye kadar gelen teamüllerin aksine sanayi diyorum çünkü 400 alt başlığı besleyen, ciddi istihdam sağlayan ve temelinde üretim olan bir sektördür. Şimdiye kadar inşaat hep diğer sanayi kollarından ayrıldı, belki de horlandı, teşviklerden uzak tutuldu. Ancak hep kazanmaya, kazandırmaya devam etti. Örneğin İstanbul emlak yatırımcısına yıllardır en az %25 kazandırmaya devam ediyor. Son on yılda en çok kazandıran yatırım geçenlerde emlak olarak belirlendi. Buradan söylemek istediğim şey, eğer iki oğlunuz varsa ve birine hiç yardım etmeseniz dahi o hep başarılı, diğer oğlan ise onca özel derse eğitime rağmen hep başarısız ise, ne yaparsınız? O başarılı çocuğunuzu desteklemez misiniz? Şunu gayet iyi bilelim ki eğer inşaat sanayimize destek çıkarsak, en azından zorlayıcı önlemleri kaldırırsak, Türkiye'nin işsizliğine katkıda bulunmaya devam edecektir, yurtdışı satımlarıyla turizmi ileriye taşıyacak ve ülkeye döviz getiren birincil sektör olacaktır. Zaten yurtdışı müteahhitlik hizmetleri açısından Türkiye dünyada iki numara. Sibirya'dan Afrika çöllerine her yerde Türk mühendislerinin, işçisinin izleri var.

Son yıllarda gelişen rekabet şartları içeride de ciddi kalite artışı sağladı, sektör Türkiye'nin aydınlık yüzü haline geldi. Artık Türk mimarları, Türk insanı yurtdışında inşaat yapmak isteyenlerin birincil aradığı işgücü arasına girdi. Bu yönde güçlü ataklar ile Türkiye'de gelecekte inşaat sanayisi adına dünya çapında yüzlerce projenin lansmanına şahit olacağız. Bugün İstanbul'un 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Boğaziçi tüneli v.b. ile dünya gündemine zaten oturmuş konumdayız. Buradan tüm global yatırımcıları ülkemize davet etmek istiyorum, Türkiye'nin geçmişi, geleceğinin en önemli teminatıdır. Bu teminata yatırım, geçmişte olduğu gibi gelecekte de en çok kazandıranlar arasında yer alacaktır. 

JCR EURASİA KREDİ NOTUMUZU ARTIRDI
2015 yılı, İnanlar açısından nasıl geçti?
Türkiye ve dünya piyasalarında yaşanan olumsuzluklara rağmen 2015, İnanlar'ın önemli başarılara imza attığı bir yıl oldu. Fortune Dergisinin "Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi" sıralamasına 305., "Satışlarını en çok artıranlar" listesine ise 5. sıradan güçlü bir giriş yaparak 2014'ün en başarılı kurumları arasında yer aldık. Yılın sonunda ise dünyanın en prestijli kredi derecelendirme kuruluşlarından JCR Eurasia Rating'in, Aralık 2015 değerlendirme raporunda kredi notumuzu BBB seviyesine yükselttik. Bu başarılar tüm İnanlar ailesi için motivasyon kaynağı oldu, gücümüze güç kattı.

GAYRİMENKUL TÜRKİYE'NİN PETROLÜDÜR
Hükümet de inşaat sektörüne çok önem veriyor. Bütün dünyada krizden çıkışın ve ekonomiyi canlandırmanın reçetesi olarak görülüyor inşaat sektörü. Eksikler, hatalar, yanlışlar var mı?İnşaat sektörü ile ilgili neler yapılmalı?
Gayrimenkul Türkiye'nin petrolüdür. Türkiye marka değeri yüksek şehirler üretebilirse; Arap dünyası, Ortadoğu, Asya, Balkanlar, Kafkasya ülkelerinden Türkiye'ye akın olacaktır. Dünyada gayrimenkul pazarı 1 trilyon dolarlık bir pazar. Bu pazarın içinde Amerika'nın payı 80 milyar dolar. Türkiye'nin payı ise yıllık, 3 milyar dolar; olması gereken değer 40 milyar dolar. Türkiye'nin şehirlerinin marka değerini yükseltmeli, mimariyi ve şehircilik anlayışını geliştirmeliyiz ki yurt içindeki gayrimenkullerimizi yurt dışına pazarlayabilelim.

SATIŞLARIMIZIN YÜZDE 40'INI YABANCILARA YAPIYORUZ
2015 yılı aynı zamanda yabancıların büyük montanlı ve lüks konutları ofisleri satın aldığı bir dönemdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnanlar olarak şu anda satışlarımızın %40'ı yabancılara, özellikle de Ortadoğulu yatırımcılara gerçekleşmekte. Yani yaklaşık her 3 konutta l'den fazla bir oranda yabancılara satış yapıyoruz. Uluslararası çaptaki mega projelerle hızla gelişen ve dünya turizmindeki payını artıran İstanbul'un da yükselişi ile yabancılara satış oranımızı gelecek dönemlerde %50 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.

5 yıl sonra İstanbul'un ne olacağını anlatmak çok önemli. Kanal İstanbul proje önerisi şehrin büyümesine büyük ivme katarken; bir yandan da 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'da inşa ediliyor. Çok yakında trafiğe açılacak 3. Boğaz Köprüsü ve Marmaray hattı gibi dev ölçekli projeler de şehre hem değer katıyor, hem de yaşamı kolaylaştırıyor. İnanlar olarak biz tanıtım çalışmalarımızda da her zaman global bir çizgide ilerledik. Tanıtım ve planlamalarımızı "Dünya başkenti İstanbul" sloganı çatısı altında hazırladık. Uluslararası fuarlarda yer alarak, yabancı yatırımcıların beklentilerini birebir dinleme fırsatı yakaladık, kişiye özel durum değerlendirmeleri yaptık. Sağladığımız bu direkt iletişim ile yatırımcıların ihtiyaç ve beklentilerine en uygun projeleri hayata geçirdik. Tamamının satışını gerçekleştirdiğimiz bu projelerimiz ile çalışmalarımızın karşılığını da kısa süre içinde aldık.

Bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdiniz? Halen devam eden projeleriniz nedir?
İstanbul genelinde faklı konseptlere sahip, 220'nin üzerinde proje hayata geçirdik. Son dönemde "terrace" konseptli projelerimize yoğunlaştık. Geçtiğimiz yıl Halkalı/Atakent'teki Terrace Tema Beylikdüzü/Esenyurt'taki Terrace Mix ve Zekeriyaköy'deki Terrace Doğa projelerimizi hayata geçirdik. Yapımı devam eden projelerimiz; Zekeriyaköy bölgesinde Terrace Plus, Terrace Vadi, Terrace Hayat, Bağdat Caddesi'nde Ihlamur Terrace, Terrace Cadde 251, Cadde Terrace, Çekmeköy/Alemdağ'da Terrace Koru ve lansmanına kısa süre önce başladığımız, Beylikdüzü-E-5*in yeni ikonu olacak Terrace Lotus projemiz. 2016 yılında, Ambarlı'dan Zekeriyaköy'e yine İstanbul'un dikkatle seçilmiş lokasyonlarında, farklı konseptlerde projelere başlıyor olacağız.

BALON YOK, İSTANBUL'DA 3 MİLYON KONUTA İHTİYAÇ VAR
Türkiye, genç bir nüfusa sahip. Konut ihtiyacı sürekli artıyor. Bir yandan çekirdek aile sayısındaki artış, bir yandan gençlerin evlenmeden önce bite ailelerinden ayrı yaşama isteği, bu ihtiyacı daha da artırıyor. Konut talebi nasıl karşılanmalı? Ne yapılmalı? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
İstanbul'da yoğun bir konut talebi var ancak üretim bunun gerisinde. Mevcut nüfusun taleplerine bir de yüksek göç oranı eklenince İstanbul'da her yıl 200 bin konut talebi gibi bir potansiyel çıkıyor ortaya. Bırakın gayrimenkulde balonu, İstanbul'da 3 milyondan fazla yaşanılabilir konuta ihtiyaç var. Mevcut konutların çoğu eski ve depremde yıkılmaya mahkûm. Öncelikle artan nüfusun bu talebinin karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak özellikle kentsel dönüşümde yaşanan ve kontrol altına alınamayan sorunlar gibi dezavantajlar da sektörün büyümesi ve gerçek potansiyeline ulaşmasına engel oluyor.

ZEKERİYAKÖY VE ÇEKMEKÖY ULUSLARARASI KONUMA TAŞINACAK 
Siz, sıradan bir alıcı olsanız, İstanbul'da nerede ev alırdınız?
İstanbul'un her iki yakasında da önemli değişimler yaşanıyor, yaşam ve yatırım için yepyeni trend ilçeler ortaya çıkıyor. Bu değişime sebep olan en önemli projelerden biri 3. Köprü. Bu meçja proje ve bağlantı yolları Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası'nda birçok bölgenin değerlenmesine yol açtı. Avrupa Yakasında tercihim; hem şehir merkezine hem doğaya hem de mega projelere yakın, prestijli ve değerli bir lokasyon olan Zekeriyaköy olacaktır. Zekeriyaköy, şehrin merkezine dakikalar içinde ulaşılabilmesine rağmen, eşsiz doğal dokusunu korumayı başaran, İstanbul'un en özel semtlerinden biri. Yakın gelecekte tamamlanacak 3. Köprü ve 3. Havalimanının Zekeriyaköy'ii hem ulaşım hem de yatırını anlamında uluslararası bir konuma taşıyacağını düşünüyorum.

Anadolu Yakası'nda en öne çıkan bölge ise Çekmeköy/ Alemdağ. İstanbul'da yapılan yeni bir araştırma sonucu, Alemdağ bölgesi şu anda en yüksek oranda fiyat artışının görüldüğü bölge olarak açıklandı. 3. köprü bağlantı yoluna, seçkin üniversitelere ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakın konumuna rağmen doğal ortamı ile keyifli bir atmosfere sahip oluşu, Çekmeköy'ü çekim merkezi haline getiren önemli etkenler. 

YURTDIŞI YATIRIMLARIMIZA KANADA'DAN BAŞLADIK
Birçok Türk müteahhidi yurtdışında, başka ülkelerde de çok Önemli müteahhitlik projelerine imza attı, konutlar üretti. Sizin yurtdışına açılma gibi bir düşünceniz var mı? Tüm dünyada projelere imza atmak vizyonuyla yurtdışı yatırımlarımıza Kanada'dan başlamış bulunuyoruz.

Hayrettin TURAN/Turcomoney Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181