Başkan Kazançoğlu 'faizler 0,70'e inmeli'!
Batüder Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu, "İnşaat sektörü uzun bir süredir faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı zor bir dönemden geçiyor. Bu yüzden de konut satışları azaldı, bu azalışın en önemli sebebi yüksek kredi faiz oranlarıdır" diye konuştu. Vatandaş ev sahibi olmak için ilk olarak konut kredisi çektiğini belirten Kazançoğlu, "Krediler için en uygun dönem ise yaz ayları olarak biliniyor ve yeni kampanyalar yapılıyor. Son günlerde birçok kişi konut kredi faizlerin düşmesini bekliyordu ve işte bugünlerde beklenen düşüş geldi. Son dönemlerde aşırı yüksek bir seviye olan ortalama yüzde 1,25 civarında seyreden konut kredi faizleri, bugünlerde ortalama yüzde 0,95 seviyesine inmesi olumlu bir adımdır. Fakat bu kredi faiz oranlarının yüzde 0,70 seviyelerine inmesi piyasalarda bekleniyor" diye konuştu.

300 ALT SEKTÖR VAR
Hükümetin, konut kredisi faiz oranlarını düşürerek atmış olduğu adımla hem yatırımların artmasını sağlayacağını, hem de vatandaşın konut almalarını teşvik edeceğini belirten Kazançoğlu, "Bu olumlu adımla hem piyasalara canlılık gelecek, hem de kısa sürede piyasa hareketlenecektir. Geçtiğimiz dönemde yüksek kredi faiz oranlarından dolayı vatandaş konut alımını ötelerken inşaat sektörü temsilcileri de satış oranlarının düşmesinden şikâyet ediyordu. İnşaat sektörü ard bağları kuvvetli olduğu için çarpan etkisiyle yaklaşık 300 alt sektörü etkilemektedir" dedi. Alt sektörleri ile birlikte "inşaat sektörü'nün ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Kazançoğlu, "Konut kredilerinde yüzde 1,00 faiz oranının psikolojik sınır olduğu düşünülebilir. Geçmişteki örneklerini incelersek faizlerin bu oranın altına düştüğü dönemlerde konut satışlarının arttığı görülüyor. Yüksek faiz oranlarıyla konut kredilerinin düşmesinin ardından ticari kredi faizlerinin de düşmesi beklenmektedir. Yüksek faiz ile yatırım olmaz, yatırım olmadan da istikrar ve huzur olmaz. Konut kredisindeki faizlerinin düşüşü, yatırımın artması için ilk adım olacaktır. Yatırımın artması büyümeyi destekleyecektir. Son dönemde Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve konut kredilerinin faiz oranlarının düşmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüme oranlarında önemli iki etken olacaktır" dedi.

"Ev alacaklar kazanacak"
Kazançoğlu, "Konut Kredisi faiz oranlarının düşüşünü örneklemek gerekirse; 200 bin TL kredi kullanan ve 120 ayda geri ödeyecek bir vatandaş, % 1,25 faiz oranıyla kredi kullanırken aylık taksit olarak 3.225 TL geri ödeme yapıp toplamda çektiği 200 bin TL'yi 387 bin TL olarak geri ödeyecekti. Fakat faiz oranlarının % 0,95'e düşmesiyle beraber aylık taksit olarak 2.800 TL gen ödeme yapıp toplamda çektiği 200 bin TL'yi 336 bin TL olarak geri ödeyecek. Kısacası 200 bin TL konut kredisi kullanacak ve 120 ayda geri ödeyecek bir vatandaş 51 TL tasarruf etmiş olacak" dedi

Ege Haber Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181