Başkanlar ve müteahhitler ucuz konut üretimi için ne diyor?
ALI AĞAOĞLU (Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı) 
Devlet arsa ağası konumunda. Özel sektör arsa olmadığı için üretim yapamıyor. Ucuz eve talep var, üretim yok. TOKİ ilk yıllarında iyi işler yaptı ama bu işin alfandan şimdi kalkamıyor. Devlet ve özel sektör bir araya gelmeli bir formül bulunmalı. Bu sorunu iki taraf da tek başına çözemez. 



ALTAN ELMAS (Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı) 
Orta ve lüks segmente üretim yapmak zorunda kalıyoruz. Eğer doğru model bulunursa enerjimizi ihtiyaç sahibi kesme yöneltmek isteriz. TOKİ bu konuda önerilere acık. Yurtdışında sosyal konut sorunu belli formüllerle çözülüyor. Bunlar incelenmeli ve bize en uyun model seçilmeli. İstanbul'da sosyal konut alanlarında dahi fiyatlar hızla artıyor ve bu durum sürdürülebilir değil. 



ALİ DUMANKAYA (DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) 
Dar gelirli vatandaşın ciddi talebi var ama üretim sınırlı. Sorunu şöyle çözeliriz; Şehrin merkezinde yapılan yeni konut projelerinden TOKİ alım yapabilir. Bu evler üretim maliyetine verilir. TOKİ bu evleri ihtiyaç sahibine uygun fiyatla satar ya da kiralar. Böylece her proje içinde yüzde 10-20 oranında uygun fiyatlı ev olur. 



ZİYA YILMAZ (Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı)
Şehrin merkezinde ekonomik fiyatla ev üretmek zor ve bunun nedeni arsa fiyatı. Milli Emlak ya da vakıflara ait arsalar var. Bunlar imara açılırsa yeni konutlar yapılır. TOKİ önderliğinde özel sektör bunu çok rahat yapar. İstanbul'da metrekaresi 4 bin lira altında ev üretilmeli. Ama sadece ucuz ev yapılacak diye şehri cirkinleştirmemeliyiz .

NAZMI DURBAKAYIM (İstanbul İnşaatçılar Derneği) 

İstanbul'da ucuz arsa söz konusu değil. Özel sektör devlet gücünü yanına alırsa bu sorunu çözer. 7-8 güçlü firma kamu ile 50-60 bin a konutluk şehirler inşa edebilir. Ancak şehrin uzak noktalarında olacak bu projeler için ulaşım büyük sorun olmamalı. Proje ile birlikte raylı 

ulaşım yatırımı da yapılmalı. Avrupa'da insanlar şehrin merkezinde çalışıyor ama raylı sistemle evine gelip gidiyor. Biz de de bu sistem çözülmeli. 



AZIZ TORUN (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Vatınm Ortaklığı Derneği) 

Dar gelirliye konut sorununu Çözmek kolay değil. İstanbul'da arsa maliyeti, inşaat maliyeti ve rekabetin etkisi ile ev fiyatları giderek artıyor. Ama bu durum sonsuza kadar gitmez. Bir stok fazlası ve daralma sorunu olabilir. Finansal sıkıntılar gündeme gelebilir ve bu nedenle herkes dikkatli davranmalı. Eve talep var ama malesef satın alma gücü ortada. Özel sektörün kamu desteği alması gerek. 

ÖMER FARUK ÇELİK (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği) 
İstanbul'da arsa sınırlı ve ama üretim iştahı yüksek. Sosyal konut alanı belirleniyor ama o bölgede 2-3 ihale sonrası fiyatlar artıyor. İhale kanunu ortada. En yüksek teklif veren alıyor. Arsa az rekabet yoğun olunca ihalelerde fiyat tırmanıyor ve bu ev fiyatlarına yansıyor. Simdi İstanbul'da yeni yerler belirlesek bile birkaç proje sonrası oralarda da fiyat artar. Bu nedenle ihale kanunu değiştirmek gibi radikal çözümler gerek. Öte yandan İstanbul tek adres olmamalı. İstanbul gibi ekonomik güce sahip yeni iller ortaya çıkarsa göç bir miktar azalır. 

Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181